Matomo Analytics

Verken de jungle van Boquete
Panama

Verken de jungle van Boquete

De ultieme jungle-ervaring beleef je in Boquete. Dit dorp in het noorden van Panama ligt te midden van een dicht regenwoud vol mooie wandelroutes en impressionante watervallen. Het is er heel wat koeler dan in de rest van het land, want Boquete ligt op meer dan duizend meter hoogte. Ofwel ben je een grote geluksvogel, ofwel loop je minstens één dag van je bezoek door de regen, want zo’n weelderige jungle heeft natuurlijk veel hemelwater nodig!

Populaire wandelingen

In de omgeving van Boquete zijn drie wandeltochten erg populair. Vroeger waren dat er vier, want de Quetzal Hike was een gigantische trekpleister, maar is ondertussen al enige tijd gesloten. Niet getreurd, de alternatieven zijn de moeite!

The Lost Waterfalls

Een grote aanrader is de wandeling naar The Lost Waterfalls. Deze tocht is slechts vier kilometer lang, maar de beklimmingen zijn zeer pittig! De start ligt zo’n tien kilometer buiten het dorp, dus is je beste optie een lokale bus (of collectivo). Deze kan je nemen bij supermarkt Bruña en kost je tweeënhalve dollar (richting Bajo Mono). Vraag aan de chauffeur om te stoppen bij The Lost Waterfalls trail. De wandeling zelf maakt je portemonnee helaas heel wat lichter. De entree bedraagt maar liefst tien dollar. Niet over nadenken en gewoon gaan, want de watervallen zijn parels!

Toen wij deze tocht deden, stonden de hemelsluizen al uren wagenwijd open. Dat maakte de paden niet alleen modderig, op sommige plaatsen was het pad getransformeerd in een kolkende stroom water die tot aan onze knieën kwam. Dat had één voordeel: de eerste waterval was gigantisch! Het grote nadeel: de andere twee watervallen waren niet toegankelijk. We gooiden het daarom op een akkoordje met de man aan de inkom. We mochten met ons ticket de volgende dag – bij stralende zon – opnieuw binnen en konden zo toch alle watervallen afvinken. 3x doen!

placeswithoutdoors.com

The Lost Waterfalls

Afstand
Duur 1u30 à 2u
Hoogtemeters 300m

Pipeline Trail

De start van de tweede hike, de befaamde Pipeline Trail, ligt slechts één kilometer verwijderd van The Lost Waterfalls en doe je dus best op dezelfde dag. Deze wandeltocht is zeven kilometer lang en vraagt geen bijzondere inspanningen. Eentje om uit te rusten dus! Alweer is de toegang niet gratis, want aan de trailhead betaal je vijf dollar bij de kassa. Het pad is zeer goed gemarkeerd en volgt – je raadt het nooit! – een pijpleiding. Onderweg wandel je langs een duizendjarige boom, spot je misschien wel een quetzal en op het verste punt bots je op een hele hoge waterval.

placeswithoutdoors.com

Pipeline Trail

Afstand
Duur 1u30 à 2u
Hoogtemeters 300m

El Pianista Trail

De derde en laatste wandeling is de El Pianista Trail, die een kleine tien kilometer telt. Hiervoor neem je opnieuw de bus aan supermarkt Bruña, maar je rijdt richting Alto Lino. Vertel de chauffeur waar je heen moet en hij brengt je voor minder dan een dollar naar de start bij restaurant El Pianista. Daar begin je voor een keer wel gratis aan de tocht!

Hoewel de wandeling erg mooi is, heeft ze vooral in Nederland een sombere bijklank gekregen. In 2014 raakten Kris Kremers and Lisanne Froon, twee studentes uit Amersfoort, immers vermist tijdens deze jungle hike. Pas maanden na hun verdwijning vond men enkele spullen en stoffelijke resten van de meisjes terug nabij een rivier. Vermoedelijk zijn Lisanne en Kris de weg kwijt geraakt en vielen ze in één van de daaropvolgende dagen ongelukkig van een klif. Op het verste punt staat sindsdien een kruis ter nagedachtenis.

