Matomo Analytics

Dutch Mountain Trail in 4 dagen + tips
Nederland

Dutch Mountain Trail in 4 dagen + tips

The Seven Summits, dat zijn de hoogste toppen van elk continent ter wereld. Als trouwe bergfans fascineert dat ons natuurlijk wel, maar al durven we soms ambitieus zijn als het op wandeltochten aankomt, de beklimming ervan gaat ook ons petje (vér) te boven. Wij stelden een haalbaarder doel: de Seven Summits van Nederland beklimmen in vier dagen langs de Dutch Mountain Trail! Zo gezegd, zo gedaan!

Een korte voorstelling

De Dutch Mountain Trail werd nog maar recent uitgestippeld ter ere van het tienjarig jubileum van het Dutch Mountain Film Festival in 2020. Het is een route die je in 101 kilometer langs zeven toppen en de mooiste plekjes in Zuid-Limburg leidt. Ze start aan het station van Eygelshoven in Kerkrade en eindigt aan dat van Maastricht, waardoor je makkelijk van begin- naar eindpunt treint, of andersom (d.i. vijftig minuten met twee overstappen).

De omgeving is verrassend mooi! Bijna de hele route loop je over onverharde wegen, afwisselend door bossen en weiden. En zoals de naam van deze meerdaagse laat vermoeden, is Zuid-Limburg allesbehalve plat! Het landschap is glooiend, met hier en daar dus een stevige beklimming ertussen. In totaal levert dit je 2180 hoogtemeters op. Je komt langs gezellige dorpjes en flirt voortdurend met de Nederlands-Belgische en Nederlands-Duitse grens.

Helaas is de trail slechts gedeeltelijk en niet duidelijk gemarkeerd. Hier en daar kan je vertrouwen op de blauw-witte vlagjes, maar je kan niet zonder een goede wandelgps of app op je smartphone. Daarenboven kan je ook het kleine wandelgidsje aanschaffen dat speciaal voor deze trail werd gemaakt.

Dutch Mountain Trail in 4 dagen

Dag 1: Eygelshoven naar Vaals – 27 km

Heel veel tijd om warm te lopen, kregen we niet, want al drie kilometer van het station van Eygelshoven, startte de eerste beklimming! Door het bos slingerden we de Wilhelminaberg (225m) op, beter bekend als de heuvel van SnowWorld Landgraaf. Het is een steenberg, bestaande uit mijnafval van de vroegere Wilhelminamijn. Het uitzicht bovenop is leuk, je kan kilometers ver kijken!

Het grootste deel van de dag liepen we op Duits grondgebied en ergens voorbij halverwege botsten we op ‘drakentanden’, een stukje oorlogsverleden. Het zijn betonnen obstakels die deel uitmaakten van de zogenaamde ‘Siegfriedlinie’. Die werd aangelegd door de Duitsers in WOII om vijandelijke tanks tegen te houden.

Na 25 kilometer stond de tweede ‘summit’ voor vandaag op het programma, de Schneeberg (257m). Ook deze top bevindt zich in Duitsland, maar de flanken liggen in Nederland en dus telt hij toch mee in het lijstje. Veel top is er echter niet aan, want het was ons niet duidelijk waar juist het hoogste punt gelegen was en bovendien stonden we in een bos, waardoor we geen panorama te zien kregen.

Onze eerste dag eindigde in Vaals. Daar is voldoende slaapgelegenheid in verschillende prijsklassen, al merkten we zelf dat we niet last minute moesten reserveren, zeker niet voor een verlengd weekend in mei. Dat geldt trouwens voor alle plekjes langs de trail.

placeswithoutdoors.com

Etappe 1: Eygelshoven – Vaals

Afstand 27km
Duur 5 à 6 uur
Hoogtemeters 332m 258m

Dag 2: Vaals naar Gulpen – 25 km

Klaar voor de zwaarste beklimming van de Dutch Mountain Trail! Onze tweede dag startte immers bij het hoogste stukje van Nederland, namelijk het Drielandenpunt (323m). Daarna volgden tien kilometer door of langs het bos, met name het Vijlenerbos en het Elzetterbos. Zelf wandel ik liever met een weidser uitzicht, maar gelukkig gaat de route hier op twee piekjes na vooral bergaf.

