Matomo Analytics

Het wereldwonder Petra bezoeken
Jordanië

Het wereldwonder Petra bezoeken

Oh Petra, dat is zo veel! Bezienswaardigheid nummer één in Jordanië. De trekpleister die het land op de kaart zette. Werelderfgoed. Wereldwonder. Één van die uitzonderlijke plaatsen waar mens en natuur samenwerkten aan een onvoorstelbare schoonheid. Kortom, een plek die je móét bezoeken en waar je liefst je tijd voor neemt!

Praktische info

Wij raden aan om je bezoek aan Petra te spreiden over twee dagen. Het is mogelijk om alle hoogtepunten op één dag te zien, maar dat is dodelijk vermoeiend! Petra is groot en je moet veel trappen doen. Bovendien is het bijna altijd heet op deze plek en vind je er niet veel schaduw. Ten slotte wordt Petra elke dag overspoeld door duizenden toeristen en die drukte werkt uiteindelijk ook een beetje op je gemoed… Wellicht is Petra één van de voornaamste redenen waarom je naar Jordanië reist, dus maak er een fijne ervaring van!

Parkeren kan gratis en vlakbij het bezoekerscentrum in Wadi Musa, een stad die haar bestaan volledig dankt aan de aanwezigheid van Petra. Het is hier al toerisme dat de klok slaat. Het wemelt hier van de restaurants, soms eerder van bedenkelijke kwaliteit. Petra Night Restaurant vonden wij dan weer wel prima!

De toegang tot Petra is inbegrepen bij de Jordan Pass. Wanneer je deze aanschaft, moet je al kiezen hoeveel dagen je hiervoor wil uittrekken (één, twee of drie). De meerprijs voor de tweede (5 JOD) en eventueel derde dag (10 JOD) is slechts een peulenschil in verhouding met de totaalprijs.

In Petra zelf vind je verschillende horecagelegenheden. Je hoeft dus niet per se een eigen picknick mee te nemen. Houd er wel rekening mee dat de prijzen binnen iets hoger zijn.

De hoogtepunten van Petra

Petra telt ongeveer 850 geregistreerde monumenten die verspreid liggen over een gigantisch gebied. Ze zijn echter niet allemaal toegankelijk voor het publiek en het ene is natuurlijk al indrukwekkender dan het andere. Daarom maakten we dit lijstje met hoogtepunten die je makkelijk kan bezoeken en die stuk voor stuk je mond doen openvallen.

1. De schatkamer of ‘treasury’ is wellicht de bekendste (lees: meest gefotografeerde) hotspot van Petra. Het is een monumentale graftombe met bovenop de gevel een urne die veelvuldig door vijandelijke troepen werd beschoten. Ze dachten dat er gouden schatten in verborgen zouden zitten, vandaar de naam ‘schatkamer’. Je hebt vast al foto’s gezien vanaf een hoger gelegen viewpoint. Verder in dit artikel vertellen we hoe je daar zelf (gratis) geraakt.

2. De siq is de heel smalle kloof die je van het bezoekerscentrum naar de schatkamer leidt. De kloof is een kilometer lang en de meeste toeristen lopen er door zonder op te kijken. Wie beter oplet (en zijn oor eens te luister legt bij lokale gidsen) merkt dat ook in de siq veel inscripties en overblijfselen van godenbeelden te zien zijn.

3. Het theater biedt plaats aan zevenduizend bezoekers en werd door de Nabateeërs gebouwd in de eerste eeuw. Honderd jaar later hebben de Romeinen het nog aanzienlijk uitgebreid.

4. De koningsgraven vormen het grootste complex van heel de historische site. Het bestaat uit een tiental graftomben waarin de koningen werden bijgezet. Het is leuk dat je deze tomben binnen kan gaan, in tegenstelling tot veel andere monumenten. Toch vonden wij de graftomben het mooist om vanaf een afstandje te zien.

