Matomo Analytics

Onze 3 favoriete wandelingen op Tenerife
Spanje

Onze 3 favoriete wandelingen op Tenerife

Ah, Tenerife! Een luilekkervakantie deze keer?! PEUT! Je kon niet meer mis zijn! Dit Spaanse eiland moet wel de meest onderschatte vakantiebestemming ooit zijn. Ja, hier staat de zon bijna heel het jaar paraat. Klopt, het wemelt hier van de uitgestrekte stranden. En zeker waar, luxeresorts schieten hier als paddenstoelen uit de grond. Maar euh… Mag het wat meer zijn?! Tenerife is namelijk ook een perfecte bestemming voor wandelaars. Wij deden er prachtige tochten in drie totaal verschillende regio’s en kroonden er drie tot onze favoriete wandelingen op Tenerife.

Parque Rural de Teno: van Santiago naar Masca

Het Tenogebergte ligt in het noordwesten van Tenerife en biedt diepe ravijnen, wilde valleien, veel cactussen en vooral laurierbossen. Het meest bekend – en bemind – in deze regio is de Mascakloof. Verschillende incidenten leidden in februari 2018 echter tot een sluiting van het wandelpad. Pas drie jaar later werd de kloof weer toegankelijk voor het publiek, al is dat sindsdien enkel op aanvraag en in beperkte aantallen.

Het coronavirus deed er voor ons zo nodig nog een schepje bovenop. De watertaxi die wandelaars na een avontuurlijke afdaling normaal terugbrengt naar de haven van Los Gigantes, was buiten dienst toen wij in de zomer van 2021 onze opwachting maakten. Dit leken ons stilaan heel duidelijke tekens vanuit het heelal om een alternatief te zoeken.

Zo gezegd, zo gedaan! Wij parkeerden ons huurautootje in de straten van Santiago del Teide, een dorp aan de rand van het gebergte. Werken net buiten het dorp maakten het even moeilijk, maar toch vonden we redelijk snel het juiste wandelpad, nummer 56, gemarkeerd met een geel-wit vlagje. De eerste twee kilometer stegen we gestaag tot we de kam over waren. Daar maakten we een kleine detour naar links, tot bovenop Pico verde, waar de kleren bijna ons lijf af waaiden. Vanaf dit hoogste punt was het enkel dalen, waardoor we honderd procent konden genieten van de views. Hier kijk je immers niet alleen op het Mascadal, maar bij helder weer ook op de eilanden La Palma en La Gomera.

Na bijna zes kilometer kozen we scherp linksaf, de wegwijzers naar Mirador Cruz de Hilda volgend. Dat pad leidde ons naar één van de weinige autowegen die het Tenomassief doorkruisen. Deze bijzonder mooie autoweg, bezaaid met uitzichtpunten, bracht ons uiteindelijk tot in het dorp Masca. Oké, we wandelden dan wel niet door de kloof zelf, maar kregen hier wel een geweldig zicht op de kloof van bovenaf. Ook helemaal de moeite, beloofd!

Tenzij je de kronkelende autoweg naar boven wil afstappen – geen aanrader – is dit het eindpunt van de wandeling. Je kan hier bus 355 nemen, die je in een kwartiertje terugbrengt naar Santiago del Teide. Opgelet, doorheen de week passeert deze bus hier slechts vier keer per dag. In het weekend zou de route vaker gereden worden. Het busschema kan je hier raadplegen. Wij konden ons geluk niet op toen twee vriendelijke heren ons een lift in hun cabrio aanboden!

placeswithoutdoors.com

Santiago del Teide – Masca

Afstand
Duur 3 à 4 uur
Hoogtemeters

Montes de Anaga: toeren vanuit Benijo

De Anaga Mountains vind je in ‘het ezelsoor’ van Tenerife, het meest noordelijke hoekje en ook het groenste deel van heel het eiland. Dat komt omdat dit het enige plekje is op Tenerife waar het doorheen het hele jaar ‘nat’ is. Ook toen wij hier op verkenning gingen, hingen er veel wolken. De regen bleef gelukkig uit.

We strikten onze wandelschoenen in het minuscule dorpje Benijo. Veel groter dan het dorp is het nabijgelegen Playa de Benijo, een walhalla voor surfers. Helaas hebben wij van surfen geen kaas gegeten, dus kozen wij voor een wandelpad richting El Draguillo. Dit brede, makkelijke pad loodste ons steeds stijgend langs een grillige kustlijn met gevaarlijke kliffen. Het panorama sprak voor zichzelf. Wauw!

Het echte klimwerk begon pas na El Draguillo, een al even pietepeuterig dorpje als Benijo. We kozen hier het meest rechtse – en steilste – pad. Hier en daar zijn stenen trappen aangelegd om de moeilijkste stukken te overbruggen. Af en toe moesten we even stoppen om op adem te komen en we konden ons dan vergapen aan de drakenbomen die hier langs de kant van de weg groeien.

Na het steilste stuk kwamen we uit op een splitsing. We kozen rechts, moesten nog een beetje verder klimmen en bereikten uiteindelijk het hoogste punt. We waren hier niet alleen! Tientallen berggeiten hielden ons gezelschap en toonden ons de weg weer naar beneden. De wandeling gaat hier eigenlijk alleen maar rechtdoor, gewoon volgen dus, als een kudde schapen – héhé.

placeswithoutdoors.com

Anaga Mountains

Afstand
Duur 2 à 3 uur
Hoogtemeters

Parque Nacional del Teide: een geologische schat

Totaal, maar echt totààl iets anders, is het nationale park rond El Teide. Hier is het droog, droger, droogst! Het park staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en dat verbaast ons niets. De ene krater na de andere, uitlopers van lavastromen en kolossale rotsformaties bepalen hier immers een indrukwekkend, marsachtig landschap.

Helemaal centraal ligt de Teide, een slapende vulkaan en met zijn 3718 meter het hoogste punt van Spanje. Wij hebben deze mastodont beklommen om boven van een fantastische zonsondergang te genieten. Dit was zowel letterlijk als figuurlijk de climax van onze vakantie.

Het park heeft echter nog meer troeven! De vulkaan ligt in een soort halve kom, alsof er een natuurlijke tribune is gebouwd voor de diehard fans. Het hoogste punt van die ‘tribune’ is Montaña Guajara. Vanaf bezoekerscentrum El Portillo is een wandelroute naar deze top gemarkeerd. De weg vinden is dus eenvoudig, het pad bewandelen iets minder! We hebben serieus afgezien tijdens dit rondje van twaalf kilometer. We liepen de hele dag in de vlakke zon en stegen meer dan zevenhonderd meter.

placeswithoutdoors.com

Guajara Mountain

Afstand
Duur 4 à 5 uur
Hoogtemeters 750m

We maakten het onszelf niet makkelijker door nadien ook nog het lusje rond de Roques de Garcia te wandelen. De lava heeft hier spectaculaire vormen aangenomen en een soort reusachtige beeldhouwwerken gecreëerd, zoals La Cascada en La Catedral. Dit kan je niet missen als je op Tenerife verblijft!

placeswithoutdoors.com

Roques de Garcia

Afstand
Duur 1.5 uur
Hoogtemeters 160m
  • Save

Sommige van onze artikels bevatten links naar diensten die we graag gebruiken en kunnen aanbevelen. Wanneer je een aankoop doet via zo'n link, ontvangen wij een kleine vergoeding, maar wat jij betaalt, blijft hetzelfde!

Meer inspiratie nodig?

Verblijf in de oase van Huacachina

Onze ervaring: naar IJsland met Mundero

Wat te doen in de Algarve? 5 sportieve activiteiten!