Matomo Analytics

De 12 leukste bezienswaardigheden op Gran Canaria
Spanje

De 12 leukste bezienswaardigheden op Gran Canaria

Gran Canaria is de ideale bestemming voor wie in de donkere herfst- en wintermaanden even behoefte heeft aan wat zon en warmte, maar slechts tijd heeft voor een korte vakantie. Op dit Canarische eiland zakt de temperatuur immers zelden onder de twintig graden en is er bijna honderd procent zongarantie. Je zou er dus dagenlang op het strand kunnen vertoeven, maar er is ook genoeg te zien om je een hele week te verwonderen. Dit zijn volgens ons de 12 leukste bezienswaardigheden op Gran Canaria!

Alle bezienswaardigheden op een kaart

Een overzicht van de leukste bezienswaardigheden in Gran Canaria vind je op deze kaart. Je kan deze lijst van bezienswaardigheden hier downloaden als GPX.

1. Maak prachtige wandelingen

Wie ons kent, kon deze nummer één alvast raden: mooie wandelingen! Eender welke regio van het eiland je bezoekt, je vindt altijd wel een wandelpad in de buurt. Wij somden onze favoriete wandelingen van Gran Canaria op en schreven er een aparte blogpost over, inclusief kaartjes en gpx-bestanden zodat je er zelf mee aan de slag kan gaan. Wandel ze!

2. Aanschouw het landschap vanop deze viewpoints

Een vulkanisch eiland in de Atlantische Oceaan met bijna tweeduizend metershoge toppen in het binnenland… Dan weet je dat je je aan mooie panorama’s kan verwachten! Als je met een huurauto het eiland rondrijdt en de bergen in slingert, zou je om de paar kilometer kunnen stoppen voor alweer een geweldige ‘mirador’. Deze viewpoints vonden wij het meest bijzonder:

Mirador del BalcónLocatie

Mirador del Balcón ligt aan de westkant van het eiland, één van de weinige onbebouwde stukjes van de Canarische kust. Zeer hoge, ruige kliffen lopen hier bijna loodrecht de zee in en maken deze regio de minst herbergzame van Gran Canaria. Het landschap is dan ook spectaculair te noemen. Het Mirador del Balcón is een platform met glazen wand dat uitdagend boven de afgrond hangt. Onder je voeten slaan wilde golven stuk op de grillige rotsen en recht voor je zie je Tenerife liggen.

Pico de los Pozos de las NievasLocatie

Pico de los Pozos de las Nievas is het hoogst bereikbare puntje van heel Gran Canaria. Daardoor hult deze piek zich regelmatig in een mysterieuze mist, die het uitzicht nog specialer maakt. Hier stoppen best veel toeristen en er staat soms zelfs een soort basic foodtruck op de parking. Lees in volgend puntje hoe je die ‘drukte’ kan vermijden.

Ventana de MorroLocatie

Wat de meeste mensen niet weten, is dat honderd meter verder de meest indrukwekkende plek van het eiland ligt, het Ventana de Morro. Vanaf de parking bij Pico de las Nievas daal je in zuidelijke richting zo’n vijftigtal meter af over een wandelpad. Je komt dan bij een opmerkelijke rots in de vorm van een champignon. Wandel daar links van en ongeveer dertig meter verder zie je deze prachtige rotsboog met zicht op alle highlights van Gran Canaria. Je kan ook gebruik maken van dit GPX-bestand.

Cruz de TejedaLocatie

Cruz de Tejeda ligt op tien minuten rijden van het mooie bergdorpje Tejeda en wordt gekenmerkt door een – rara – groot, stenen kruis. Hier komen heel wat bergwegen samen en zijn naast een hotel ook verschillende restaurantjes gevestigd. Je kijkt uit op de Roque Bentayga en bij helder weer zelfs op El Teide op Tenerife.