5. Het klooster of ‘monastery’ ligt het verst van de hoofdingang en je moet er een stevige klim langs meer dan achthonderd treden voor over hebben (tenzij je de Backdoor Trail loopt, waarover hieronder meer). Binnenin zijn kruisen in de muur gekerfd, waaraan dit monument zijn naam dankt. Toch werd het door de Nabateeërs wellicht niet als klooster, maar als mausoleum gebouwd.

Tweedaagse planning voor Petra

Wij maakten twee totaal verschillende wandelingen in Petra waardoor we dit wereldwonder langs alle kanten konden bekijken. Op de eerste dag kwamen wij van Dana en startten daardoor iets later aan de Backdoor Trail vanuit Little Petra naar ‘the monastery’. Op dag twee stonden we al om zes uur ’s ochtends aan de ingang om de route te doen langs de andere, veel drukkere highlights.

Backdoor Trail – 10 km – 4 uur

Vanaf het bezoekerscentrum kan je een shuttle busje nemen naar Little Petra. De rit is inbegrepen in je ticket en duurt ongeveer twintig minuutjes. Petra in ’t klein is vooral leuk als voorbereiding op ‘the real deal’ en het is mooi meegenomen dat er veel minder volk is.

Na wat sightseeing in Little Petra vertrek je in zuidelijke richting aan deze tocht, die onderdeel vormt van de Jordan Trail, een langeafstandswandeling doorheen het land. Ondanks de toenemende populariteit is het aantal wandelaars dat je tegenkomt bijna op één hand te tellen. Je loopt hier quasi alleen door een prachtig landschap, tenminste als je de vele geiten niet meetelt. Geniet van de rust, zolang het duurt!

Hier en daar staan wegwijzers, maar wij vonden die niet altijd zo duidelijk. Je kan de route makkelijker volgen via gps. Hieronder kan je de kaart downloaden.

De eerste 5 kilometer lopen vlotjes. Er zijn geen grote hoogteverschillen. Pas dan begint het trappenwerk en moet je in korte tijd 150 meter stijgen. Gelukkig zijn op dit stuk een paar tentjes te vinden waar ze frisse drankjes (of koffie en thee) verkopen. Het uitzicht vanop de ‘terrasjes’ krijg je er gratis bij.

Je kan de eerste 5 kilometer van de Backdoor trail ook met een jeep afleggen. Een ritje kost 5 JOD (€ 6.5) per persoon en kan je regelen aan de ingang van Little Petra.

Het laatste stuk naar ‘the monastery’ gaat dan weer terug bergaf. En zo sta je na tien kilometer plots bij één van de mooiste monumenten van heel Petra! Vlei je neer, rust wat uit en geniet van het zicht.

Daarna loop je verder richting het bezoekerscentrum. Je kruist daarbij heel veel hijgende, rood aangelopen toeristen die de lange reeks trappen omhoog lopen. Geef je ogen de kost, want vanaf deze trappen zie je in de verte al de koningsgraven liggen. Later kom je ook al langs andere bezienswaardigheden, maar die bezoek je beter een andere dag. De weg naar de uitgang is nog 6 kilometer, dus in totaal heb je er bijna 17 in de benen.

placeswithoutdoors.com

Backdoor Trail

Afstand 16.5km
Duur 4 à 5 uur
Hoogtemeters 460m 480m

Highlight Trail – 14 km – 6 uur

De naam van deze trail hebben wij zonet even zelf bedacht, maar die dekt wel goed de lading. Deze wandeling loopt immers langs de veel drukkere hoogtepunten van Petra. Toch hebben we geprobeerd om ook wat meer ‘achterpoortjes’ te nemen. Bovendien stonden wij vóór dag en dauw op om Petra als eersten binnen te gaan. Ook zo vermijd je natuurlijk de grote massa.

