Matomo Analytics

5x actief aan het Gardameer
Italië

5x actief aan het Gardameer

Het beste van twee werelden, dat krijg je als je een tripje naar ‘Lago di Garda’ boekt. Enerzijds is deze regio bezaaid met schilderachtige dorpen, voorzien van alles wat de gemiddelde toerist nodig heeft – lees: terrasjes. Wij genoten ontzettend van de gezellige drukte in de mooiste badplaatsen. Anderzijds biedt deze bestemming ook soelaas aan de natuurliefhebber en bergfanaat. Wie ons een beetje kent, kan al raden dat wij – naast pintelieren – toch ook wel wat piekjes en uitzichtpunten hebben aangedaan. Luilekkeren doen wij pas na een flinke dosis actie!

1. Kajakken rond Isola di Garda

Het Gardameer is het grootste meer van heel Italië, maar toch telt het slechts zeven ieniemienie, pietepeuterige eilandjes. Daarvan is het Isola di Garda wel het grootste en misschien ook het mooiste. Het heeft in ieder geval een boeiende geschiedenis. De Romeinen gebruikten het oorspronkelijk als begraafplaats, later werd het een piratenhol en daarna vestigden er zich verschillende kloosterordes. Vandaag kijkt er een magnifieke, Venetiaanse villa uit op het water en zijn de tuinen beplant met exotische bomen.

Wij lieten de duurdere excursies met gids aan ons voorbijgaan en besloten om zelf naar het eiland te roeien! Op het strandje Baia del Vento in San Felice del Benaco konden we een prachtige tweepersoonskajak scoren, die in ruil voor dertig euro voor twee uur de onze was. In die tijd roeiden, dobberden, zwommen en zwaaiden we vooral naar alle andere ‘watergangers’. Dit rondje om het eiland vroeg slechts vier kilometer roeiwerk, maar de golven van grotere boten en onze plonsjes onderweg maakten er toch een waardige work-out van!

placeswithoutdoors.com

Isola del Garda

Afstand
Duur 2 uur
Hoogtemeters 0m

2. Hike naar het dak van het Gardameer

De naam zegt het zelf al: de Monte Altissimo di Nago is één van de hogere bergen rondom het Gardameer en biedt dan ook een fenomenaal uitzicht. Wij beklommen deze 2079-metershoge top vanuit het gehuchtje San Giacomo, waar we de auto op een ruime parking konden achterlaten.

Onze route was net geen twaalf kilometer lang, maar telde wel een goede negenhonderd hoogtemeter. De beloning voor deze inspanning was gelukkig wel rijkelijk! De berg trakteerde ons op een machtig panorama en wij trakteerden elkaar op een frisse pint op het terras van berghut Damiano Chiesa, net onder de top.

placeswithoutdoors.com

Monte Altissimo

Afstand
Duur 3 à 4 uur
Hoogtemeters

3. Per fiets of liever met de e-step?

Gloednieuw is het en het is kei tof! Sinds 2021 kan je het hele Gardameer rondfietsen dankzij ‘Garda by bike’. Dit brede fietspad loopt soms langs het strand, maar is op sommige plaatsen ook iets hoger tegen de rotsen aangebouwd en lijkt zo te zweven boven het water. Hoewel het idee om het hele traject van 140 kilometer af te leggen ons wel triggert – misschien gaan we nog wel eens terug?! – hielden we het bij eerder korte ritjes tussen verschillende fotogenieke stadjes.

Een fiets huren aan het Gardameer is trouwens een makkie, vooral in het zuiden. Google tovert met één muisklik tientallen ‘rent-a-bikes’ tevoorschijn. Gooi je het liever over een andere boeg? Huur dan een e-step bij rentgarda.com in Bardolino. Een hele dag cruisen op zo’n ‘monopattino’ kost je 25 euro en geeft je dat heerlijke ‘zo-vrij-als-een-vogelgevoel’!

4. Punta Larici, een hit op Instagram

Niet voor niets werd het uitzichtpunt Punta Larici een klepper op de sociale media. De mooie foto’s op Instagram lokten ook ons naar boven en dat spijt ons absoluut niet! We startten de wandeling van acht kilometer in het schattige plaatsje Pregasina. Vanaf daar moesten we eigenlijk gewoon de wegwijzers volgen. We kozen voor de spannendste route, over de kam en dus langs een diepe, diepe afgrond. Met afgronden gaan meestal ook indrukwekkende panorama’s gepaard en dat was hier niet anders.

Top of the bill was echter toch het uitkijkpunt zelf. Helaas was de lucht nogal heiig toen wij er waren, maar bij helder weer kan je hier wellicht het hele meer overzien!

Over het algemeen vonden wij deze hike niet zo zwaar. Hier en daar moesten we een kort stukje stevig klimmen, maar in totaal stegen we slechts vierhonderd meter. Bovendien is het ook mogelijk om een iets langer, maar minder steil pad te nemen. Dat pad wordt vooral gebruikt door mountainbikers die op en neer ‘sjeezen’, een andere mogelijkheid om dit zeer bevallige plekje te bezoeken!

placeswithoutdoors.com

Punta Larici

Afstand
Duur 2 à 3 uur
Hoogtemeters 450m

5. Geiten hoeden op de Monte Stivo

Another day, another hike! En niet zomaar eentje, want deze wandeling is misschien wel onze favoriet aan het Gardameer. Wat maakte van deze tocht zo’n hoogvlieger? Wel, ten eerste moesten we voor het uitzicht niet wachten tot we de top hadden bereikt. De route loopt immers door een heel open omgeving en het Gardameer doet geen moeite zich te verstoppen! Ten tweede staat er bovenop de Monte Stivo – op 2059 meter hoogte – een gigantisch kruis… Kom op, wees eerlijk, het hoogste punt bereiken is tien keer leuker als het wordt gemarkeerd door zo’n immens kruis. Wij vonden alleszins dat het de dramatiek vergrootte… En dan last, maar heel zeker not least: berggeiten!! We hebben er echt tientallen gezien en ze lieten zich zo makkelijk aaien. De geitenfluisteraar in mij was helemaal in z’n nopjes en ik weet zeker dat ik een geit heb zien lachen naar ons!

We startten deze wandeling aan Passo Santa Barbara en kozen pad 608 richting Rifugio Marchetti. Dit konden we gewoon een kleine zes kilometer aanhouden om de top te bereiken. Op de terugweg namen we paden 617 en nadien 623. Zo kwamen we na vier uur, twaalf kilometer en 880 hoogtemeter met een zeer voldaan gevoel weer aan de Passo Barbara.

placeswithoutdoors.com

Monte Stivo

Afstand
Duur 3 à 4 uur
Hoogtemeters 880m
  • Save

Sommige van onze artikels bevatten links naar diensten die we graag gebruiken en kunnen aanbevelen. Wanneer je een aankoop doet via zo'n link, ontvangen wij een kleine vergoeding, maar wat jij betaalt, blijft hetzelfde!

Meer inspiratie nodig?

Wintersporten in Liechtenstein

Tocht over de Gornergletsjer

De Triglav beklimmen in twee dagen