Mirador de YeguaLocatie

Mirador de Yegua is niet zo hoog gelegen als de uitkijkposten hierboven, maar biedt uitzicht op een heel ander deel van het eiland, nl. het meer toeristische zuiden. Je kan vanaf hier de kustlijn zien liggen, inclusief de zeer mooie Dunas de Maspalomas. Ver onder je voeten loopt de Barranco de Fataga en dieper het binnenland in liggen weelderige palmbossen.

Dit zijn allemaal uitkijkpunten die met de auto te bereiken zijn. Daarnaast valt er natuurlijk al wandelend nog veel meer moois te spotten. Ook de wandelingen die we hierboven bij puntje één opsomden, gaan langs prachtige – meestal meer verstopte – viewpoints.

3. Drink een vino of cerveza in Puerto de Mogan

Met voorsprong het mooiste stadje van Gran Canaria is Puerto de Mogan, gelegen in het zuidwesten van het eiland. De kleurrijk geschilderde huisjes, overvloedig gedecoreerd met bloemen, de vele bruggetjes en de vissershaven bezorgden Puerto de Mogan de bijnaam ‘het Venetië van Gran Canaria’.

Er zijn vele restaurants en cafés gevestigd waar je gezellig kan tafelen en op vrijdag kan je zelfs de lokale markt meepikken. Extra leuk is het om per boot in de haven aan te komen. Langs de zuidwestelijke kust pendelen tussen 10 en 17 uur om het half uur lijnboten.

4. Houd een fotoshoot in de Dunas de Maspalomas

Volgens ons een absolute must bij zonsopgang of -ondergang: de uitgestrekte duinen van Maspalomas. Vooral in het warme ochtend- en avondgloren is deze plek bijzonder fotogeniek en je waant je er in één of ander sprookje van Duizend-en-een-nacht. Je kan een wandeling maken door de duinen, maar houd er rekening mee dat het erg zwaar ploegen is door het mulle zand. Langs het strand rondom de duinen is het makkelijker stappen als je toch even de benen wil strekken.

5. Spot de regenboogrotsen of Azulejos de Veneguera

Rainbow Rocks of Azulejos – verwijzend naar de Portugese tegeltjes – worden ze genoemd, de kleurrijke rotsen iets voorbij het dorp Veneguera. Door oxidatie kregen de stenen wanden hier een blauwe, groene, gele of rode kleur. Een mooi natuurmonument! Je kan deze rotsen gewoon bewonderen vanuit de auto als je over de GC-200 rijdt, maar het is natuurlijk fijner een rustiger plekje op te zoeken. Dit is misschien maar een korte stop, maar het is geen omweg als je toch op weg bent naar het westen en wij vonden het de moeite om even halt te houden.

6. Rijd door de ‘Grand Canyon’ van Gran Canaria

Ben je eerder een nerveuze chauffeur of heel snel wagenziek, slaag je deze tip best over. Een ritje door de Barranco de la Aldea vraagt namelijk om het betere bochtenwerk. Via passen en langs stuwmeren rijd je door een smalle kloof richting Artenara, het hoogste dorp op Gran Canaria. Dit is de meest afgelegen streek van het eiland, maar des te spectaculairder en bovendien is de canyon uitgeroepen tot biosfeerreservaat door Unesco. Één van de hoogtepunten is de stop bij een voormalige windmolen bovenop een steile rots, vlak na kilometerpaal 19. Nog hogerop kom je grotwoningen en terrassen vol sinaasappelbomen tegen.

7. Klim naar de offerplaats bij Roque Bentayga

Deze gigantische rotspiek zie je al van ver en heb je dus wellicht al vanop meerdere viewpoints gespot. Goed nieuws: je kan hem ook van dichtbij bewonderen! Aan de voet van de rots ligt een klein bezoekerscentrum, waar je meer te weten komt over de religieuze waarde van de Roque Bentayga. Beklim de steile trappen en je komt bij een hoog plateau waar een oud-Canarisch heerser ooit een offerplaats liet bouwen. Het spreekt voor zich dat het uitzicht hier alweer heel indrukwekkend is!

