Matomo Analytics

X
De mooiste hikes in El Valle de Antón
Panama

De mooiste hikes in El Valle de Antón

El Valle de Antón, kortweg El Valle, is een gezellig stadje in het Panamese binnenland. Het ligt op ongeveer zeshonderd meter hoogte, waardoor het er een paar graden frisser is dan langs de kustlijnen. Ideaal, want je komt hier voornamelijk voor één ding: wandelen. El Valle ligt immers in de krater van een oude, intussen al 300.000 jaar uitgebluste vulkaan. Je kan de kraterwanden oplopen en er bovenop genieten van heerlijke uitzichten. Alweer een bestemming naar ons hart dus!

De mooiste wandelingen in El Valle

La India Dormida

De bekendste en mooiste wandeling vanuit El Valle is La India Dormida, het slapende meisje. Wanneer je vanaf de stad naar de bergen kijkt, zie je daarin met wat verbeelding het silhouet van een vrouw. De start van de wandeling ligt niet ver buiten het centrum, dus je kan er te voet naartoe, maar de bespaarde dollars geef je uit aan de inkom, want het kost drie dollar om deze wandeling te mogen starten.

Het eerste stuk van de route loopt door de jungle en hoewel de eerste kilometer bedrieglijk plat is, volgt daarop een pittige stijging. De koelte van het woud is dan zeer welkom! Zodra je boven bent, stopt ook meteen de dichte begroeiing en kom je in een heel ander landschap terecht, eentje met een wijd panorama! Vanaf hier wandel je over de kam, de rand van de vroegere vulkaan. Links zie je El Valle liggen, rechts kijk je neer op de dichte jungle.

Je kan zelf kiezen hoe ver je hier doorloopt en bijvoorbeeld pas bij Mirador Cerro La Cruz de afdaling inzetten. Wij kozen ergens halverwege de afslag naar links. Met het stuk over de weg heen en terug erbij, kwamen we uit op zo’n tien kilometer.

placeswithoutdoors.com

La India Dormida

Afstand
Duur 4 uur
Hoogtemeters

Cerro Gaital

Deze hike is er eentje voor de die hard oerwoudfanaten – Robin wel, ik iets minder – want je loopt hier eigenlijk bijna voortdurend in een heel dichte jungle. Enkel op het verste en hoogste punt kom je even boven de begroeiing piepen om dan met voldoening te zien hoe hoog je bent geraakt.

Het kost je slechts één dollar om met het openbaar vervoer vanuit het centrum naar het startpunt van deze wandeling te rijden. Kies de bus naar La Mesa / Anton Valley en je bent er in een wip.

Wij zijn echter heel blij dat we – alweer – de benenwagen kozen, want het is op weg naar het startpunt dat wij – eindelijk, godzijdank, jezusmina – een luiaard hebben gezien! We speurden al dagenlang de bomen af, hadden ondertussen kramp in onze nek en hadden alle lokroepen die we konden bedenken, uitgeprobeerd. En dan plots, wanneer we even niet zochten, zagen we een mannetje aan een elektriciteitsdraad bungelen! Hij gebruikte de kabels handig om van de ene boom naar de andere te kruipen en we hebben toch zeker een half uur gewacht tot hij eindelijk vanop een tak mooi poseerde voor zijn heel enthousiast publiek! De wandeling moest nog beginnen, maar onze dag kon niet meer stuk.

Vanaf het eigenlijke startpunt is het ongeveer vier kilometer stappen tot aan de top. De eerste tweeënhalve kilometer gingen erg vlot. We passeerden zelfs nog enkele huizen. Daarna kwamen we bij een kantoortje dat, ondanks de aangekondigde openingsuren, toch gesloten was. Omdat ook de poort op slot was, vreesden we eerst niet door te kunnen, maar dan ontdekten we dat we rechts van de poort makkelijk onder de draad door konden. We waren zichtbaar niet de eersten die dit deden!

