Matomo Analytics

Het beste van Panama op een rondreis van 2 weken
PanamaReisroutes

Het beste van Panama op een rondreis van 2 weken

Land van hét kanaal, van paradijselijke stranden en van veel, héél veel jungle. Dat maakt een rondreis in Panama, het zuidelijkste land van Centraal-Amerika, erg afwisselend. Je kan er hele dagen luilekker niets doen, maar ook kiezen voor een juist heel actieve vakantie. Tel daar nog eens de relatief korte afstanden en het uitgebreide busnetwerk bij en je hebt een ideale backpackbestemming!

Hoogtepunten

Reisroute

Met deze rondreis ontdek je zelf op twee weken tijd wat Panama te bieden heeft: van de bruisende metropool Panama City tot de meest paradijselijke eilanden in San Blas en de groenste nevelwouden in Boquete.

Dag 1 – Vertrek naar Panama

Vandaag vlieg je naar Panama City, de hoofdstad van Panama. Met een rechtstreekse vlucht vanuit Amsterdam is het zo’n 11 uur vliegen, tel hier een aantal uren extra bij voor een vlucht met tussenstop. Boek je een aantal maanden van te voren, dan heb je al retour vanaf € 500,00. Tips voor het vinden van de goedkoopste vliegtickets lees je in dit artikel.

In Panama is het, afhankelijk van onze zomertijd, 6 of 7 uur vroeger dan in België en Nederland. De lokale munteenheid is de Amerikaanse dollar ($1,00 ≈ €1,00). De officiële landstaal is Spaans.

Vervoer van de luchthaven naar de stad

De eenvoudigste manier om van Tocumen International Airport naar het centrum van de stad te geraken is met een Uber. Je bent na ongeveer 30 minuten op je bestemming. Een ritje kost gemiddeld $15. Een lokale taxi kan ook, maar deze rekenen je al snel $30 of meer aan.

Ook het openbaar vervoer is een mogelijkheid. Aan de luchthaven neem je bus E489 tot aan metrostation Pedegral, dat op de groene lijn 2 ligt. Neem hier de metro tot aan station San Miguelito en stap hier over op de rode lijn 1. Je kunt deze lijn helemaal volgen tot station 5 de mayo. Vanaf hier wandel je nog ongeveer 15 minuten tot in Casco Viejo. Een busrit kost je $0.25, een metroticket $0.35. Reken op een totale reistijd van zo’n anderhalf uur.

Dag 2 – Panama City

Je hebt vandaag een hele dag om Panama City te verkennen. Het gezellige, koloniale Casco Viejo met de vele hippe bars staat in schril contrast met de talloze wolkenkrabbers die de indrukwekkende skyline van de stad bepalen. Het meest bijzondere aan Panama City is dat tussen al deze bouwsels ook heel wat groen te vinden is. Zo kan je heel gemakkelijk ontsnappen aan de drukte van het stadsleven op Ancon Hill, in Metropolitan Natural Park en langs de Amador Causeway.

Vervoer in Panama City

De eenvoudigste manier om je te verplaatsen in de stad is met Uber. Er staat vaak binnen de 10 minuten een chauffeur voor je klaar en een gemiddelde rit kost je $3 à $4. De stad heeft ook een uitgebreid openbaar vervoersnet. Je leest er meer over in onze gids voor Panama City.

Overnachten in Panama City

Panama City is groot en er is dan ook geen gebrek aan hotels en hostels. De leukste wijk om te overnachten is Casco Viejo, maar wacht niet te lang met boeken want het aanbod is beperkt! Een goedkopere optie is overnachten in een wijk vlak naast Casco Viejo. Meer in het centrum van de stad vind je de grotere hotelketens.

Canova
  • Save
Panama City Canova

Mooi ingerichte maar eenvoudige kamers. Prima prijs/kwaliteit. Gelegen in een iets mindere buurt, kamers kunnen gehorig zijn.

Info & Prijzen ➜
Selina Casco Viejo
  • Save
Panama City Selina Casco Viejo

Geweldige locatie in de oude stad. Mooi ingerichte kamers met comfortabele bedden. Rooftopbar met zicht op Panama City.

