Matomo Analytics

Verblijf in de oase van Huacachina
Peru

Verblijf in de oase van Huacachina

Ontspan, relax, kom helemaal tot rust, want je bent in Huacachina! Ons verblijf in deze unieke oase voelde een beetje als een vakantie binnen onze backpackreis. Hier lagen wij voor het eerst languit met een boek en een zomers muziekje aan het zwembad. Toch zijn er in Huacachina ook een aantal veel actievere, soms zelfs bloedstollende dingen te doen. Wij testten ze uit!

De helende krachten van de oase

Volgens een oeroude legende leefde in de woestijn van Ica een wondermooie prinses. Toen ze op een dag een bad wilde nemen, schrok ze zich te pletter. Ze zag in de spiegel een vreemde man achter zich staan! Bevangen door angst liet ze de spiegel vallen en vluchtte ze weg. De gebroken spiegel veranderde in een meer, waar de prinses volgens het verhaal nog steeds woont als zeemeermin.

Erg plausibel is het niet, maar de legende deed de Peruanen toch heel lang geloven dat het water in de oase genezende krachten had. Daardoor was Huacachina lange tijd een toevluchtsoord voor rijke Peruanen, op zoek naar mirakels.

Vandaag is het stadje echter vooral gericht op internationale toeristen. Er wonen slechts een honderdtal mensen. Voor de rest zijn er alleen hotels, cafés, restaurants en souvenirwinkeltjes te vinden. En een blauwe lagune natuurlijk, geflankeerd door paradijselijke palmbomen, te midden van de hoogste zandduinen in Zuid-Amerika.

De leukste activiteiten in Huacachina

1. Buggytour en sandboarden

Met voorsprong de populairste activiteit in Huacachina is een buggytour door de duinen. Vanaf 16 uur vertrekken deze bijzondere wagens aan hun rondje ‘dune bashen’ en kan je in de hele omgeving niet alleen het gebrom van de motoren, maar ook het gegil van de passagiers horen. Je waant je tijdens deze buggytour namelijk op een soort achtbaan. De chauffeurs rijden met hoge snelheid de duinen op en nemen graag de steilste weg naar beneden. Aan adrenaline geen gebrek!

Tussendoor stoppen de buggy’s geregeld bovenop een duin, zodat je nog meer de waaghals kan uithangen en liggend op een soort snowboard naar beneden kan sjeezen. Dat is echt heel leuk! Je kan gelukkig zelf je snelheid bepalen door met je voeten in het zand af te remmen waar nodig. Beneden pikt de chauffeur je weer op om naar een volgend plekje te rijden. Dat doe je drie of vier keer tijdens de tour. Als afsluiter bewonder je de zonsondergang vanaf een hoge duin.

Deze tours duren ongeveer twee uur en kosten 60 sol per persoon. Daarnaast betaal je ook 4 sol als een soort toegangsprijs voor de woestijn. Draag bij voorkeur dichte schoenen en neem zeker ook warme kledij mee, want zodra de zon verdwijnt, koelt het erg af.

Ben je ervaren skiër? Dan kan je een meerprijs betalen om de berg op ski’s of op een echt snowboard af te gaan. Het leek ons nog spannender!

2. Een wandeling door de woestijn

Een andere must-do in Huacachina is het beklimmen van één of meerdere duinen, bij voorkeur rond zonsondergang! We raden aan om de hoge duin ten noorden van de oase uit te kiezen. Hier staat immers niemand om het eerder genoemde toegangsgeld voor de woestijn te innen, er rijden geen buggy’s en je hebt er een mooi uitzicht over de oase.  Ook op de duinen achter deze ene gigant ben je veilig voor de snelheidsduivels. Neem een hapje, een drankje en ook zeker een warme trui mee en de romantiek laait gegarandeerd hoog op!

3. Excursies vanuit Huacachina

Ten slotte kan je vanuit Huacachina enkele populaire daguitstappen maken.

