Matomo Analytics

Wintersporten in Liechtenstein
Liechtenstein

Wintersporten in Liechtenstein

Klein, maar fijn… Een gigantisch cliché, maar voor Liechtenstein gaat het echt wel op. Deze dwergstaat tussen Zwitserland en Oostenrijk is op z’n langst 24 kilometer en het duurt dus nog geen half uur om het land door te rijden. Toch heeft dit vorstendommetje aan de rand van de Alpen alles wat je nodig hebt om je helemaal uit te leven in de besneeuwde bergen. Wij gingen er niet alleen winterwandelen, maar ook langlaufen, skiën en zelfs sneeuwschoenwandelen.

1. Winterwandeling richting Drei Schwestern

Voor deze uitdagende winterwandeling parkeer je best net boven het dorpje Planken. Vlakbij een watervalletje ligt daar een kleine parking voor grote avonturiers. De eerste kilometers volg je een zigzaggend bospad naar de Gafadura Hütte (1428m). Op sommige stukjes lag een gladde ijslaag en dus hadden wij spijt dat we geen microspikes hadden aangebonden. Hoewel de Gafadura Hütte ’s winters gesloten blijft, kan je er wel gebruik maken van de bankjes. Uit de wind en in de middagzon kan je hier dus heerlijk picknicken.

De route duikt achter de hut opnieuw een bos in, het Sattelwald. Als je dit hebt doorkruist, kom je op een open vlakte aan de Oostenrijkse grens. Die steek je over – jaja, dit wordt een internationaal avontuur! – om dan de steilste klim van de dag aan te vatten. Dit laatste stuk naar boven wordt een ‘Alpiner Steig’ genoemd en men raadt het enkel geoefende wandelaars zonder hoogtevrees aan.

Het is dan ook zwetend en puffend dat wij aankwamen op het hoogste punt op 1904m… Maar wat een uitzicht! Onze inspanningen werden zeer riant beloond met een 360° uitzicht over heel Liechtenstein en bergen zover het oog reikt. Het eigenlijke bergpad met blauw-witte markering loopt nog enkele tientallen meters verder naar de top van de Drei Schwestern, maar dat kan je in de winter niet lopen. (Opgelet, gevaar! Ook niet proberen dus!) Geniet ten volle van dit adembenemende zicht en wees voorzichtig. De terugweg gaat langs dezelfde route.

placeswithoutdoors.com

Drei Schwestern

Afstand 11km
Duur 4 à 5 uur
Hoogtemeters 950m

2. Langlaufen vanuit Steg

Het bergdorpje Steg is maar ‘een scheet groot’ en er is amper wat te zien, maar het is wel the place to be voor langlaufers. Wij huurden een langlaufset in de sportwinkel van Malbun, een paar minuten verderop. Voor 25 CHF per persoon mochten wij een halve dag op schok met heel nieuw materiaal. Daarnaast dien je ook nog 10 CHF te betalen om de piste te gebruiken – althans als de kassa bemand is… Wij konden gewoon passeren.

De langlaufpiste start aan de Stausee, maar je kan op eender welke plek inpikken. Vanuit Steg (op 1300m) loopt de route geleidelijk aan omhoog naar Valüna-Sass (op 1415m). Onderweg volg je een wildwaterrivier en kijk je uit op hoge toppen. Voor de terugweg volg je dezelfde rivier, maar dan vanop de andere oever. De route is nu dus vooral dalend. We raden elke beginnende langlaufer dan ook aan om vooraf even op te zoeken hoe je moet remmen met die gigantische latten. Die kennis had ons een paar blauwe plekken bespaard!

placeswithoutdoors.com

Langlaufen in Steg

Afstand 7km
Duur 1 à 2 uur
Hoogtemeters 130m

3. Skiën op de Bergbahnen Malbun

Ben je wel op wintervakantie geweest als je niet op skilatten hebt gestaan? Wij dachten het niet! En dus gingen wij ook een dagje paraderen op de pistes van Malbun, het enige skigebied in het land. Een skipas voor één dag kost 52 CHF en ski’s kan je huren bij Malbun Sport voor 38 CHF. Heb je ook botten en stokken nodig, komt daar nog 26 CHF bij. Jep, Liechtenstein is geen goedkoop land!

We moeten hier bovendien een belangrijke kanttekening bij maken: voor gevorderde skiërs is het een saai gebied. Het telt immers slechts 23 kilometer piste. Beginners en semi-geoefenden zullen daarentegen zeker hun gading vinden. Voor Robin was het zijn allereerste dag op echte sneeuw en dus vonden wij het ideaal!

4. Sneeuwschoenwandeling naar de Augstenberg

Deze prachtige wandeling was één van de meest geweldige bergervaringen die wij ooit hadden en mag dus absoluut niet ontbreken in dit lijstje! We klopten opnieuw aan bij Malbun Sport voor de huur van sneeuwschoenen, goed voor 20 CHF per persoon voor een hele dag. Die winkel heeft inderdaad goed aan ons verdiend, maar de service was perfect en het materiaal leek ons bijna allemaal gloednieuw.

