Matomo Analytics

Bezoek aan de Wadi Rum woestijn
Jordanië

Bezoek aan de Wadi Rum woestijn

Wist je dat Jordanië voor negentig procent uit woestijn bestaat? Een bezoek aan ‘die grote hoop zand’ mag je dus echt niet overslaan. Wadi Rum is misschien wel het allermooiste stukje van de uitgestrekte, Jordaanse woestijn. Daarom is het ook beschermd gebied en werd het zelfs door Unesco als werelderfgoed erkend. Tegelijk is Wadi Rum het makkelijkst te bezoeken voor toeristen. Zoek dus niet langer, lees hieronder onze tips en boeken maar!

Een bijzonder landschap met veel historie

Eeuwenlang doorkruisten zwaarbepakte karavanen de Wadi Rum woestijn op hun weg van en naar het Arabische Schiereiland. Reeds in de negende eeuw voor Christus vestigden zich groepen in dit gebied. Vandaag leven er nog steeds ongeveer zesduizend bedoeïenen. Zij wonen voornamelijk in dorpen, al zijn er ook nog (semi-)nomaden die in de lange, droge zomers met hun vee rondtrekken, op zoek naar weidegronden.

Wadi Rum is echter voornamelijk een zandwoestijn, bezaaid met roze getinte duinen, rijzige rotswanden en bijhorende kliffen. De merkwaardige rotsformaties zoals ‘paddenstoelen’ en rotsbogen zijn niet te tellen. Velen daarvan waren al het decor van bekende films, zoals Lawrence of Arabia, Alladin en Dune. Vanwege de rode kleur doet het landschap zelfs aan Mars denken, wat dan weer de hele crew achter producties als The Martian en Mission to Mars naar Wadi Rum trok.

Wadi Rum Visitor Center

De poort naar de woestijn is het bezoekerscentrum in het noorden van Wadi Rum. Hier moet je sowieso halt houden vóór je ontdekkingsreis begint. Je mag het gebied immers niet zomaar binnenrijden. Als je kan aantonen dat je reeds een gids hebt geboekt, krijg je hier een schriftelijke toestemming om door te rijden naar Wadi Rum Village (7 km verder). Het kan ook zijn dat je in het bezoekerscentrum zelf wordt opgepikt, afhankelijk van de organisatie.

De toegang tot de Wadi Rum woestijn kost 5 JOD (€6.5) per persoon en betaal je in het visitor center. Heb je een Jordan Pass? Dan is de toegang gratis maar moet je hier nog steeds even stoppen voor je toegangsbewijs.

Hoewel het in principe toegestaan is om met een eigen terreinwagen rond te trekken, wordt dat afgeraden. Er zijn geen duidelijke wegen in de woestijn en je kan bijgevolg makkelijker verdwalen. Bovendien vraagt het wel wat skills om te rijden in het mulle zand.

Heb je vooraf niets geboekt, kan je dat nog steeds doen in het Visitor Center. De mogelijkheden zijn eindeloos: van een tochtje van een uur tot een dagenlange expeditie per kameel. Wij raden aan om toch minstens één volledige dag en nacht door te brengen in Wadi Rum.

Onze ervaring met Wadi Rum Stillness

Na een uitgebreide internetzoektocht viel onze keuze op Wadi Rum Stillness, de organisatie van Habis. Habis is geboren en getogen in de woestijn en het is dan ook met trots dat hij de schoonheid van Wadi Rum aan toeristen laat zien.

Wij boekten een tweedaags verblijf voor 125 JOD (€ 160) per persoon. Deze prijs is inclusief een voltijds programma, een Engelssprekende gids, een overnachting in een tentenkamp, alle maaltijden, alsook water, thee en snacks voor onderweg.

De eerste dag

Op de eerste dag werden we om 10 uur verwelkomd op het kantoortje van Habis in Wadi Rum Village, waar we onze auto achterlieten. Hier stapten we over in de laadbak van een 4×4 jeep die we deelden met een Frans koppel. We vonden het fijn om de woestijnwind in ons gezicht te voelen, maar waren blij met het afdak dat ons tegen de felle zon beschermde. We zagen onderweg veel auto’s die niet over diezelfde ‘luxe’ beschikten.

