Matomo Analytics

Tweedaagse hike door Wadi Ghuweir en Wadi Dana
Jordanië

Tweedaagse hike door Wadi Ghuweir en Wadi Dana

Het hikersparadijs van Jordanië? Dat moet Dana zijn! Het bergdorpje zelf is niet veel soeps, maar het geeft wel toegang tot een beschermd biosfeerreservaat waar je naar hartenlust trektochten kan ondernemen. Wij knoopten er twee van de mooiste wandelingen aan elkaar in een tweedaagse tocht, de Wadi Ghuweir Trail en de Wadi Dana Trail. We deden dit bovendien helemaal zonder gids. Een aanrader van jewelste en misschien wel de leukste twee dagen van heel onze rondreis door Jordanië!

Een tweedaags plan zonder gids

Toen we online lazen over de Wadi Ghuweir Trail, waren we meteen verkocht. Op de foto’s zag deze – nog niet zo heel lang door het grotere publiek ontdekte – wandeltocht er prachtig uit. Ook het beloofde klim- en klauterwerk leek ons op het lijf geschreven. Waar we echter wel tegenop zagen, was om een gids mee te nemen, wat op veel blogs werd aangeraden. Wandelen doen wij het liefst op eigen houtje en bovendien kost zo’n gids heel wat. De prijzen lopen op tot bijna 100 JOD (€ 130) (inclusief lunch)…

Daar komt nog bovenop dat je zowel voor de Wadi Ghuweir Trail als de Wadi Dana Trail een chauffeur nodig hebt om je aan het eind weer op te pikken. De rit terug naar Dana neemt al gauw twee uur in beslag en ook daarvoor moet je diep in de portemonnee tasten. We lazen dat je aan die rit makkelijk 50 JOD (€ 65) kwijt bent en daar pasten we liever voor…

Dus wij bedachten een alternatief! We ontdekten dat deze twee trails helemaal niet ver van elkaar eindigen. Beiden komen immers uit in de droge woestijn rondom Feynan. Bovendien vonden we daar een prima tentenkamp om de nacht door te brengen. Conclusie? We konden op dag één de Wadi Ghuweir Trail doen en op dag twee terug naar Dana stappen via de Wadi Dana Trail. I-de-aal!

Het enige transport dat we moesten regelen, was het vervoer vanuit Dana naar het startpunt van Wadi Ghuweir. Dat konden we zelfs last minute vastleggen in ons hotel. De rit duurde 45 minuten en wij betaalden 25 JOD (€ 32.5) aan onze privéchauffeur, die ook nog even halt hield bij de supermarkt voor wat snacks. Wij waren er klaar voor!

Dag 1: Wadi Ghuweir Trail (12,5 km – 4 à 5 uur)

Deze uitzonderlijke wandeling loopt door een fantastisch mooie kloof met hele hoge, rode muren. De tekeningen op die rotsmuren zijn op zich al bijzonder, maar op sommige plaatsen zijn de wanden begroeid met o.a. palmbomen, die een soort ‘hangende tuinen’ vormen. Is dit dan het paradijs?!

Normaal loopt er van april tot en met oktober weinig water door de wadi. Tijdens de winter zou de route dan weer gevaarlijk kunnen zijn omwille van ‘flash floods’. Check dus altijd even de weersvoorspellingen voor de zekerheid en vraag de lokale bevolking om hun advies.

Wij liepen de trail in de maand april. Vooraf hadden we contact gehad met mensen die de tocht enkele weken eerder hadden ondernomen en door een bijna droge bedding liepen. Bovendien vertelden ze over touwen en laddertjes die aanwezig zouden zijn op de meer ‘tricky’ stukjes. Dat was het laatste duwtje dat we nodig hadden: “Wij gaan dat wel kunnen!”

En we konden het ook! Maar euhm… die touwen of ladders hebben we niet gezien! En bovendien stonden we op een bepaald moment tot aan onze heupen in het water… Wat hebben wij gelachen! We kunnen ons voorstellen dat dit voor sommige reizigers wel spannend kan zijn en dat zij zich meer op hun gemak voelen met een gids. Maar eerlijk gezegd… Wij vonden deze extra dosis avontuur geweldig! Op geen enkel moment bevonden wij ons in een gevaarlijke situatie en met wat creativiteit moet het de gemiddelde hiker wel lukken om zich een weg te banen door de canyon. We hadden dit echt niet willen missen!

placeswithoutdoors.com

Wadi Ghuweir

Afstand 12.5km
Duur 3 à 4 uur
Hoogtemeters 0m 360m

Overnachting in Feynan

De laatste kilometers van de Wadi Ghuweir Trail lopen niet meer door de kloof, maar je volgt nog steeds de rivier. Totdat je aan de linkerkant een plaatje ziet staan: Feynan Wild Camp. Al heette het kamp volgens onze boekingsgegevens Wadi Ghwere Camp, hier moesten we zijn! En daar waren we heel blij om, want we werden meteen zeer hartelijk ontvangen met lekkere thee. Hoe kan het ook anders in Jordanië?!

