Matomo Analytics

Wandelen in Oman: Jabal Stairway Trail
Oman

Wandelen in Oman: Jabal Stairway Trail

Onbekend, maar wat ons betreft zeker niet onbemind. De Jabal Stairway Trail is een afwisselende, uitdagende wandeling, weg van de gebaande paden. We kwamen de hele tocht geen enkele andere wandelaar tegen, tenzij je de wilde berggeiten en het loslopende ezeltje meetelt.

De Jabal Stairway Trail ligt in het Hadjargebergte, iets oostelijker dan de meer bezochte regio rond Jabal Shams en de bekende Balcony Walk. De wandeling start bij het onooglijke dorpje Hulaylat, dat helaas onvindbaar is op Google Maps. Rijd naar deze coördinaten, daar kan je de wagen parkeren. Iets hoger, in de bocht, staat een informatiepaneel over de trail vanwaar je de eerste markeringen al kan spotten.

Volgens dat bord zou de wandeling 8,4 kilometer lang zijn… Hadden ze ons even goed liggen! Onze horloges tikten allemaal vlot elf of twaalf kilometer aan. Rekening houdend met de warme temperaturen en het hoogteverschil van 650 meter, was dit dus toch een pittige tocht. We hadden maar liefst vijf uur nodig om het hele traject heen en terug af te leggen.

placeswithoutdoors.com

Jabal Stairway Trail

Afstand
Duur 5 à 6 uur
Hoogtemeters 650m

Op de heenweg loopt het pad voortdurend naar beneden. Je start immers bovenop een berg en daalt gestaag af naar de bodem van de vallei. Het eerste stuk is erg rotsig en je moet goed uitkijken waar je je voeten zet. Dat de markeringen vooral zichtbaar zijn voor wie in de omgekeerde richting wandelt, maakt het nog net iets moeilijker.

Na een dikke vier kilometer kom je bij de droge rivierbedding, waar plots – in de middle of nowhere – enkele bescheiden huisjes staan. De bewoners nodigden ons uit om aan hun tafel aan te schuiven. Omdat we nog heel wat klimwerk voor de boeg hadden, moesten we de uitnodiging afslaan, maar bij deze werd nog maar eens bevestigd hoe gastvrij de Omani zijn!

Pas na dit kleine stukje beschaving, wanneer je bijna op het verste punt bent, merk je waaraan deze Stairway Trail zijn naam te danken heeft. Meer dan honderd trappen werden hier vakkundig uitgehouwen in de rots. Ze brengen je naar het groene, meer exotische deel van de wandeling. Palmbomen en groene terrassen in een soort van oase leiden je een andere wereld in. Hier en daar zagen we nog hopen dadels liggen, één van de vele schatten die Oman te bieden heeft.

We zetten ons even neer voor een deugddoende pauze en om de nodige suikers op te nemen, voor we aan de terugweg begonnen. Dit is eigenlijk het zwaarste deel van de tocht. Neem voldoende water mee, je zal het nodig hebben!

  • Save

Sommige van onze artikels bevatten links naar diensten die we graag gebruiken en kunnen aanbevelen. Wanneer je een aankoop doet via zo'n link, ontvangen wij een kleine vergoeding, maar wat jij betaalt, blijft hetzelfde!

Meer inspiratie nodig?

Rainbow Mountain zonder tourbus

Wat te doen in de Dolomieten?

6 avontuurlijke wandelingen in de Sächsische Schweiz