Info & Prijzen ➜
Tryp Panama Centro
  • Save
Panama City Tryp Panama Centro

Ruime, moderne kamers. Vriendelijk personeel. Dakterras met zicht op de stad en zwembad. Prima locatie, dichtbij metro.

Info & Prijzen ➜

Dag 3 – Panama City ➔ San Blas eilanden

Een bezoek aan de San Blas eilanden mag zeker niet ontbreken op je rondreis door Panama! Deze archipel bestaat uit meer dan driehonderd kleine eilandjes met hagelwitte stranden en waaiende palmbomen. Overnachten doe je er er in een hutje op het strand. Alleen al het vervoer er naartoe is een avontuur!

Hoe geraak je op de San Blas eilanden?

Een eenvoudige en populaire manier om San Blas te bezoeken is met een georganiseerde tour. Je wordt ’s ochtends opgepikt met een 4×4 aan je hotel en stapt na een avontuurlijke rit van 3 uur over in een bootje dat je in ongeveer een half uur naar een eilandje brengt dat je de komende dagen thuis mag noemen. Wij boekten een tour van 2 nachten en 3 dagen bij Cacique Cruiser voor $240 per persoon, dat is inclusief vervoer, alle maaltijden en overnachtingen. Onze snelle vergelijkende studie wees uit dat het aanbod van verschillende organisaties zeer gelijkend is en wij de gangbare prijs betaalden.

Een andere populaire, maar duurdere optie is om de San Blas eilanden aan boord van een zeilboot te beleven. Reken op minstens $500 per persoon voor 2 nachten aan boord van je privéboot met kapitein! Kijk zeker eens op de website van BouMou Sailing of Sail with Mike voor meer informatie.

Dag 4 – San Blas eilanden

Geniet van je verblijf in het paradijs! Bezoek verschillende onbewoonde eilandjes, ontdek al snorkelend de onderwaterwereld of geniet van de rust in een hangmat onder een kokospalm.

Dag 5 – San Blas eilanden ➔ Panama City

Vandaag neem je afscheid van de paradijseilanden en keer je terug naar de “echte” wereld. Afhankelijk van de organisatie zal je in de vroege namiddag of avond terug aan je hotel in Panama City worden afgezet. Sluit je dag af met een cocktail op een leuke rooftopbar in Casco Viejo, zoals bijvoorbeeld die van Selina.

Dag 6 – Panama City ➔ El Valle de Anton

Het is tijd om de drukte van de stad achter je te laten en de natuur in te trekken! El Valle de Antón, kortweg El Valle, is een gezellig stadje in het Panamese binnenland. Het ligt op ongeveer zeshonderd meter hoogte, waardoor het er een paar graden frisser is dan langs de kustlijnen. El Valle ligt in de krater van een oude vulkaan. Je kan er de kraterwanden oplopen en er bovenop genieten van heerlijke uitzichten.

Hoe geraak je in El Valle de Antón?

Vanuit Panama City geraak je heel eenvoudig in El Valle de Antón. Er is immers een rechtstreekse bus vanuit Allbrook Mall. Deze bus vertrekt elk half uur tussen 6.30 uur en 18.30 uur en kost je 4,25 dollar. De hele rit duurt ongeveer tweeënhalf uur. Vertrek in de voormiddag, zo kan je in de namiddag nog een wandeling meepikken in El Valle!

Vanuit Allbrook Mall vertrekken bussen naar alle uithoeken van Panama. Je leest bovenaan de loketten de bestemming en koopt daar een kaartje. Om tot aan de bussen te geraken heb je ook een RapiPass nodig. Deze kost $2,00 + $0.10 per persoon die door de poortjes naar de bus moet.

Dag 7 – El Valle de Antón

In El Valle de Antón kom je voor de rust en de natuur! De meeste wandelingen kun je vanuit het centrum van het dorp starten. De bekendste en mooiste wandeling is La India Dormida. Deze brengt je door de jungle naar de top van de kraterrand. Vergeet zeker niet omhoog te kijken, misschien spot je wel een luiaard!

Overnachten in El Valle de Antón

In El Valle de Antón vind je een aantal prima hostels, maar ook wat duurdere boutique hotels. Wij sliepen in Bodhi Hostel, populair bij budgetreizigers. Verder kunnen we je nog volgende hotels aanraden.

