Matomo Analytics

Vier panoramawandelingen in de Ardennen
België

Vier panoramawandelingen in de Ardennen

Eerst een stevige klim en dan vanop een hoge rots genieten van een wijds uitzicht over een vallei. Dat is de ideale beloning voor je inspanning, hetgeen wandelen leuk maakt en waar je voldoening van krijgt. Hoewel je bij deze omschrijving misschien eerder aan de Alpen denkt, vonden wij een aantal plekjes in de Ardennen die je toch een beetje een gelijkaardig gevoel geven. Deze vier wandelingen leiden je telkens bovenop een steile rots met een panorama om ‘u’ tegen te zeggen!

Le Hérou (Nadrin, Houffalize)

De eerste van deze vier panoramawandelingen is de kortste, maar misschien wel de meest spectaculaire. Je wandelt hier over een statige, duizend meter lange rotswand op een soort schiereiland, gevormd door de bochten en kronkels van de Ourthe, die je zowel links als rechts van je ziet stromen. De hele site werd zelfs geklasseerd als ‘buitengewoon erfgoed’.

Parkeren kan aan het eind van de Rue du Hérou in Nadrin, Houffalize. Wij startten hier een wandellusje van vijf kilometer dat op de eerste vijfhonderd meter na geheel onverhard is. Eerst daalden we af richting het bos, waarin we al snel aan het eerste uitzichtpunt kwamen, genoemd naar een zekere Francois Remy. Volg je het pad verder, bots je vanzelf op de grote rotspartij, de echte Rocher du Hérou. Het zicht is echt heel erg de moeite, maar wees ten allen tijde voorzichtig!

Je kan de rotswand voor een tijdje volgen, maar nadien daal je af naar de oevers van de Ourthe. Die volg je een hele tijd tot je rechts weer door het bos omhoog kan klimmen. Zo kom je ongeveer twee uur later en met tweehonderd hoogtemeters in de benen weer aan de auto.

placeswithoutdoors.com

Le Hérou in Nandrin

Afstand
Duur 1 à 2 uur
Hoogtemeters 220m

De twee rotsen (Bellevaux, Malmédy)

Iets minder avontuurlijk en daarom een aanrader om met de hele familie te doen, is deze bewegwijzerde wandeling vanuit Bellevaux in Malmédy. Het toertje is 9,2 kilometer lang en loopt deels over trage, maar verharde wegen, wat makkelijk wandelen is. Daarnaast wandel je ook een stukje ‘off-road’ langs de rivier La Warche en door een mooi bos.

Waar het ons vooral om te doen was, zijn natuurlijk de twee rotsen die hun naam geven aan deze route en die er een panoramawandeling van maken: de Rocher de Warche en de Rocher de Falize. Deze uitkijkpunten tonen je respectievelijk de vallei van de Amblève en die van haar zijrivier La Warche.

  • Save

Hoe kom je er? Rijd naar het centrum van het pietluttige gehucht Bellevaux. Aan het bevallige, eeuwenoude kerkje kan je de auto kwijt en vind je een informatiebord met een kaart. Kies de blauwe wandeling met het symbooltje van de haan en kukeleku, je bent vertrokken voor zo’n twee à drie uur. Dorst gekregen?! In de Brasserie de Bellevaux kan je – althans in het weekend – terecht voor een heerlijk, plaatselijk gebrouwen biertje!

placeswithoutdoors.com

Les Deux Rochers

Afstand
Duur 2 à 3 uur
Hoogtemeters 250m

Les rochers de Freyr (Falmignoul, Dinant)

Deze wandeling hebben we ontdekt dankzij originelewandelingen.be, een website die trouwens boordevol fijne tochten staat en die we dan ook graag aanraden.

Zo’n tien kilometer onder Dinant start de wandeling die de naam “Hoog boven de Maas” heeft gekregen en die naam mag je heel letterlijk nemen. De route loopt immers over en langs een zeer gekend klimgebied – blijkbaar het grootste én hoogste in België – met imposante kalk- en dolomietrotsen die ruim honderd meter boven de Maas uittorenen.

Deze avontuurlijke, afwisselende tocht van twaalf kilometer telt heel wat meer hoogtemeters dan de wandelingen die hierboven omschreven staan, zo’n 430 om precies te zijn. Smeer die beentjes dus maar in! Sommige klimmetjes deden ons serieus puffen, maar de beloning was royaal. Vooral het uitzichtpunt “Le Drapeau” op Waulsort, vonden wij spectaculair, maar ook de ruïnes van Château Thierry en de Colébiravijn maken van deze wandeling een absolute must-do!

placeswithoutdoors.com

Les Rochers de Freyr

Afstand
Duur 4 à 5 uur
Hoogtemeters 430m

De vallei van de Semois (Bouillon)

Tenslotte verwijzen we ook graag naar het artikel over onze driedaagse hike vanuit Bouillon. De ligging nabij de Franse grens verklaart de buitenlandse allures van deze streek. Of je nu kiest voor de avontuurlijke laddertjeswandeling vanuit Rochehaut, een tocht langs Le – very Instagrammable – Tombeau du Géant of de mooie Sentier des points de vue vanuit Poupehan, één ding is zeker: aan panorama’s hebben ze hier geen gebrek!

  • Save

Sommige van onze artikels bevatten links naar diensten die we graag gebruiken en kunnen aanbevelen. Wanneer je een aankoop doet via zo'n link, ontvangen wij een kleine vergoeding, maar wat jij betaalt, blijft hetzelfde!

Meer inspiratie nodig?

Dutch Mountain Trail in 4 dagen + tips

Wat te doen in de Dolomieten?

Tocht over de Gornergletsjer