Matomo Analytics

De Packraft Trail in Slovenië
Slovenië

De Packraft Trail in Slovenië

Een week lang hiken en raften door het Sloveense Triglav National Park en langs de soms woeste Sočarivier. Dat is het concept van de Packraft Trail van reisorganisatie Travelbase. Een concept voor avontuurlijke zielen met een grote liefde voor de natuur, wij dus! We delen graag hoe wij deze groepsreis hebben beleefd. Spoiler: het stelde niet teleur!

Wat is de Packraft Trail Slovenië?

In totaal onderneem je tijdens de Packraft Trail een tocht van tachtig kilometer, waarvan je zo’n dertig kilometer in een opblaasbare eenpersoonsraft en de overige vijftig kilometer al wandelend aflegt. Plaats van afspraak is het dorpje Ukanc aan het meer van Bohinj, maar elke dag reis je op eigen kracht verder om uiteindelijk, een kleine week later, in de buurt van Tolmin uit te komen.

Deze reis maak je in het gezelschap van maximum dertig (toch zeker semi-)gelijkgestemde medereizigers uit alle hoeken van Nederland en Vlaanderen en daarnaast enkele enthousiaste gidsen die je met raad en daad bijstaan. Toch is de Packraft Trail zeker geen klassieke groepsreis. Dankzij de dagelijkse briefings en de aangeleverde gpx-bestanden kan je, indien gewenst, er zelfstandig op uit trekken. Dat vonden wij een enorme meerwaarde. Overdag liepen wij meestal met ons tweetjes op ons eigen tempo, maar ’s avonds genoten wij van de gezellige babbels op een terras of aan het kampvuur.

Onderweg slaap je één of twee keer in een berghut en de overige nachten op campings in je eigen tentje. Wij namen zelf een iglootje, onze persoonlijke matjes en eigen slaapzakken mee, maar je kan van de organisatie ook de hele kampeeruitrusting huren. Gelukkig wordt al dit materiaal elke dag met een busje vervoerd naar de volgende camping. Je hoeft dus nooit zelf met al je hebben en houden te zeulen!

Wat je wel bijna dagelijks met je meedraagt, is natuurlijk je packraft! Zo’n bootje weegt ongeveer 3,5 kilogram en is makkelijk op te bergen in een grote backpack, die Travelbase voor alle deelnemers voorziet. Daarnaast krijg je ook een peddel, helm, zwemvest, luchtzak om je raft op te blazen,  ‘rokje’ tegen binnenstromend water en een regenhoes voor je rugzak. Je leest het: het is geen reis voor flauweriken!

Het dagprogramma in ’t kort

Dag één. We spraken in de late namiddag af op de camping, nabij het meer van Bohinj. Daar kregen we een welkomstbriefing, werd het materiaal uitgedeeld en mochten we aanschuiven voor een barbecue.

Dag twee. Na het ontbijt gingen we meteen het meer op voor een eerste kennismaking met de raft. Het zonnetje scheen, de ons omliggende bergen vormden een prachtig decor en het rustige water maakte ons helemaal ontspannen! Dat laatste zou later op de wilde Soča wel wat anders zijn… Nadien mochten we ons raftmateriaal achterlaten in het busje, want er stond een tweedaagse wandeltocht door het nationaal park op het programma. We klommen naar de berghut Dom na Komni, waar we de nacht doorbrachten. Voor sommige groepsleden was deze beklimming meteen een zware beproeving, maar voor zij met wat meer wandelervaring, was de tocht zeer goed te doen.

Dag drie. Op deze dag werd er niet geraft, maar wandelden we verder door het nationaal  park en daalden we af richting de Sočavallei. De stukken boven de boomgrens vonden we héél erg mooi! We eindigden bij Camp Jelincic, een soort boerderijcamping aan de rivier.

Dag vier. Na vijf kilometer stappen kregen we twee opties: ofwel gingen we meteen te water, ofwel wandelden we nog een extra lusje om een waterval te bezichtigen. De FOMO was ons te sterk en dus gingen we nog naar de waterval, maar die vonden we geen bijzondere aanrader. Wel heel tof was de eerste keer raften op de woeste golven van de Soča! Robin heeft de rivier nog extra leren kennen, want hij verloor even het evenwicht en nam een duikje. Na het packraften wandelden we een stukje dat we enkele weken eerder ook hadden gestapt, want het maakt onderdeel uit van de Soča Trail. Zo kwamen we aan bij Camp Vodenca in Bovec, waar we ’s avonds met z’n allen verrassingspizza aten!

Dag vijf. We startten vandaag op het water en voeren elf kilometer langs verschillende uitdagende versnellingen of ‘rapids’. Kei tof! De regen onderweg maakte het best fris, maar we bleven deze keer beiden in ons bootje zitten. Oefening baart immers kunst! Na aankomst moesten we nog twaalf kilometer stappen langs de rivier. Een mooie, maar zware dag, die we afsloten op Camping Lazar.