Bodi Hostel
  • Save
El Valle de Antón Bodi Hostel

Leuke sfeer, heerlijk ontbijt met pannenkoeken en vers fruit! Uitstekende locatie. Gedeelde badkamer.

Info & Prijzen ➜
La Casa de Juan
  • Save
El Valle de Antón La Casa de Juan

Prima locatie, iets verder van het centrum. Vriendelijk personeel. Gratis leenfietsen.

Info & Prijzen ➜
Casa Grimaldo
  • Save
El Valle de Antón Casa Grimaldo

Ruime, mooie kamers. Mooie tuin met buitenzwembad. Prima plek om tot rust te komen.

Info & Prijzen ➜

Dag 8 – El Valle de Antón ➔ Boquete

Er staat deze dag een lange busreis naar Boquete op het programma. Boquete ligt in het westen van Panama, op zo’n 350km rijden van El Valle de Anton. Om er te geraken zal je vier verschillende bussen moeten nemen, maar dankzij de vlotte busverbindingen is dat geen probleem! Reken op een totale reistijd van ongeveer 8 à 9 uur.

Hoe geraak je in Boquete?

Rit 1: El Valle de Antón ➔ Las Uvas

In het centrum van El Valle de Antón neem je een eerste busje richting Panama City of San Carlos. Vraag aan de chauffeur om te stoppen in Las Uvas, dat is de halte aan de Pan American Highway. Deze rit duurt ongeveer 30 minuten en kost je $1,50. Betaal cash wanneer je uitstapt. Deze bussen rijden zeer regelmatig en al vanaf 4 uur ’s ochtends.

Rit 2: Las Uvas ➔ Santiago

Aan de halte in Las Uvas wacht je op een bus naar Santiago, deze rijden (ongeveer) om het half uur. Stap af aan de busterminal in Santiago, dit is normaal gezien de eindhalte. Een rit kost $6 en duurt ongeveer 2.5 uur. Ook hier betaal je cash wanneer je uitstapt.

Je zou in Las Uvas wat langer kunnen wachten op een rechtstreekse bus naar David. Deze rijden minder regelmatig, maar maken de reis iets korter en goedkoper. Een rit naar David kost $13,00 en duurt ongeveer 5 uur.

Rit 3: Santiago ➔ David

In de terminal van Santiago koop je een ticket voor de bus naar David. Dit kost je $9. Je kan hier ook wat extra snacks kopen voor onderweg of lunchen. De busrit naar David duurt ongeveer 3 uur. Stap af aan de busterminal in David. Dit is de eindhalte.

Rit 4: David ➔ Boquete

Ook voor deze laatste busrit koop je je ticket in de busterminal van David. Voor $2 sta je na ongeveer 45 minuten in het centrum van Boquete!

Dag 9 + 10 – Boquete

Wie Boquete zegt, zegt jungle. Dit bergdorp in het noorden van Panama ligt echt te midden van het regenwoud en leent zich uitstekend voor avontuurlijke wandelingen of andere outdooractiviteiten. Het is er heel wat koeler dan in de rest van het land, want Boquete ligt op meer dan duizend meter hoogte. Een aantal populaire wandelroutes zijn The Lost Waterfalls Trail, The Pipeline Trail of El Pianista Trail.

Overnachten in Boquete

In het centrum van Boquete vind je een aantal prima hotels, dicht bij restaurants en de vertrekplaats van de busjes die je naar de start van de wandelingen rijden. Wacht niet te lang met het vastleggen van je verblijfplaats in Boquete, want zeker in het hoogseizoen zijn de populairste accomodaties snel volzet!

Selina Boquete
  • Save
Boquete Selina Boquete

Mooie moderne kamers. Leuke sfeer. Rustige ligging maar toch in het centrum van de stad.

Info & Prijzen ➜
Bambuda Castle
  • Save
Palo Alto, Boquete Bambuda Castle

Populair bij backpackers. Kasteel op een heuvel net buiten het dorp, tussen de koffieplantages.

Info & Prijzen ➜
The Inn at Palo Alto
  • Save
Palo Alto, Boquete The Inn at Palo Alto

Luxueus verblijf in de heuvels boven Boquete. Mooie tuin met zwembad en jacuzzi. Prachtig uitzicht.

