Matomo Analytics

X
De Soča Trail: wandelen langs de mooiste rivier van Slovenië
Slovenië

De Soča Trail: wandelen langs de mooiste rivier van Slovenië

De Soča Trail is een prachtige wandeling in het Sloveense Triglav Park langs – je raadt het al – de Soča rivier. Je kan deze tocht starten aan de bron en volgt dan het water zo’n 25 kilometer lang tot in het dorp Bovec. Smaragdgroen water, ruige rotsen, hier en daar zelfs een kloof en talloze hangbruggen maken deze route meer dan de moeite waard!

Hoe geraak je bij de start van de Soča Trail?

Hoewel je van het openbaar vervoer in Slovenië niet al te veel moet verwachten, is het busverkeer in en rond Bovec best goed geregeld. De halte vind je op het plein voor supermarkt Mercator in het centrum van de stad. Tussen 10 en 14 uur vertrekt daar elk uur een bus naar de bron van de Soča, “Izvir Soče” in het Sloveens. Raadpleeg het internet voor de juiste vertrekuren. De busrit duurt ongeveer twintig minuten en kost je 2,90 euro per persoon (anno zomer 2023).

Langs de oevers van de Soča rivier

De Soča Trail telt in totaal 25 kilometer en is goed bewegwijzerd. Je dient simpelweg de bordjes “Soška Pot” te volgen of je navigeert aan de hand van het gpx-bestand dat je hieronder kan downloaden.

De route loopt overwegend bergafwaarts. Je start op ongeveer achthonderd meter boven het zeeniveau en eindigt op vierhonderd. Laat je echter niet verrassen en wees toch ook bereid op heel wat korte klimmetjes. Het pad gaat immers voortdurend van dicht tegen het water omhoog de flank op en weer naar beneden.

Die klimmetjes maakten de tocht voor ons uiteindelijk toch pittiger dan gedacht. Als dit je een beetje afschrikt, weet dan dat het ook mogelijk is om de route in te korten. Je kan vroeger de bus afstappen op de heenweg of onderweg de bus terug nemen in plaats van te voet verder te gaan. De buslijn loopt immers bijna parallel aan de wandeling.

Wij vonden de Soča Trail een heel mooie wandeltocht! Het water heeft zo’n helderblauwe kleur dat je de forellen er van ver in ziet zwemmen. De Soča is bovendien best een wilde rivier en telt veel versnellingen dankzij de rotspartijen in het water. Er zijn plaatsen waar het water langs een smalle kloof moet, mooi om te zien! Tenslotte vonden we ook de talloze hangbruggen een grote meerwaarde.

Wat moet je meenemen?

Het water van de Soča is zoals bij een echte bergrivier ijskoud! Het volstond voor ons om af en toe met onze voeten het water in te gaan ter verfrissing. Toch zijn er heel wat plaatsen waar je in de rivier kan zwemmen en waar er zelfs naar hartenlust van de rotsen wordt gesprongen. Zwemgerief kan dus van pas komen!

Verder geven we even mee dat er maar weinig horecazaken te vinden zijn langs de trail. Daarom voorzagen wij ook zelf voldoende water en een lunchpakket. Wel een aanrader is het terras van Camp Jelinc, ergens halverwege aan de overkant van de rivier. Deze camping heeft een eigen boerderij en serveert gerechten met hun eigen producten. Wij probeerden er een plankje van lokaal verwerkt schapenvlees en geitenkaas. Lekker!

placeswithoutdoors.com

Soča Trail

Afstand 25km
Duur 6 à 7 uur
Hoogtemeters 480m 820m
  • Save

Sommige van onze artikels bevatten links naar diensten die we graag gebruiken en kunnen aanbevelen. Wanneer je een aankoop doet via zo'n link, ontvangen wij een kleine vergoeding, maar wat jij betaalt, blijft hetzelfde!

Meer inspiratie nodig?

Verken de jungle van Boquete

Tips voor je bezoek aan Cusco

De 12 leukste bezienswaardigheden op Gran Canaria