Met de bus ben je in anderhalf uur bij de Nazcalijnen, de befaamde geogliefen waarvan niemand echt weet hoe ze zijn ontstaan. Het zijn gigantische tekeningen in het zand die allerlei figuren voorstellen en tot 275 meter lang kunnen zijn. Je kan ze het best bekijken vanuit een vliegtuigje, al kost je dat wel zeker 400 sol per persoon.

En last, but not least, kan je een uitstap naar Paracas plannen. Paracas is een kuststadje op anderhalf uur rijden, dat vooral bekend is door het schitterende Paracas Nature Reserve. Dat natuurreservaat bestaat voornamelijk uit oceaan, maar je vindt er ook de geweldige Islas Ballestas en een uitgestrekte kustwoestijn. Je ziet er honderden pelikanen en kan zelfs pinguïns en zeeleeuwen spotten.

Hoe geraak je in Huacachina?

Vanwaar je ook komt, je zal eerst een bus naar het grotere Ica moeten nemen om in Huacachina te geraken. Vanuit Lima doe je over deze rit ongeveer vijf uur. Vertrek je in Arequipa, dan ben je zeker twaalf uur onderweg en vanuit Paracas is het slechts anderhalf uur rijden.

Het busvervoer in Peru is vaak goed geregeld en de bussen zijn meestal erg luxueus! Wij boekten al onze busreizen snel en eenvoudig via busbud.com. Cruz del Sur en Civa (Excluciva) zijn volgens ons de meest betrouwbare en comfortabele vervoersmaatschappijen.

In Ica neem je vervolgens een taxi van ca. 10 sol om de laatste kilometers naar Huacachina af te leggen. Op ongeveer een kwartier ben je op je eindbestemming.

In het busstation staan een aantal officiële taxi’s je op te wachten. Deze zijn gemakkelijk dubbel zo duur als een normale taxi! Wandel even het busstation uit en houd een taxi aan op straat.

Onze favoriete adresjes in Huacachina

Eén van de belangrijkste criteria in je zoektocht naar een verblijfplaats in Huacachina zou een leuk zwembad moeten zijn. Dat vonden wij bij Ecocamp Huacachina, waar we in een grote, hoge tent sliepen. Bij het zwembad hangt een leuk sfeertje, niet in het minst dankzij de poolbar, waar je vanuit het water lekkere cocktails kan bestellen.

Eten deden wij bij Huacafuckingchina. Geen enkele lomo saltado in de rest van Peru kon tippen aan degene die we hier kregen voorgeschoteld. Daarnaast is ook het dakterras van restaurant Desert nights een aangename plek om te eten en van happy hour te genieten.

Ecocamp Huacachina
  • Save
Huacachina Ecocamp Huacachina

Geweldige locatie. Slapen in comfortabele tenten. Rustige sfeer aan zwembad met poolbar.

Info & Prijzen ➜
Banana’s Adventure Hostel
  • Save
Huacachina Banana’s Adventure Hostel

Geweldige locatie. Vriendelijk personeel. Zeer lekker eten in de bar naast het zwembad.

Info & Prijzen ➜
The Upcycled Hostel
  • Save
Ica The Upcycled Hostel

Hostel met zwembad en kleurrijke inrichting. Voor wie op zoek is naar ambiance en ’s avonds geniet van live muziek. Op 10 minuten stappen van de oase.

Info & Prijzen ➜
  • Save

Sommige van onze artikels bevatten links naar diensten die we graag gebruiken en kunnen aanbevelen. Wanneer je een aankoop doet via zo'n link, ontvangen wij een kleine vergoeding, maar wat jij betaalt, blijft hetzelfde!

Meer inspiratie nodig?

De mooiste wandelingen in het Nationaal Park Hoge Kempen

Naar de voet van de Matterhorn

Rainbow Mountain zonder tourbus