Matomo Analytics

Wat te doen in Paracas, Peru?
Peru

Wat te doen in Paracas, Peru?

Op het eerste zicht is het kleine, stoffige of misschien zelfs saaie stadje Paracas niet de moeite om te bezoeken. Om te zien waarom het toch zo’n hit is onder backpackers, moet je net iets verder kijken, want buiten de stad ligt een uniek, beschermd gebied, het Paracas Nature Reserve. Dit reservaat bestaat voor het grootste deel uit oceaan, maar ook uit een “kustwoestijn”. Jep, hier ontmoeten zee en woestijn elkaar. Dat zorgt voor een bijzondere populatie: héél veel pelikanen, maar ook zeeleeuwen en zelfs pinguïns! Kom dat zien!

Met de fiets door de woestijn

Wat ons betreft is dit de beste tip die we kunnen geven: ga het Paracas Nature Reserve in met een mountainbike (of een brommertje). Ga niet op een suffe tourbus zitten die je van het ene viewpoint naar het andere brengt. De beleving is helemaal anders als je er op eigen kracht geraakt, je hebt de meeste uitzichtpunten voor jou alleen en bovendien is het landschap waar je doorheen rijdt absoluut de moeite.

Wij fietsten in totaal veertig kilometer en waren daar inclusief alle stops en een uitgebreide lunch ongeveer zes à zeven uur zoet mee. Verwacht geen mooi aangelegde fietsstrook, maar de wegen zijn nog best oké en er zijn geen al te grote hoogteverschillen. Zeker als je wat uitkijkt naar een huurfiets met degelijke vering, kom je er wel! Wij vonden goede fietsen links naast het Backpackers House en betaalden daarvoor 25 sol (€ 6.25) voor een hele dag. Vergeet er zeker geen slot te vragen om je fiets vast te leggen.

Volg vanuit het centrum van Paracas de grote weg naar het zuiden en je komt vier kilometer verder vanzelf bij de ingang van het reservaat. Daar dien je 11 sol (€ 3) entreegeld te betalen. We raden echter aan om een soort meerdaagse pas te kopen als je ook van plan bent om een bezoek aan Islas Ballestas te brengen (niet twijfelen, dit wil je). Dat ticket kost zestien sol en is dus voordeliger dan een tweede keer het entreegeld te betalen.

Wij kozen ervoor om de route in wijzerzin te fietsen en dus na het tolhuisje meteen links af te slaan. Zo konden we het zwaarste en langste stuk met frisse benen te lijf gaan. Het is immers bijna tien kilometer licht bergop fietsen naar Playa Supay, het eerste uitkijkpunt over de oceaan. Vanaf hier volgden de stops elkaar sneller op. Een paar honderd meter verder zagen we immers al La Cathedral, een rots in het water met heel veel vogels. Op andere blogs lazen we dat hier geregeld dolfijnen en pinguïns te zien zijn, maar dat kunnen we helaas niet bevestigen. Wel zagen we veel roodkopgieren!

Onze volgende halte was Playa Yumaque, waar we vanaf een kleine klif boven het strand een fantastisch uitzicht hadden! Het is ook mogelijk om hier af te dalen en een stukje door de branding te fietsen. Wij bespaarden ons die energie en reden verder naar Mirador Istmo, waar we 360 graden om ons heen konden kijken en zo ook al de volgende stops, Playa Roja en Lagunillas zagen liggen.

De baai van Lagunillas is de enige plek op de route waar je iets te eten kan vinden en het is een plaatje! We hielden hier dan ook een lange pauze en zetten ons neer op het terras aan de achterkant van restaurant La Tia Pili. De pelikanen kwamen hier bijna mee aan onze tafel zitten en het zicht op de vele vissersbootjes in de baai maakten van Lagunillas een heerlijke plek om te vertoeven.

Ten slotte kan je nog even omrijden naar Playa La Mina, waar je een frisse duik in het water mag nemen. Wij waren echter al best moe en sloegen een zwembeurt over. De terugrit ging gelukkig heel erg vlot. We reden bijna voortdurend bergaf en het laatste deel van de weg was geasfalteerd. Zo kwamen we heelhuids en ruim voor het donker werd weer aan in Paracas.

placeswithoutdoors.com

Fietsen in Paracas Nature Reserve

Afstand 40km
Duur 3 à 4 uur
Hoogtemeters 280m

Een bezoek aan Islas Ballestas

Er waren ons zeeleeuwen en pinguïns beloofd, dus die moesten we zien! Daarom trokken we per boot naar de Islas Ballestas, die ook wel het ‘Galapagos van Peru’ of ‘Poor man’s Galapagos’ worden genoemd. Overal langs de strandboulevard en in eender welk hostel kan je tours boeken. Deze kosten 30 sol (€ 7.5), maar daarnaast betaal je ook 5 (€ 1.25) sol havengeld en 11 sol (€ 2.75) voor de ingang van het natuurreservaat (of je toont het meerdaags ticket waar we hierboven over spraken).