Info & Prijzen ➜

Dag 11 – Boquete ➔ Bocas del Toro

Tijd om de jungle achter je te laten en opnieuw naar de kust te trekken. Bocas del Toro is een archipel in het noorden van het land, aan de Caribische kust. Er liggen hier tientallen eilanden, vol prachtige stranden, authentieke vissersdorpjes en grotten.

Vervoer van Boquete naar Bocas del Toro

Shuttledienst

Een erg eenvoudige en comfortabele manier om tot in Bocas del Toro te geraken is met een shuttlebusje. Deze busjes komen je ophalen in je hotel en rijden rechtstreeks naar Bocas del Toro. Met Hello Travel Panama ben je voor $30 per persoon op 5 uur tijd in Bocas Town.

Openbaar vervoer

Een iets voordeligere, maar ook veel meer omslachtige manier om in Bocas del Toro te geraken is met het openbaar vervoer. Voor net geen $20 sta je na 6 uur en twee bussen, een taxi én een boottocht in Bocas Town.

Neem in het centrum van Boquete een busje naar David. Deze rit duurt ongeveer 45 minuten en kost je $2. De bussen rijden elk half uur tussen 6u en 19u en vertrekken aan Boquete Central Park.

In het busstation van David staat er rijen bussen op je te wachten. Zoek naar de bus met bestemming Almirante. Een ticket kost je $10. Na een kleine 4 uur rijden kom je aan in het busstation van Almirante.

In het busstation van Almirante neem je een taxi naar Almirante Docks. Dit is een korte rit van ongeveer 10 minuten en zou je maar $1 moeten kosten. Vraag voor je instapt naar de prijs, zodat ze je zeker niet te veel aanrekenen! In de haven neem je dan een bootje richting Isla Colon, het hoofdeiland van Bocas del Toro. Een enkele rit kost je $6. Na ongeveer een half uurtje varen ben je op je eindbestemming!

Dag 12 + 13 – Bocas del Toro

Je verblijft twee dagen in Bocas del Toro, een stad op het eiland Colón. De sfeer is hier heel gemoedelijk en niemand heeft er haast! Er zijn de laatste jaren veel gezellige, trendy bars aangespoeld en het wemelt er van de tacotenten. Fiets naar Starfish Beach, ga eilandhoppen met de watertaxi, dolfijnen spotten of snorkelen. Een perfecte plaats om een al even perfecte reis af te sluiten!

Overnachten in Bocas del Toro

Je kan ervoor kiezen om te overnachten op het hoofdeiland Isla Colon, in de hoofdstad Bocas del Toro. Je logeert dan dicht bij de meeste bars en restaurants en kunt snel met een watertaxi de andere eilanden bezoeken. Een andere mogelijkheid is overnachten op één van de kleinere eilanden in de buurt.

Posada los Delfines
  • Save
Bocas del Toro Posada los Delfines

Prima budgethotel in het centrum. Eenvoudige maar nette kamers. Prima ontbijt. Vriendelijk personeel.

Info & Prijzen ➜
Divers Paradise Hotel
  • Save
Bocas del Toro Divers Paradise Hotel

Erg centraal gelegen, op loopafstand van watertaxi’s. Uitzicht op het water. Mooie kamers.

Info & Prijzen ➜
Bambuda Lodge
  • Save
Isla Solarte Bambuda Lodge

Unieke accomodatie met zwembad en glijbaan richting zee. Heerlijke sfeer. Lekker eten in restaurant.

Info & Prijzen ➜

Dag 14 – Bocas del Toro ➔ Panama City

Je rondreis door Panama zit er bijna op. Vanavond neem je het vliegtuig terug naar huis, maar eerst zal je nog terug in Panama City moeten geraken!

De snelste maar duurste optie is een binnenlandse vlucht nemen. Air Panama vliegt elke voormiddag vanuit Bocas del Toro naar Panama Albrook Airport. Een ticket heb je al vanaf $80, of $130 met ruimbagage. De vlucht duurt een uurtje.

De goedkoopste optie is met de bus. In Bocas del Toro kan je bij de vele bureaus die tours aanbieden terecht voor een ticket. Voor $40 regelen ze zowel de watertaxi naar Almirante als de busrit naar Panama City. De bussen vertrekken ’s ochtends om 8u. Reken op een totale reistijd van zo’n 11u. Je kan er ook voor kiezen om de nachtbus terug te nemen. Deze vertrekken om 18u ’s avonds, zo ben je om 6u al in Panama City.

