Matomo Analytics

Mooie wandelingen op Gran Canaria
Spanje

Mooie wandelingen op Gran Canaria

Een altijd zonnig eiland met kilometerslange stranden… Gran Canaria leent zich perfect tot een heerlijke luilekkervakantie. Dat neemt echter niet weg dat ook de actievere vakantieganger er zijn gading zal vinden. Wij maakten bijna dagelijks een wandeling en zagen zo véél meer moois dan enkel blote billen en gebruinde basten. Trek net als ons de Canarische natuur in en ga wandelen op Gran Canaria!

Over de kraterwanden van Pico de Bandama – 3,7 km

Gran Canaria is een vulkanisch eiland en al zijn er geen recente uitbarstingen geweest, toch kan je nog over de kraterwanden van de Pico de Bandama wandelen. De ‘caldera’ van deze voormalige vulkaan is 220 meter diep en heeft een doorsnede van ongeveer een kilometer.

Via een zigzaggend pad kan je in de krater afdalen, maar dan moet je nadien langs diezelfde steile weg weer omhoog. Wij kozen daarom voor een meer panoramisch rondje over de bovenrand. Hier loopt een pad over zwart lavagruis dat uitzicht biedt op de hele omgeving en op de wijnranken die tegen de flanken zijn gebouwd. Rondom de vulkaan kan je dan ook bij verschillende bodega’s terecht om de zeer lokale wijn te proeven.

Nu je hier toch bent, is het ook de moeite om even met de auto naar het topje van de Pico de Bandama (574m), net naast de krater, te rijden. Vanaf hier zie je de hele noordkust, inclusief de hoofdstad Las Palmas, erg goed liggen.

placeswithoutdoors.com

Pico de Bandama

Afstand 3.7km
Duur 1 uur
Hoogtemeters 170m

Naar het zwarte Playa de Guayedra – 5,5 km

Aan de oostkust van Gran Canaria kan je enkele prachtige wandelingen maken. De natuur is hier veel ruiger dan op de rest van het eiland. Steile kliffen triomferen rijzig boven woeste golven. Parkeer de wagen net buiten de stad Agaete voor dit tochtje naar het mooie, maar verlaten strandje, Playa Guayedra.

De eerste kilometer is stevig stijgen, want je wint meteen 130 hoogtemeter. Daarna volgt een kort, vlak stukje van vijfhonderd meter over de autoweg, waarna je langs trappen weer afdaalt richting het strand. Onderweg kom je vele cactussen tegen en kijk je voortdurend uit op de kliffen, op de zee en bij helder weer ook op het naburige eiland Tenerife.

Het zwarte strand van Playa Guayedra is ideaal voor een picknick, al moet je opletten dat de honderden krabbetjes niet met je boterhammen gaan lopen. Je kan natuurlijk ook altijd een plonsje wagen, maar wees alert voor gevaarlijke golven! Nadien neem je dezelfde weg terug naar Agaete. Een ideale plek om uit te rusten op een terrasje!

placeswithoutdoors.com

Playa de Guayedra

Afstand 5.7km
Duur 1,5 à 2 uur
Hoogtemeters 320m

Symbool van Gran Canaria: de Roque Nublo – 3,3 km

Van alle tochtjes die wij maakten op onze vakantie in Gran Canaria, is dit by far het meest toeristische. Eigenlijk is het de enige wandeling waarop we veel mensen tegen het lijf liepen. Toch mag je deze route niet missen, want de Roque Nublo is wel echt hét geologische symbool van het eiland en je kan tot aan de voet van dit gigantische rotsblok stappen.

De wandeling naar Roque Nublo is vooral bij zonnig weer de moeite waard, omdat je dan langs alle kanten een panoramisch zicht hebt. Vanaf de parking loop je eerst over een kam en na achthonderd meter houd je bij een splitsing links aan. Zo kom je op een met stenen bezaaid plateau waar de monumentale rotspiek oprijst. Het uitzicht is hier fenomenaal! Zie je de vulkaan El Teide liggen op Tenerife?

Het is mogelijk om de wandeling nog uit te breiden en rond dit Nublomassief heen te stappen. Bij de eerder genoemde splitsing moet je dan rechtsaf, zodat je in een dennenbos terechtkomt. Tussen de takken zie je dan hier en daar de diepe kloven en de Caldera de Tejeda. Blijf dit cirkelvormige pad volgen en je komt weer uit bij dezelfde splitsing.

placeswithoutdoors.com

Roque Nublo

Afstand 3.3km
Duur 1 uur
Hoogtemeters 155m

Verborgen parel: het Ventana del Nublo – 2,8 km

De Roque Nublo van dichtbij aanschouwen is erg leuk, maar je ziet hem natuurlijk nog beter vanop een afstandje. Dat kan vanaf veel plaatsen in het bergachtige binnenland van Gran Canaria, maar wij vonden de ultieme spot! Maak deze wandeling bij valavond en bewonder de zonsondergang vanuit het Ventana del Nublo, een rotsvenster waarmee je het landschap kan inkaderen voor die ene picture perfect. De wandeling loopt bijna helemaal door een dennenbos, maar zodra je op het verste punt bent, kom je echt ogen te kort. Een absolute must in Gran Canaria!

Een lampje kan handig zijn om na zonsondergang je weg terug te vinden naar de auto!

placeswithoutdoors.com

Ventana del Nublo

Afstand 2.8km
Duur 1 uur
Hoogtemeters 120m

Naar de top van de Altavista – 10,3 km

We hielden de langste en zwaarste wandeling tot laatste, maar zoals iedereen intussen weet: last, but not least! De wandeling naar het topje van de Altavista (1376m) is immers prachtig en dus een enorme aanrader.

Je wandelt bijna de hele route over een kam en hebt aan beide kanten prachtige uitzichten. Links liggen alle hoogtepunten van het eiland: het hoogste punt Pico de Las Nieves, de Roque Bentayga en de Roque Nublo. Daaronder zie je een soort ‘tafelberg’ of hoogvlakte bij het dorpje Vega de Acusa. Heel mooi! Aan de rechterkant aanschouw je de Atlantische Oceaan en opnieuw… Tenerife! Het topje van de vulkaan El Teide komt hier weer piepen.

Nog een tip: doseer je krachten, want het laatste stuk naar de top is een stevige kuitenbijter. Maar vooral, geniet ervan!

placeswithoutdoors.com

Altavista

Afstand 10.3km
Duur 2,5 à 3 uur
Hoogtemeters 520m
  • Save

Sommige van onze artikels bevatten links naar diensten die we graag gebruiken en kunnen aanbevelen. Wanneer je een aankoop doet via zo'n link, ontvangen wij een kleine vergoeding, maar wat jij betaalt, blijft hetzelfde!

Meer inspiratie nodig?

Wandelen in Oman: Wadi Al Arbeieen

Bezoek aan de Wadi Rum woestijn

Vier panoramawandelingen in de Ardennen