We stopten op heel wat bijzondere plekjes om foto’s te maken en soms een klein stukje te wandelen of een rots op te klimmen. ’s Middags pauzeerden we op een mooi, schaduwrijk plekje waar onze gids een verse maaltijd voor ons kookte. Zo leerden we het lekkere, traditionele (en vegetarische) gerecht ‘galayah’ kennen. Na een uurtje platte rust zetten we onze sightseeing voort totdat we plots te midden van een grote kudde kamelen reden! Zalig om die dieren, die je meestal vastgebonden en op belachelijke manier versierd aantreft, nu in hun natuurlijke habitat te zien grazen. We hebben zelfs vers getapte kamelenmelk gedronken!

Overnachten in een bedoeïenentent

De zonsondergang liepen we door uitzonderlijke bewolking mis, maar die moet in dit landschap prachtig zijn. Wij lieten ons rond die tijd hartelijk verwelkomen in het tentenkamp. Het is gelegen op een erg mooie locatie en is piekfijn in orde. De tenten zijn nog fonkelnieuw en hetzelfde geldt voor de gedeelde badkamer, die misschien wel de properste was die we in heel Jordanië hebben gezien. In het kamp kunnen maximum twintig personen slapen, al is het ook mogelijk om de nacht verderop in een grot of onder de sterrenhemel door te brengen. Wij vonden de tenten best luxueus. Er staan immers twee echte bedden met degelijk beddengoed in. Dankzij onze powerbanks misten we zelfs geen stopcontact.

Na een deugddoende douche konden we aan tafel in de grote tent. De kok had het eten op de typische wijze van bedoeïenen bereid, wat wil zeggen dat hij het in een afgedekte kuil onder een laag aarde liet garen. In die ‘ondergrondse barbecue’ maakte hij zowel vlees als groenten, aardappelen en rijst. Heerlijk in combinatie met frisse salades, hummus en mutabal! De avond sloten we af met thee aan het kampvuur. De gids haalde zijn mandoline boven en wij staarden naar een prachtige sterrenhemel

De tweede dag

Op dag twee stond een wandeling naar de hoogste berg van Jordanië op onze planning. De Jabal Umm Ad Dami ligt vlakbij de grens met Saoedi-Arabië en is 1854 meter hoog. We waren de enigen die deze hike hadden geboekt en dus hadden we de jeep en de gids voor onszelf. Het was hier veel minder toeristisch dan bij de grote bezienswaardigheden die we tijdens de jeeptoer aandeden. De klim omhoog was kort, maar pittig. Na een uurtje stijgen waren we al boven en keken we uit over kilometers en kilometers woestijn!

Na de afdaling kropen we terug in onze intussen vertrouwde laadbak om nog wat laatste stops te doen. We mochten elk ook even het stuur overnemen, niet evident! We lunchten opnieuw aan de voet van een rots en rond 15.30 uur kwamen we uiteindelijk terug aan in Wadi Rum Village. Alweer een wondermooi avontuur zat erop.

Aarzel zeker niet om Habis te vragen naar een alternatieve planning. Als het in jouw reisroute beter past om iets later te vertrekken of vroeger terug te komen, zal dat wellicht geen probleem zijn. We raden de organisatie Wadi Rum Stillness met gerust gevoel aan!

  • Save

Sommige van onze artikels bevatten links naar diensten die we graag gebruiken en kunnen aanbevelen. Wanneer je een aankoop doet via zo'n link, ontvangen wij een kleine vergoeding, maar wat jij betaalt, blijft hetzelfde!

Meer inspiratie nodig?

Wildlife spotten in de Amazone van Peru

6 avontuurlijke wandelingen in de Sächsische Schweiz

De Salkantay Trek naar Machu Picchu