Budget

Panama is, in tegenstelling tot sommige andere Midden- en Zuid-Amerikaanse landen, geen heel goedkoop land. Uiteraard maak je een reis zo goedkoop of duur als je zelf wilt. Wat kost deze rondreis van twee weken door Panama nu gemiddeld per persoon?

Deze kostenindicatie houdt geen rekening met de prijs van de vliegtuigtickets.

Overnachten in Panama

De kosten voor een overnachting verschillen nogal per persoon en per locatie. Ga je voor de voordeligste optie en slaap je in gedeelde slaapzalen, dan kost je dat tussen de $10 en $15. Een eigen tweepersoonskamer in een hotel of hostel is direct wat duurder, daar moet je rekenen op ongeveer $35 à $45 per kamer. Reis je met twee, dan is het verschil tussen slapen in een gedeelde slaapzaal of een eigen kamer niet meer zo groot.

Wij sliepen tijdens deze reis telkens in een tweepersoonskamer in een hostel en betaalden gemiddeld zo’n $40 per nacht. Als we de overnachtingen op San Blas en de nachtbus van Bocas del Toro naar Panama City niet meerekenen komt dat neer op ongeveer €200 per persoon.

Vervoer in Panama

Het openbaar vervoer in Panama is over het algemeen goed geregeld en erg goedkoop, de wegen zijn er prima en de bussen rijden er erg regelmatig. Koop je tickets niet bij touroperators, dan betaal je altijd te veel. Loop zelf naar het busstation en koop daar je kaartje. Reken op zo’n $2 à $3 per uur dat je op de bus zit. Zo kost een rit van Panama City naar El Valle de Anton (2.5 uur) je bijvoorbeeld $4.25, of van Santiago naar David (3 uur) $9.

In Panama City is een Uber een handig vervoersmiddel, op andere plaatsen in het land rijden er enkel lokale taxi’s. Reken op zo’n $3 à $4 voor een ritje van 15 minuten. Er rijden vaak ook collectivo’s, lokale busjes die vaste routes rijden. Deze vragen vaak niet meer dan $0.50 voor een rit van 30 minuten.

Wij gaven tijdens deze reis ongeveer $150 per persoon uit aan vervoer. Dat is inclusief de ritten van/naar de luchthaven, taxi’s en lokale bussen, vervoer tussen de verschillende plaatsen en de nachtbus van Bocas del Toro naar Panama City.

Eten en drinken in Panama

Zowel het eten op restaurant als aankopen in de supermarkt zijn niet goedkoop in Panama. Supermarktprijzen kun je vergelijken met die in België en Nederland, de prijs voor een etentje op restaurant is ongeveer $10 tot $15 per persoon. Een makkelijke manier om geld te besparen is door zelf je maaltijd klaar te maken in een hostel. Soms kun je aan kraampjes langs de weg ook goedkoop een heerlijke lunch scoren, zoals bijvoorbeeld een luxe hotdog voor $2 langs de Cinta Costera in Panama City.

Wij aten deze reis vrijwel altijd op restaurant en gaven gemiddeld zo’n €20 à €25 per persoon per dag uit aan eten en drinken. In totaal dus ongeveer €325 per persoon.

Activiteiten in Panama

Je kunt in Panama veel zelf doen, maar vaak ontkom je niet aan een georganiseerde tour. De trip naar de San Blas eilanden is niet te missen, maar ook meteen de duurste activiteit. Wij betaalden $240 per persoon voor 3 dagen en 2 nachten, maar dit is dan meteen ook inclusief vervoer, slaapplek en eten en drinken! Voor een aantal wandelingen in bijvoorbeeld Boquete of El Valle de Antón moet je inkom betalen. Dat varieert van $2 per persoon tot uitzonderlijk zelfs $10 (Lost Waterfalls Hike). Fietsen huren in Bocas del Toro of Panama City kost gemiddeld zo’n $10 à $15. Een tour van een halve dag, zoals bijvoorbeeld een uitstap naar onder andere Cayo Zapatilla in Bocas del Toro kost zo’n $30.