Dag zes. Dit was de laatste dag op de Soča, maar we hebben het er nog uitgebreid van genomen. We peddelden dertien kilometer naar Tolmin, een mooi stuk met hier en daar nog een uitdagende rapid, maar niets dat we niet konden! De laatste avond brachten we door op Camp Gabrje.

Dag zeven. Voor ons was het al na het ontbijt tijd om afscheid te nemen. Omdat we met eigen vervoer in Slovenië waren, maakten we geen gebruik van de shuttle naar Ljubljana. Andere deelnemers deden wel nog wat aan citytrippen in de hoofdstad voor ze de volgende dag het vliegtuig namen.

Onze persoonlijke tips voor de Packraft Trail

Vervoer

Zoals gezegd, waren wij met onze eigen auto in Slovenië. Kom je daarentegen met het vliegtuig, kan je voor 50 euro aansluiten op de shuttle die Travelbase inlegt tussen de luchthaven en Bohinj.

Wij hebben een tijdje moeten zoeken naar de makkelijkste en/of goedkoopste optie, maar vonden uiteindelijk een gratis parking in het gehuchtje Dolje, vlakbij de laatste camping (Camp Gabrje). Onze auto moest daar natuurlijk wel een hele week onbewaakt blijven staan, wat we een beetje spannend vonden, maar gelukkig vonden we hem naderhand ongeschonden terug. Een andere optie is parkeren op Camp Gabrje zelf. Als je er nog een extra nachtje (voor of na het packraftavontuur) reserveert en het lief vraagt, zullen ze dit misschien wel toelaten.

De Packraft Trail start niet op dezelfde plaats als waar hij eindigt, dus moesten we nog wel bij het startpunt geraken. Wij hebben de acht kilometer naar het station van Most na Soči deels gewandeld en deels gelift. Daar namen we de trein naar Bohinjska Bistrica voor 2,6 euro p.p. om uiteindelijk over te stappen op de gratis shuttlebus naar Ukanc.

Optioneel foodpack

Travelbase geeft je de mogelijkheid om een voedselpakket voor de hele week aan te schaffen aan 109 euro p.p. . Daarin zit af en toe een vers ontbijt inbegrepen en de eerder genoemde barbecue en pizza-avond. Verder bestaat het foodpack uit ‘pakjeseten’ van Adventure Food, zakjes met poeder waar je heet water bij moet gieten. Hoewel we dit aanvankelijk wel eens leuk vonden en we ons echte survivors voelden, waren we er ook snel op uitgekeken. Zowel in de berghut als op de campings waren restaurants aanwezig, dus schoven wij daar ’s avonds regelmatig de voetjes onder tafel. We vertrokken naar huis met veel overschot aan foodpacks… Enerzijds zonde, maar anderzijds was het ook gewoon makkelijk dat we over het eten niet moesten nadenken (want aan ontbijt en lunch raak je iets minder makkelijk onderweg!).

Wat neem je mee?

Na je inschrijving ontvang je van Travelbase een uitgebreide paklijst met hier en daar wat extra uitleg over kwalitatief materiaal. Daarbij voegen wij nog een paar persoonlijke opmerkingen:

  • De backpack die je van de organisatie krijgt is heel erg handig om het raftmateriaal mee te dragen. Het is echter wel een erg grote rugzak (70l!) en wij waren blij dat we daarnaast ook onze kleinere dagrugzakken hadden. Op sommige dagen moest de raft immers niet mee en was een kleine rugzak comfortabeler.
  • Je krijgt een kleine drybag van de Packraft Trail. Heb je echter thuis ook nog zo’n zak liggen, neem die dan zeker mee. Hoe meer, hoe beter! Ondanks de regenhoes blijft de inhoud van je backpack echt niet droog op die raft…
  • Heel eenvoudige waterschoentjes zijn voldoende voor in de boot. Je moet er nooit mee wandelen en stevige zolen zijn dus niet nodig. Slippers zijn daarentegen vervelend, want die kan je kwijtraken als je kapseist.
  • Kies voor sneldrogende kledij, want of je nu in het water valt of niet, nat zal je sowieso worden. Het weer is onvoorspelbaar in de bergen én je slaapt in een tentje, dus het is niet evident om je kledij te drogen te hangen. Onze ervaring: op het eind van de week ruikt alles naar verstikt vocht.
  • Vergeet je powerbank niet! Deze is onmisbaar, gezien je geen elektriciteit hebt in je tent.
  • Save

Sommige van onze artikels bevatten links naar diensten die we graag gebruiken en kunnen aanbevelen. Wanneer je een aankoop doet via zo'n link, ontvangen wij een kleine vergoeding, maar wat jij betaalt, blijft hetzelfde!

Meer inspiratie nodig?

De Salkantay Trek naar Machu Picchu

De Soča Trail: wandelen langs de mooiste rivier van Slovenië

Een avontuurlijke rondreis door Oman