We kregen een klein, stenen blokje toegewezen met binnenin een eenvoudige slaapkamer en dito badkamer. De ‘gemeenschappelijke ruimte’ straalde heel wat meer gezelligheid uit. Er stonden twee grote tenten waar we zalig konden genieten van de verdiende rust na onze inspanning! Twee knuffelgrage katjes hielden ons gezelschap.

Een kwartiertje voor zonsondergang trommelde de staf alle gasten op om het heuveltje naast de tenten te beklimmen voor een mooi uitzicht en daarna ging iedereen aan tafel. Het eten was suuuuuuuperlekker! We konden zoveel we maar wilden langs een uitgebreid buffet lopen. Nadien kregen we nog een stukje baklava en werden we uitgenodigd aan het kampvuur. Wat een perfecte avond!

Een andere mogelijke overnachtingsplaats is de veel luxueuzere Ecolodge Feynan. Die ligt drie kilometer verder, maar wel op de route richting Dana. Hier overnachten maakt de route van dag twee dus iets korter.

Dag 2: Wadi Dana Trail (17 km – 5 à 6 uur)

Over de Wadi Dana Trail wordt online geschreven dat je hem zonder gids kan doen, maar dat je absoluut in de andere richting moet lopen. D.w.z. starten in Dana en eindigen in Feynan, want “die berg wil je écht niet oplopen”. Wat een geluk dat wij van uitdagingen houden! Wij vertrokken dus in Feynan met ongeveer duizend hoogtemeter op de planning. En die zitten bijna allemaal in de staart van de wandeling. Het laatste stuk is dus echt pittig en ook wij stonden in het zweet. Maar het is zeker niet onoverkomelijk!

Deze wandeling is totaal anders dan die van dag één. Je loopt immers niet door een smalle kloof, maar door een brede vallei. Daardoor loop je veel meer in de zon. Terwijl de omgeving van Feynan erg droog is, passeer je onderweg wat meer schrale steppevegetatie om uiteindelijk in een relatief groen Dana aan te komen. Onderweg kwamen wij talloze geiten en enkele ezels tegen.

placeswithoutdoors.com

Wadi Dana

Afstand 17km
Duur 5 à 6 uur
Hoogtemeters 1050m 70m

Verblijf in Dana

Het oude dorpje met natuurstenen huizen is eigenlijk nog volop in wederopbouw. Veel voormalige inwoners trokken naar de stad en Dana liep leeg. Dankzij het wandeltoerisme wordt er nu weer nieuw leven in het plaatsje geblazen en rijzen geleidelijk meer en meer hotels uit de grond.

Dana Moon Hostel
  • Save
Dana Dana Moon Hostel

Info & Prijzen ➜
Dana Tower Hotel
  • Save
Dana Dana Tower Hotel

Info & Prijzen ➜
Dana Eco Camp
  • Save
Dana Dana Eco Camp

Info & Prijzen ➜

Wij sliepen in het Dana Moon Hotel, dat goedkoop was, maar waar we eigenlijk niet erg gelukkig waren. We brachten later dan ook een bezoekje aan het Dana Tower Hotel, dat meer charme heeft, o.a. dankzij het gezellige dakterras. We schoven er aan voor een overheerlijk buffet, dat nog werd opgeleukt door de verhalen, gezangen en danspassen van de eigenaars. Tenslotte blijkt ook Dana Eco Camp een goede keuze te zijn. Je slaapt even buiten het dorp in een kamer of een bedoeïenentent met een prachtig uitzicht over de vallei. Tijdig reserveren is hier wel de boodschap!

  • Save

Sommige van onze artikels bevatten links naar diensten die we graag gebruiken en kunnen aanbevelen. Wanneer je een aankoop doet via zo'n link, ontvangen wij een kleine vergoeding, maar wat jij betaalt, blijft hetzelfde!

Meer inspiratie nodig?

Vier panoramawandelingen in de Ardennen

De Packraft Trail in Slovenië

De mooiste wandelingen in het Nationaal Park Hoge Kempen