Wij deden tijdens deze rondreis een dagtour in Bocas del Toro, huurden een aantal keren fietsen en gingen geregeld wandelen. We betaalden hiervoor net geen €100 per persoon. Samen met de trip naar San Blas komt dat neer op ongeveer €325 per persoon.

Praktisch

Beste reisperiode

Panama heeft een tropisch klimaat. Het is er vrijwel altijd lekker warm maar vochtig, met temperaturen rond de 30°C. Panama kent twee seizoenen. Het droge seizoen loopt van halverwege december tot begin mei, het regenseizoen van maart tot en met november. Niet verrassend is dan ook de periode december tot en met april de beste tijd om naar Panama te reizen. De drukste periode is rond de feestdagen in december.

Het droge seizoen betekent niet dat er geen regen valt. In Panama is een tropische stortbui nooit ver weg!

Documenten en visum

Om naar Panama te reizen is een Belgisch of Nederlands paspoort voldoende. Je paspoort moet nog minstens 6 maanden geldig zijn op het moment dat je het land binnenkomt. Je mag maximaal 90 dagen in Panama verblijven. Officieel heb je ook een bewijs van vertrek nodig (vliegtuig- of busticket bijvoorbeeld), maar in de praktijk word je hier niet op gecontroleerd.

Betalen in Panama

In Panama kan je overal betalen met Amerikaanse dollar of Panamese balboa. De dollar en de balboa hebben dezelfde waarde en ze worden door elkaar gebruikt. Van de balboa bestaan er enkel munten, geen papieren geld.

Zorg dat je altijd voldoende cash geld op zak heb, op veel plaatsen kan je enkel contant betalen. Op de meeste plaatsen in Panama zijn er geldautomaten aanwezig, maar op afgelegen plekken zoals op de San Blas eilanden niet.

Het geven van een fooi in Panama is gebruikelijk. Op restaurant durven ze de fooi soms automatisch aan de rekening toevoegen, dus let op dat je ze niet dubbel betaalt! Een fooi van 10% is vrij normaal.

Mobiel internet

Je kan met je Belgische of Nederlandse smartphone prima gebruik maken van het mobiele netwerk in Panama. Veruit het voordeligste is een lokale SIM-kaart te kopen. Koop deze niet op de luchthaven in Panama City, daar zijn de prijzen namelijk veel te duur. Wij kochten onze kaart in Albrook Mall in Panama City, maar je vindt in de stad tal van telefoonwinkels waar je kaarten kan kopen. De prijzen van alle aanbieders zijn ongeveer hetzelfde. Voor $10 heb je al een kaart met 14 dagen ongelimiteerde data.

Wij kochten een SIM-kaart van Claro, maar met deze provider heb je geen ontvangst op de San Blas eilanden! Hoewel wij genoten hebben een aantal dagen zonder internet op een onbewoond eiland kan je dus best een SIM-kaart van +Movil of Digicel kopen.

Elektriciteit

Het elektriciteitsnetwerk in Panama heeft een andere voltage dan bij ons. In Panama City is dat 120 Volt en in de rest van het land 110 Volt. De meeste apparatuur, zoals adapters van smartphones, tablets en laptops kunnen hier prima mee overweg. Men gebruikt er wel een ander type stopcontact, namelijk type A en B. Deze zijn niet compatibel met onze Europese stekkers, dus je hebt wel een reisstekker nodig. Wij kochten deze universele wereldstekker en zijn erg tevreden. Je kan er meteen een aantal USB-apparaten gelijktijdig mee opladen, zo zoek je niet steeds naar dat ene extra stopcontact!

Meer informatie? Lees hier al onze reistips over Panama of kijk op panamavoorbeginners.nl voor nog meer praktische info.

  • Save

Sommige van onze artikels bevatten links naar diensten die we graag gebruiken en kunnen aanbevelen. Wanneer je een aankoop doet via zo'n link, ontvangen wij een kleine vergoeding, maar wat jij betaalt, blijft hetzelfde!

Meer inspiratie nodig?

Een rondreis door Jordanië van 2 weken: reisroute en tips

Een avontuurlijke rondreis door Oman

Rondreis Slovenië: een Actieve Roadtrip van 2 weken