Daarna vertoefden we op mooie veldwegen, tot we nabij het dorpje Eys plots het gefluit hoorden van… een stoomtrein! Hier loopt immers de Miljoenenlijn, een intussen toeristische spoorlijn, ooit gebouwd ten behoeve van het kolentransport van de mijnen. Ze rijden niet dagelijks, dus je checkt best even de website, maar hier komen locomotieven van soms meer dan een eeuw oud voorbij!

Aan de spoorlijn start ook de klim naar de eerste ‘summit’ van vandaag, de Eyserberg (197m). Opnieuw geen spectaculaire top, aangezien het hier eerder aanvoelde als een plateautje. Gelukkig geeft de Gulpenerberg (157m) je enkele kilometers verder meer een berggevoel. Je wordt hier immers getrakteerd op een 360° panorama op de mooie streek. Moeder Maria kijkt vanaf haar sokkel goedkeurend mee!

Wij wandelden nog Gulpen door om kort daarna in te checken bij onze vakantiewoning op Camping Osebos. De camping heeft een restaurant en dus staken wij hier graag hongerig onze vermoeide benen onder tafel! Er is ook een winkeltje op het terrein, waar we de volgende dag uitgebreid ontbijt bijeen sprokkelden.

placeswithoutdoors.com

Etappe 2: Vaals – Gulpen

Afstand 25km
Duur 5 à 6 uur
Hoogtemeters 465m 567m

Dag 3: Gulpen naar ’s Gravenvoeren – 32 km

Etappe drie… Dat vonden wij de zwaarste, maar ook de mooiste etappe! Onze kuitjes waren natuurlijk al niet meer zo fris als twee dagen eerder, maar vandaag stonden ook de meeste kilometers en hoogtemeters op de planning…

Maar goed dat het landschap zo prachtig was! We kwamen hier immers langs een regio die we een beetje kenden en waar we al langer verliefd op waren… De Voerstreek! Heel veel velden en weiden, maar ook veel op en neer. Als je het hoogteprofiel bekijkt, zie je tien beklimmingen, maar officieel liepen we langs twee van de zeven ‘summits’, nl. de Hakkenberg (252m) en de Kattenroth (209m).

We passeerden zoveel grenspalen, dat we de tel kwijt raakten en na een tijdje niet meer zeker waren in welk land we stonden. Een blik op de kaart leert ons dat we maar liefst zes keer de grens overstaken. En dat allemaal om uiteindelijk in het Belgische ’s Gravenvoeren te belanden.

In ’s Gravenvoeren vonden we onderdak in Airbnb ‘Be my guest’, bij de sympathieke gastvrouw Carine. Zij voorzag een extreeeem uitgebreid en lekker ontbijt voor ons! Voor diner kunnen we Afspanning de Swaen aanraden, op wandelafstand van de B&B.

placeswithoutdoors.com

Etappe 3: Gulpen – ’s Gravenvoeren

Afstand 32 km
Duur 6 à 7 uur
Hoogtemeters 670m 677m

Dag 4: ’s Gravenvoeren naar Maastricht – 23 km

Op onze laatste dag wandelden wij na dat hemelse ontbijt richting het veerpont over de Maas in Eijsden. Bijna zonder wachttijd en voor slechts €1,20 pp (enkel contant te betalen) werden we het water over geëscorteerd. Let wel op! De veerdienst is enkel operatief van april t.e.m. oktober. Winterwandelaars kan dit wel eens zuur opbreken, want de omweg is maar liefst acht kilometer en ik hoorde zeggen dat het een saaie detour is… Maar voor ons was er dus geen probleem!

Je kan op de Facebookpagina van Fiets Voetveer Eijsden-Ternaaien lezen wanneer de veerdienst juist operatief is.

Vanaf hier volgt de Dutch Mountain Trail bijna continu de Maas, al maakten we natuurlijk nog een uitzondering voor de laatste ‘summit’: d’n Observant (157m). Ook dit is weer een stortheuvel, maar dan van een kalksteengroeve. Één kilometer verder ligt de ENCI-groeve, die nog tot 2018 effectief gebruikt werd. Sindsdien is de site overgedragen aan Natuurmonumenten en kan je er dus fijn wandelen.