Vanuit het centrum liepen we de rodelpiste op, die we 2,5 kilometer lang volgden. Dit was ideaal om wat te wennen aan het lopen op zo’n sneeuwschoenen, want dat vroeg toch wat aanpassing. Daarna startte een korte, maar steilere beklimming langs smalle bergpaadjes, zigzag door bosjes, vooraleer we uitkwamen bij de kam. WAUW! Vanaf hier heb je uitzichten in alle richtingen.

De rest van de route moet je over de kam blijven lopen, genietend van spectaculaire views. Wat een stoer pad! Al snel kom je bij een eerste kruis op 2100m. Hier kan je picknicken met zicht op de hele vallei waarin Malbun gelegen is. Maar zet je schrap, want daarna begint het echte werk. Het pad blijft steeds steiler stijgen en af en toe moet je toch goed opletten langs smalle richeltjes. Wandelstokken zijn hier een godsgeschenk!

En dan kom je, volledig buiten adem, aan bij het ultieme doel: een groot kruis met daarachter een nog grootser panorama. Op 2359 meter! Je moet het zelf doen om te begrijpen hoe heerlijk dat gevoel is!

Op weg naar beneden kan je een kleine omweg lopen naar Bergrestaurant Sareis, dat een heel leuk terras heeft. Een biertje heb je namelijk wel verdiend! Het is bovendien ook mogelijk om hier gratis de zetellift naar beneden te nemen. Een skipas wordt immers enkel in de andere richting gecontroleerd. Mooi meegenomen, toch?!

placeswithoutdoors.com

Sneeuwschoenwandeling Augstenberg

Afstand 9km
Duur 3 à 4 uur
Hoogtemeters 850m

Tips voor je bezoek aan Liechtenstein

Zwitserse franken

In Liechtenstein betaalt men met Zwitserse franken, maar neemt men ook euro’s aan. Hou even de koers in het oog, want zo kan je toch wat besparen. De Liechtensteiners wisselen immers graag 1 tegen 1, maar eigenlijk is de CHF iets minder waard. Je betaalt dus best in CHF!

Geld besparen over de grens

Liechtenstein is één van de meest welvarende landen ter wereld en dat maakt dat het leven er zijn prijs heeft. Dat merkten we vooral aan eten en drinken op restaurant en aan de huur van al het materiaal. Een tip: neem eens een kijkje net over de grens. Oostenrijkse restaurants zijn goedkoper. Wij huurden onze ski’s trouwens bij de SportXX in Buchs, net in Zwitserland.

Tolwegen vermijden

Om met de auto vanuit België of Nederland in Liechtenstein te geraken, moet je langs Oostenrijk. En dat betekent: betalen! Maar wist je dat er enkele wegen zijn waarvoor je geen vignet nodig hebt? Dat geldt bijvoorbeeld voor het stukje op de A14 tussen de grens bij Hörbranz en knooppunt Hohenems. Die laatste ligt niet ver van Liechtenstein. Neem dus de afrit Hohenems en rijd de laatste 20 kilometer binnendoor. Alweer 10 euro bespaard!

Schloss Lichtenstein

Op de terugweg naar huis maakten wij een hele mooie tussenstop in het zuiden van Duitsland. Daar ligt immers een sprookjesachtig kasteel, het Schloss Lichtenstein. Inderdaad, met korte -i en zonder enige band met het land Liechtenstein, maar dus toch in thema! Heb je de tijd, raden we zeker aan om hier even te stoppen en eventueel een wandelingetje te maken. Wij vonden het de omweg helemaal waard!

Overnachten in Liechtenstein

Liechtenstein is een duur land en dat merk je ook aan de prijs van een overnachting. Wij verbleven in Hotel Kommod, gelegen in een kleine zakenbuurt in een uithoek van het land. Door de minder centrale ligging logeer je er iets voordeliger. Liechtenstein is maar een zakdoek groot, dus langer dan een half uur zit je niet in de auto om je bestemming van de dag te bereiken! Vlakbij ligt het Italiaanse restaurant Kokon waar je voor een prima prijs heerlijke pizza’s en pasta’s kunt eten.

Hotel Kommod
  • Save
Rugell Hotel Kommod

Ruime, moderne kamers met heerlijk ontbijt. Gelegen in een kantoorwijk. Gratis parkeren.

Info & Prijzen ➜
Landhaus am Giessen
  • Save
Vaduz Landhaus am Giessen

Eenvoudige maar nette kamers. Goed ontbijt. Centraal gelegen met gratis parking.

Info & Prijzen ➜
Hotel TURNA
  • Save
Malbun Hotel TURNA

Comfortabel hotel met zwembad en welness. Perfect ligging voor wintersport in Liechtenstein.

Info & Prijzen ➜
  • Save

Sommige van onze artikels bevatten links naar diensten die we graag gebruiken en kunnen aanbevelen. Wanneer je een aankoop doet via zo'n link, ontvangen wij een kleine vergoeding, maar wat jij betaalt, blijft hetzelfde!

Meer inspiratie nodig?

Bezoek aan de Wadi Rum woestijn

Wandelen in Oman: Wadi Al Arbeieen

De Soča Trail: wandelen langs de mooiste rivier van Slovenië