Matomo Analytics

Wat te doen in Panama City?
Panama

Wat te doen in Panama City?

Panama City is een aangename verrassing! Enerzijds is het een miljoenenstad die groot is geworden dankzij de aanleg van het zo befaamde Panamakanaal. De wolkenkrabbers rijzen er nog steeds als paddenstoelen uit de grond en de skyline is dan ook best imposant. Anderzijds heeft de stad een heel mooi en kleurrijk historisch centrum.

Casco Viejo

Casco Viejo, of Casco Antiguo, is de historische wijk van Panama City. Deze wijk wordt door UNESCO beschouwd als werelderfgoed en dateert uit 1673. Hier is het heerlijk vertoeven op gezellige pleintjes tussen koloniale, goed onderhouden huizen. De hippe bars en restaurants zijn niet te tellen en de sfeer is gemoedelijk. Ga zeker iets eten of drinken in Marzola Parrilla Argentina en geniet van het leuke decor! Selina Casco Viejo heeft een rooftop bar met prachtig uitzicht op de skyline van Panama City. Ze serveren er lekkere taco’s aan schappelijke prijzen.

Casco Viejo is het eenvoudigste te bereiken met een taxi of Uber. De dichtsbijzijnde metrohalte is Estación 5 de Mayo. Met de bus stop je aan halte Barrio Chino.

Actief citytrippen

Te voet naar Ancon Hill

Naast de twee totaal verschillende stadsdelen is in Panama City ook nog eens veel groen te vinden. De verschillende parken nodigen uit tot allerlei sportieve activiteiten. Bovenaan ons actieve lijstje staat de beklimming van Ancon Hill, een heuvel in het midden van de stad met uitzicht op het centrum, de oceaan én het kanaal. Het vraagt geen groot klimtalent om boven te geraken, want het pad is slechts twee kilometer lang en de top ligt net geen tweehonderd meter boven de zee. We lazen dat we hier toekans en luiaards konden vinden, maar stelden ons tevreden met de vele agoeti’s die we zagen.

De toegang tot Ancon Hill is gratis, maar wel enkel mogelijk tussen 6 en 16 uur. Wij lieten ons door een Uber afzetten aan de ingang bij Mi Pueblito, maar vertrekken aan het administratieve gebouw van het Panamakanaal is ook mogelijk.

Geen tijd of interesse om het Panamakanaal van dichtbij te zien? Vanop Ancon Hill heb je een goed uitzicht over het zuidelijke deel van het kanaal en de Miraflores sluizen. In de voormiddag, tussen 9u en 11u, en in de namiddag vanaf 14u heb je de meeste kans om een aantal grote containerschepen te spotten!

Fietsen naar Metropolitan Natural Park

Een andere groene long vlakbij het centrum is het Metropolitan Natural Park. De formule is een beetje hetzelfde: een korte wandellus van ongeveer drie kilometer brengt je opnieuw naar een leuk uitzichtpunt over de stad. Ook hier bleef de beloofde luiaard te goed verstopt voor ons, maar toch vonden we dit tochtje een goede introductie op de waanzinnige fauna en flora die we later in de Panamese jungle te zien kregen. Je betaalt hier $4 entree en het park is geopend van 7 tot 16 uur. Wij huurden voor $15 een dag lang een fiets bij Burke Bikes om naar het park te rijden, maar je kan je natuurlijk ook gewoon aan de parking laten afzetten.

Met de go-cart op Amador Causeway

Ook op de Amador Causeway kan je een beetje aan de drukte van de stad ontsnappen. Deze smalle verbinding tussen het vasteland en vier eilandjes voor de kust is met z’n waaiende palmbomen de ideale plek om de zon te zien ondergaan boven de ingang van het Panamakanaal. Wij huurden voor tien dollar een leuke go-cart bij Bicicletas Moses en reden zo richting de eilanden en terug.

Met de step over Cinta Costera

Tenslotte mag je ook de Cinta Costera zeker niet missen. Dat is een boulevard langs de kust die het oude centrum met de zakenbuurt verbindt. Langs deze promenade staan allerlei kraampjes met ijsjes en streetfood. Voor geen geld aten wij heel lekkere, verzorgde hotdogs en hamburgers. Het was wel even schrikken toen bleek dat er wasberen op de loer lagen om zich te goed te doen aan onze kruimels. Hoewel deze beestjes eigenlijk een plaag zijn, vonden wij hen toch leuk om te zien! De boulevard wordt door de locals gebruikt om te joggen, te skaten én om te cruisen met de elektrische step. Download de Bird-app en je bent ook vertrokken!

Vervoer in en rond Panama City

Taxi of Uber

Hoewel wij veel beroep deden op onze benenwagen en daarnaast fiets, step en gocart huurden, vonden we het heel handig dat je in deze hoofdstad gebruik kan maken van Uber. Je vindt heel makkelijk een chauffeur, die meteen weet waar je moet zijn en je bespaart jezelf de vervelende discussie over de prijs. Die ligt trouwens vaak lager dan de prijs voor officiële taxi’s. Reken op ongeveer $3 à $4 voor een ritje van enkele kilometers.

Openbaar vervoer

Zowel voor de metro als de bussen heb je in Panama City een Metro Card nodig. Deze kost $2 (je kan hem delen met meerdere personen) waarna je er zoveel geld op kan zetten als je denkt nodig te hebben. Metro Cards zijn te koop in bus- en metrostations of supermarkten. Het metronetwerk in Panama City is vrij beperkt. De rode lijn 1 stopt op een aantal plaatsen in het centrum van de stad. Een enkel ritje kost $0,35. Het busnetwerk is heel wat uitgebreider! Een overzicht van alle lijnen kan je vinden op de website van MiBus. Een rit in het centrum kost je $0,25.

Overnachten in Panama City

Panama City is groot, en er is dan ook geen gebrek aan hotels en hostels. De leukste wijk om te overnachten is Casco Viejo, maar wacht niet te lang met boeken want het aanbod is wat beperkt! Wij verbleven in budget hotel Canova in een wijk vlak naast Casco Viejo.

Canova
  • Save
Panama City Canova

Mooi ingerichte maar eenvoudige kamers. Prima prijs/kwaliteit. Gelegen in een iets mindere buurt, kamers kunnen gehorig zijn.

Info & Prijzen ➜
Selina Casco Viejo
  • Save
Panama City Selina Casco Viejo

Geweldige locatie in de oude stad. Mooi ingerichte kamers met comfortabele bedden. Rooftopbar met zicht op Panama City.

Info & Prijzen ➜
Tryp Panama Centro
  • Save
Panama City Tryp Panama Centro

Ruime, moderne kamers. Vriendelijk personeel. Dakterras met zicht op de stad en zwembad. Prima locatie, dichtbij metro.

Info & Prijzen ➜
  • Save

Sommige van onze artikels bevatten links naar diensten die we graag gebruiken en kunnen aanbevelen. Wanneer je een aankoop doet via zo'n link, ontvangen wij een kleine vergoeding, maar wat jij betaalt, blijft hetzelfde!

Meer inspiratie nodig?

Rainbow Mountain zonder tourbus

Mooie wandelingen op Gran Canaria

Met de fiets naar Parijs