Bij het eerste viewpoint raakten we makkelijk, maar het verdere pad was – anno april 2022 – afgespannen. We trokken onze stoute schoenen aan en gingen toch verder, maar ontdekten aan den lijve waarom dit eigenlijk niet de bedoeling was. Planten overwoekerden het pad. Hier begon het zwaarste stuk, een stuk met hier en daar steile rotsen die we op handen en voeten opklauterden. We begrepen hier pas waarom men deze wandeling wel eens de pittigste in heel Panama durft noemen…

En weet je wat het strafste was?! Toen we eindelijk boven waren, zagen we… niets! We zaten in een zeer dikke, grijze wolk! De vrees voor een stevige plensbui joeg ons snel weer langs dezelfde weg naar beneden. You win some, you lose some! We hadden toch lekker een luiaard gezien!

placeswithoutdoors.com

Cerro Gaital

Afstand
Duur 4 à 5 uur
Hoogtemeters

Cerro La Silla

De wandeling naar Cerro La Silla is heel eenvoudig en kort, maar je mag ze eigenlijk niet missen, want het is weer iets helemaal anders. Geen jungle deze keer, maar wel twee machtige uitkijkpunten van 360 graden. Het eerste punt vind je al na tweeënhalve kilometer stappen en wordt bekroond met een groot, wit kruis. De tweede top krijg je dan al in het vizier, want die ligt slechts driehonderd meter verder en wordt bewaakt door een vrome Maria.

Om tot aan Cerro La Silla te geraken neem je in El Valle de bus naar Las Uvas / Panama-City. Vraag om halt te houden bij El Roble. Dit is ongeveer zes minuten rijden.

placeswithoutdoors.com

Cerro La Silla

Afstand
Duur 1 à 2 uur
Hoogtemeters

Waar verblijven in El Valle de Antón?

Wij sliepen in Bodhi Hostel, populair bij budgetreizigers die gemiddeld iets jonger waren dan wij, maar dat lieten we niet aan ons hart komen. We konden de lekkere smoothies, het inclusief ontbijt met pancakes en vers fruit en de gezellige patio zeker appreciëren. De talrijke yogasessies lieten we aan ons voorbijgaan, maar misschien zijn ze wel iets voor jou?

Bodi Hostel
  • Save
El Valle de Anton Bodi Hostel

Leuke sfeer, heerlijk ontbijt met pannenkoeken en vers fruit! Uitstekende locatie. Gedeelde badkamer.

Info & Prijzen ➜
La Casa de Juan
  • Save
El Valle de Anton La Casa de Juan

Prima locatie, iets verder van het centrum. Vriendelijk personeel. Gratis leenfietsen.

Info & Prijzen ➜
Casa Grimaldo
  • Save
El Valle de Anton Casa Grimaldo

Ruime, mooie kamers. Mooie tuin met buitenzwembad. Prima plek om tot rust te komen.

Info & Prijzen ➜

Hoe geraak je in El Valle de Antón?

Vanuit Panama-City geraak je heel eenvoudig in El Valle de Antón. Er is immers een rechtstreekse bus vanuit Allbrook Mall. Deze bus vertrekt elk half uur tussen 6.30 uur en 18.30 uur en kost je 4,25 dollar. De hele rit duurt ongeveer tweeënhalf uur.

Kom je van elders? Neem dan eender welke bus die over de Panamerican Highway rijdt en stap af aan Las Uvas. Daar stap je over op een minivan richting El Valle, dat zo’n dertig kilometer dieper het binnenland in ligt.

  • Save

Sommige van onze artikels bevatten links naar diensten die we graag gebruiken en kunnen aanbevelen. Wanneer je een aankoop doet via zo'n link, ontvangen wij een kleine vergoeding, maar wat jij betaalt, blijft hetzelfde!

Meer inspiratie nodig?

Overnachten in Schloss Arenfels

Verken het meer van Bled: 11x wat te doen

De mooiste dagtrips vanuit Malaga