De laatste kilometers liepen we door het centrum van Maastricht, wat we ook wel eens fijn vonden. Maastricht is immers een geweldig leuke stad met heel erg veel terrasjes. En aan het einde van zo’n meerdaagse valt er toch wat te vieren! Met alle extra stukjes tot aan onze verblijfplaatsen, kwamen we immers op 111 kilometer. Daar kan op gedronken worden! Cheers!

placeswithoutdoors.com

Etappe 4: ’s Gravenvoeren – Maastricht

Afstand 23 km
Duur 5 à 6 uur
Hoogtemeters 232m 269m

Overnachten op de Dutch Mountain Trail

Zuid-Limburg is een populaire bestemming voor vakanties in eigen land en het aanbod aan campings of hotels op de route is niet overal even groot. Wacht dus zeker niet te lang met het boeken van een slaapplaats!

Overnachten na de eerste dag in Vaals

Hotel Vallis ligt vlak naast de route en ligt bij een Grieks restaurant waar je heerlijk kan eten. Overnachten in stijl kan je in Kasteel Bloemendaal in het centrum van Vaals. Zoek je een appartement in het centrum, dan is Het Mergelhoek een prima keuze!

Hotel Vallis
 • Save
Vaals Hotel Vallis

Info & Prijzen ➜
Kasteel Bloemendaal
 • Save
Vaals Kasteel Bloemendaal

Info & Prijzen ➜
Het Mergelhoek
 • Save
Vaals Het Mergelhoek

Info & Prijzen ➜

Overnachten na de tweede dag in Gulpen

Voordelig overnachten in Gulpen kan je in Hotel Gulpenerland dat vlak naast de route ligt. Voor op en top Limburgse gastvrijheid kan je terecht in Gasterij de Poort in het centrum van Gulpen. Nog in het centrum vind je Herberg de Zwarte Ruiter met comfortabele kamers met een heerlijk ontbijt.

Hotel Gulpenerland
 • Save
Gulpen Hotel Gulpenerland

Info & Prijzen ➜
Gasterij de Poort
 • Save
Gulpen Gasterij de Poort

Info & Prijzen ➜
Herberg de Zwarte Ruiter
 • Save
Gulpen Herberg de Zwarte Ruiter

Info & Prijzen ➜

Overnachten na de derde dag in ’s Gravenvoeren

In ’s Gravenvoeren kun je heerlijk ontspannen in bed & breakfast Be my Guest. Gastvrouw Carine maakt ’s ochtend een overheerlijk ontbijt klaar! Nog in het centrum vind je het Hotel De Kommel met mooi ingerichte kamers en een prima restaurant. Hotel Blanckthys ligt in een gerestaureerde 16e-eeuwse boerderij met een gezellige binnenplaats.

Be my guest
 • Save
Voeren Be my guest

Info & Prijzen ➜
Hotel De Kommel
 • Save
Voeren Hotel De Kommel

Info & Prijzen ➜
Hotel Blanckthys
 • Save
Voeren Hotel Blanckthys

Info & Prijzen ➜

Overnachten na de vierde dag in Maastricht

Aan hotels is er in Maastricht zeker geen gebrek! Hotel Monastère is een erg stijlvol hotel, gelegen in een prachtig gebouw in de buurt van de markt. Dichtbij het centraal station ligt het Designhotel Maastricht met uniek ingerichte kamers. Logeer je graag midden in het centrum, dan is Boutique Hotel Sint Jacob, gelegen op amper 100m van het Vrijthof, een prima keuze.

Hotel Monastère
 • Save
Maastricht Hotel Monastère

Info & Prijzen ➜
Designhotel Maastricht
 • Save
Maastricht Designhotel Maastricht

Info & Prijzen ➜
Sint Jacob
 • Save
Maastricht Sint Jacob

Info & Prijzen ➜
 • Save

Sommige van onze artikels bevatten links naar diensten die we graag gebruiken en kunnen aanbevelen. Wanneer je een aankoop doet via zo'n link, ontvangen wij een kleine vergoeding, maar wat jij betaalt, blijft hetzelfde!

Meer inspiratie nodig?

Wat te doen in Panama City?

Tweedaagse hike door Wadi Ghuweir en Wadi Dana

6 avontuurlijke wandelingen in de Sächsische Schweiz