Je wandelt doorheen de siq en komt zo uit op die wereldbekende ‘treasury’. Ook al heb je dit al honderd keer op foto gezien, het blijft toch heel bijzonder! Om zes uur ’s ochtends staan hier trouwens amper toeristen. Wel al van de partij zijn de tientallen ‘gidsen’, lokale bedoeïenen, die je tegen betaling een ritje laten maken op een verklede dromedaris of meenemen naar een viewpoint.

Je kan echter ook zelf (en gratis) bij één van de viewpoints geraken via een langere, maar mooiere wandeling. We raden die wel enkel aan voor mensen die van avontuur houden, want het is niet zo’n makkelijk pad. Om er te geraken, moet je eerst even de ‘treasury’ voorbijlopen. Vierhonderd meter verder staat aan de linkerkant een wegwijzer naar de hoge offerplaats (‘High Place of Sacrifice’). Die stuurt je enkele trappen en een stijgend pad op. Als je het kaartje hieronder downloadt en die route nauwkeurig volgt, moet het je zeker lukken om bij het viewpoint te geraken, al houdt dit soms wat klauterwerk in. Zie je dat niet zitten, laat je je beter gewoon meenemen.

Onze wandeling gaat na het viewpoint verder naar de hoge offerplaats, verschillende minder bekende tempels en graftombes. Behalve die monumenten zelf, zijn vooral de panorama’s echt heel erg mooi. Je kijkt vanuit de hoogte uit over de hele site en de duizenden andere bezoekers leken net een mierenhoop!

Uiteindelijk daal je zelf ook weer af en kom je uit bij de grote tempel en een zuilenstraat. Daarna volgen nog de koningsgraven en het theater. Zo mis je dus niets van de hoogtepunten! Opnieuw moet je langs de siq om terug te keren richting Wadi Musa.

placeswithoutdoors.com

Highlight Trail

Afstand 14km
Duur 5 à 6 uur
Hoogtemeters 480m

Overnachten in Wadi Musa / Petra

Zoals gezegd wemelt het in Wadi Musa, de stad aan het bezoekerscentrum, van de toeristische voorzieningen. Je kan er veel hotels vinden in alle prijsklassen. Wij vonden er de heel erg leuke, kleinschalige Nonna Aisha B&B. Die is gevestigd in een gewoon huis, met een zeer gezellige leefruimte en een grote keuken. Daarnaast is er ook een comfortabele buitenruimte waar je in zeteltjes kan bekomen van het overweldigende bezoek aan Petra. De B&B wordt uitgebaat door een uitgeweken Italiaan met als motto ‘La mia casa è la tua casa’. Kort gezegd: je pakt wat je nodig hebt!

Nonna Aisha B&B
  • Save
Wadi Musa Nonna Aisha B&B

Groot, gezellig huis met ruime kamers en (gedeelde) luxe badkamer. Erg vriendelijke gastheer. Op 3 minuten rijden van Petra.

Info & Prijzen ➜
Nomads Hotel Petra
  • Save
Wadi Musa Nomads Hotel Petra

Comfortabele, moderne kamers. Heerlijk dakterras met prachtig uitzicht. Op wandelafstand van Petra (maar op een erg stijle heuvel). Heerlijk ontbijt.

Info & Prijzen ➜
Silk Road Hotel
  • Save
Wadi Musa Silk Road Hotel

Net hotel met ruime kamers. Eenvoudig ontbijt is inbegrepen. Gelegen in het centrum, op 5 minuten wandelen van Petra.

Info & Prijzen ➜
  • Save

Sommige van onze artikels bevatten links naar diensten die we graag gebruiken en kunnen aanbevelen. Wanneer je een aankoop doet via zo'n link, ontvangen wij een kleine vergoeding, maar wat jij betaalt, blijft hetzelfde!

Meer inspiratie nodig?

De mooiste wandelingen in het Nationaal Park Hoge Kempen

Actief citytrippen in Ljubljana

Wat te doen in de Dolomieten?