8. Smul van amandelgebak in Tejeda

Maak je een rondrit langs de hoge toppen in het hart van Gran Canaria, mag je het idyllische bergdorpje Tejeda niet overslaan. Dit kleine plaatsje is in terrassen tegen de helling gebouwd en de panorama’s zijn er om je vingers van af te likken, figuurlijk dan toch. Letterlijk je vingers aflikken doe je in de vele dulceria’s die Tejeda telt. Hier verkopen ze aan de lopende band amandelgebakjes, -koekjes en marsepein, allemaal lokale specialiteiten.

9. Bezoek de Barranco de las Vacas

Ooit al in de Amerikaanse Antelope Canyon geweest? De Barranco de las Vacas heeft er wel wat van weg! Al moeten we erbij zeggen dat het slechts het hele kleine broertje van de real deal is, we hadden deze smalle kloof met de golvende wanden niet willen missen. Je kan slechts een honderdtal meter door de canyon wandelen, maar het is er toch wel erg mooi. Parkeren doe je langs de kant van de weg, want er is geen parking en ook een netjes aangelegd pad ontbreekt. Misschien daarom dat deze plek nog niet erg bekend is bij het grote publiek.

10. Ga pootje baden bij Salinas El Bufadero

In het noorden van het eiland liggen, op een boogscheut van de autostrade, enkele natuurlijke poeltjes waarin je heerlijk kan zonnebaden met geweldig zicht op de oceaan, zonder dat je de wilde golven moet trotseren. Het strand bestaat hier niet uit zand of stenen, maar uit zwarte, gestolde lava! Daarin vormden zich hier en daar ondiepe plassen waarin de locals pootje baden. Enkele meters verder liggen een paar zoutpannen, want vroeger werd hier zout ontgonnen. Meteen de reden waarom deze plek ‘salinas’ wordt genoemd.

11. Neem een kijkje bij El Bufadero de la Garita

We weten niet goed hoe we het moeten noemen… Is het een zinkgat? Een spuitgat? Een soort krater? In ieder geval is het een bijzonder geologisch fenomeen waar wij naar konden blijven kijken! El Bufadero de la Garita ligt in het oosten van het eiland, in de gemeente Telde. Het is een gat in de rotserige branding dat om de paar seconden vol lijkt te lopen met water, dat er daarna met veel geweld terug uit wordt gespuwd. En dan opnieuw en opnieuw en opnieuw. Heel speciaal! Zouden de honderden krabbetjes die er zich verzamelen dat ook vinden?

12. Vergeet de hoofdstad Palmas de Gran Canaria niet

De provinciehoofdstad Las Palmas ligt helemaal in het noordoosten van het eiland en strekt zich daar uit over een lengte van elf kilometer. De twee interessantste wijken Triana en La Vegueta liggen echter vlak naast elkaar en zijn in een korte wandeling te bezichtigen.

Toen wij in Las Palmas waren, vonden we het er weinig levendig. Geen volle terrassen of die typische, bruisende stadscultuur. Wel zagen we veel mooie gebouwen, waaronder het Casa de Colon, een museum over middeleeuwse ontdekkingsreizen, en Hotel Madrid aan het prachtige Plaza Almeda de Colon. Een ander hoogtepunt is het met palmbomen omzoomde Plaza Santa Ana, waar de kathedraal op uitkomt. Tenslotte kan je ook de overdekte markthal Mercado de Vegueta bezoeken tot 14 uur.

  • Save

Sommige van onze artikels bevatten links naar diensten die we graag gebruiken en kunnen aanbevelen. Wanneer je een aankoop doet via zo'n link, ontvangen wij een kleine vergoeding, maar wat jij betaalt, blijft hetzelfde!

Meer inspiratie nodig?

Mooie wandelingen op Gran Canaria

Wintersporten in Liechtenstein

Wat te doen in de Dolomieten?