Omwille van deze gebeurtenissen wordt soms aangeraden om de El Pianista Trail enkel aan te vatten in gezelschap van een gids. Wij deden het echter probleemloos zonder, want eigenlijk is de route echt niet moeilijk te volgen.

placeswithoutdoors.com

El Pianiste

Afstand
Duur 3 à 4u
Hoogtemeters 530m

Hoe geraak je in Boquete?

Vanuit Panama City naar Boquete

Vanuit Panama City duurt het ongeveer zeven uur om naar Boquete te reizen. Op het grote busstation bij Allbrook Mall neem je daarvoor de bus naar David. Een ticket kost ongeveer vijftien dollar en de rit duurt zes uur. In David stap je over op een bus naar Boquete om het laatste stuk af te leggen. Kosten voor deze bus bedragen twee dollar.

Vanuit El Valle de Antón naar Boquete

Wij kwamen echter uit El Valle de Antón en dat maakte de reisroute iets complexer. We namen maar liefst vier verschillende bussen. Toch verliep de reis gesmeerd dankzij zeer vlotte verbindingen.

Rit 1: El Valle de Anton ➔ Las Uvas

In het centrum van El Valle de Anton neem je een eerste busje richting Panama City of San Carlos. Vraag aan de chauffeur om te stoppen in Las Uvas, dat is de halte aan de Pan American Highway. Deze rit duurt ongeveer 30 minuten en kost je $1,50. Betaal cash wanneer je uitstapt. Deze bussen rijden zeer regelmatig, en al vanaf 5.30u.

Rit 2: Las Uvas ➔ Santiago

Aan de halte in Las Uvas wacht je op een bus naar Santiago, deze rijden (ongeveer) om het half uur. Stap af aan de busterminal in Santiago, dit is normaal gezien de eindhalte. Een rit kost $6,00 en duurt ongeveer 2.5 uur. Ook hier betaal je cash wanneer je uitstapt.

Rit 3: Santiago ➔ David

In de terminal van Santiago koop je een ticket voor de bus naar David. Dit kost je 9,00$. Je kan hier ook wat extra snacks kopen voor onderweg of lunchen. De busrit naar David duurt ongeveer 3 uur. Stap af aan de busterminal in David, dit is de eindhalte.

Rit 4: David ➔ Boquete

Ook voor deze laatste busrit koop je je ticket in de busterminal van David. Voor $2,00 sta je na ongeveer 45 minuten in het centrum van Boquete!

Overnachten in Boquete

In het centrum van Boquete vind je een aantal prima hotels, dicht bij restaurants en de vertrekplaats van de busjes die je naar de start van de wandelingen rijden. Wacht niet te lang met het vastleggen van je verblijfplaats in Boquete, want zeker in het hoogseizoen zijn de populairste accomodaties snel volzet!

Selina Boquete
  • Save
Boquete Selina Boquete

Mooie moderne kamers. Leuke sfeer. Rustige ligging maar toch in het centrum van de stad.

Info & Prijzen ➜
Bambuda Castle
  • Save
Palo Alto, Boquete Bambuda Castle

Populair bij backpackers. Kasteel op een heuvel net buiten het dorp, tussen de koffieplantages.

Info & Prijzen ➜
The Inn at Palo Alto
  • Save
Palo Alto, Boquete The Inn at Palo Alto

Luxueus verblijf in de heuvels boven Boquete. Mooie tuin met zwembad en jacuzzi. Prachtig uitzicht.

Info & Prijzen ➜
  • Save

Sommige van onze artikels bevatten links naar diensten die we graag gebruiken en kunnen aanbevelen. Wanneer je een aankoop doet via zo'n link, ontvangen wij een kleine vergoeding, maar wat jij betaalt, blijft hetzelfde!

Meer inspiratie nodig?

Driedaagse hike in de Colca Canyon

Wintersporten in Liechtenstein

Naar de Pico del Teide