Je kan een tour starten om acht, tien en soms twaalf uur in de voormiddag, al zouden de dieren ’s ochtends het actiefst zijn en de zee op z’n kalmst. Het boottochtje naar de eilanden duurt ongeveer 45 minuten, dan vaar je een half uur rustig tussen de eilanden om nadien weer aan een hoog tempo terug naar de haven te varen. Al schijnt de zon, de wind op de boot maakt het erg fris en we prezen ons gelukkig met onze jassen.

En wat vonden we ervan? Ge-wel-dig! Naast het echte Galapagos zullen deze eilanden wellicht verbleken, maar wij vonden het toch heel spectaculair. De pinguïns zagen we enkel in de verte, maar we hadden nooit gedacht zo ontzettend veel zeeleeuwen te zien. Bovendien kwamen we er soms echt heel dicht bij. We zaten aan de linkerkant van de boot en dat leek ons ook de beste kant. Ten slotte waren we onder de indruk van de miljoenen vogels die hier leven. De rotsen zagen letterlijk zwart van de zonnende vogels. Een aanrader hoor!

Hoe geraak je in Paracas?

Vanuit Lima naar Paracas

Paracas ligt zo’n 250 kilometer ten zuiden van Lima, wat neerkomt op een busrit van vier uur. Onze bus van Cruz del Sur vertrok vroeg in de ochtend en we waren dus al voor de middag ter plaatse. Een ritje boek je al vanaf € 17. Je kan hier de vertrektijden opzoeken en bustickets reserveren.

Vanuit Huacachina/Ica naar Paracas

Je zou Paracas ook kunnen bezoeken als daguitstap vanuit Huacachina of Ica. Er rijden de hele dag door bussen. Een enkele rit duurt ongeveer een uurtje en kost ongeveer € 9. Je kan hier de vertrektijden opzoeken en bustickets reserveren.

Het busvervoer in Peru is vaak goed geregeld en de bussen zijn meestal erg luxueus! Wij boekten al onze busreizen snel en eenvoudig via busbud.com. Cruz del Sur en Civa (Excluciva) zijn volgens ons de meest betrouwbare en comfortabele vervoersmaatschappijen.

Waar eten en verblijven in Paracas?

Op de boulevard van Paracas zijn een tiental leuke visrestaurants te vinden. Van op de terrassen kijk je uit op zee en kan je ’s avonds genieten van de zonsondergang. Geen zin in vis? Ga dan eens langs bij ons favoriet restaurant in town, Waiki Pizza Bar. Naast pizza’s serveren ze er ook heerlijk Mexicaans en er is een groot vegetarisch aanbod.

Wij verbleven in het Backpackers House, een proper hostel met veel gemeenschappelijke ruimtes en een dakterras, waar je gezellig in de hangmat tot rust komt. Bovendien was de ligging ideaal, nl. vlakbij het strand, de horeca en naast een goede fietsverhuur.

Backpackers House
  • Save
Paracas Backpackers House

Honderd meter van het strand. Gemeenschappelijke keuken. Dakterras met hangmatten. Vriendelijk personeel.

Info & Prijzen ➜
Kokopelli Hostel
  • Save
Paracas Kokopelli Hostel

Geweldige locatie aan het strand. Zwembad met ligstoelen. Bar met panoramisch zicht. Kajaks zijn inbegrepen in de kamerprijs.

Info & Prijzen ➜
Casa Paracas
  • Save
Paracas Casa Paracas

Driesterrenhotel. Heerlijk ontbijt op dakterras met zeezicht. Mogelijkheid tot barbecueën.

Info & Prijzen ➜
  • Save

Sommige van onze artikels bevatten links naar diensten die we graag gebruiken en kunnen aanbevelen. Wanneer je een aankoop doet via zo'n link, ontvangen wij een kleine vergoeding, maar wat jij betaalt, blijft hetzelfde!

Meer inspiratie nodig?

De Soča Trail: wandelen langs de mooiste rivier van Slovenië

Wildlife spotten in de Amazone van Peru

Wandelen in de Eifel: 3 wandelroutes in het Nationaal Park