Matomo Analytics

X
Tips voor je bezoek aan Cusco
Peru

Tips voor je bezoek aan Cusco

Welkom in Cusco! Deze stad op grote hoogte (3360m) was ooit de hoofdstad van het Incarijk en kent dus een heel boeiende geschiedenis. Bijna alle backpackers die Peru aandoen, passeren – geheel terecht – in deze stad. Cusco is immers een ideale uitvalsbasis om uitstapjes te maken naar Peru’s grootste trekpleisters en ook de stad zelf heeft heel wat te bieden. Dompel je onder in de mysterieuze Incacultuur en sla zeker deze bezienswaardigheden niet over.

1. Plaza de Armas, startplaats van de free walking tour

Dit grote plein is het kloppende hart van de stad. Je treft er niet één, niet twee, maar drie prachtige kerken. In het midden van deze plaza zijn verzorgde tuinen aangelegd rondom een fontein met het beeld van de grootste koning uit de Incageschiedenis, Pachacutec. Vanaf de talrijke balkonnetjes kan je de enorme bedrijvigheid van schoenpoetsers, kunstenaars en andere kooplui gadeslaan met een kopje koffie in de hand.

Aan de fontein wordt dagelijks meerdere malen verzameld voor een free walking tour. Wij gingen mee op stap en kunnen dat iedereen aanbevelen. We kwamen ontzettend veel te weten over het leven van de Inca’s en de trieste verovering en plundering door de Spanjaarden. We leerden dat Cusco ontworpen werd in de vorm van een poema en dat de Inca’s een zeer ingenieuze bouwstijl ontwikkelden. Ze stapelden gigantische rotsblokken Tetrisgewijs in elkaar en bouwden zo zonder cement tempels die tegen eender welke aardbeving bestand bleken te zijn.

Hoewel de Spanjaarden de meeste tempels afbraken om katholieke kerken te bouwen, zie je op verschillende plaatsen doorheen de stad overblijfselen van Incamuren. In een zijstraat van de Plaza de Armas, Calle Hatunrumijoc, kan je hun puzzelwerk nog steeds bewonderen. Op een heuvel net buiten het centrum kan je zelfs een hele archeologische site bezoeken, nl. Sacsayhuaman. Wij sloegen deze over, want de kostprijs bedraagt 70 soles, wat wij relatief veel vonden.

2. De wijk San Blas met bijhorende uitkijkpunten (en restaurantjes)

Net achter de Plaza de Armas ligt het hele gezellige district van San Blas. Je merkt aan je kuiten wanneer je de wijk binnenloopt, want de straten gaan hier soms steil omhoog. Doe deze klimmetjes rustig aan, want op deze hoogte raak je al van de minste inspanning buiten adem. Kuier dus op je gemak door de steegjes en geniet, want zodra je wat hoger bent, word je getrakteerd op mooie zichten over de stad! Zeker het panorama vanaf het Plaza San Cristobal is de moeite waard.

In deze buurt vind je bovendien de meeste souvenirwinkels en de tofste restaurantjes. Onze persoonlijke favoriet is zonder twijfel restaurant Aura, waar je wordt verwend met lekkere, lokale gerechten. Typisch zijn de salchipapas, chicharones en choripan. Neem daarbij de mooie setting in de binnentuin en het uitzicht over Cusco erbij en je hebt de perfecte lunchspot!

En wat denk je van die andere Peruaanse specialiteit, guinea pig? Echt waar, in Peru eet men cavia! Die hebben wij ook in San Blas geproefd, in het populaire restaurant Pachapapa. De cavia’s worden voor jou op een spiesje de oven in gedraaid. Een belevenis op zich, maar euhm… Goed voor één keer!

3. Mercado Central de San Pedro

Je kijkt je ogen uit op deze fotogenieke markt en ook je neus gaat alle kanten op. Hier wordt letterlijk alles aangeboden: groenten en fruit, vis en vlees, kaas, tapijten, tafelkleden en ander textiel, kruiden, noten, zeep, ontelbaar veel souvenirs… Noem maar op! Je kan er trouwens ook lunchen voor héél weinig geld. Een romantische setting kan je het niet noemen, maar het is wel wat de locals doen en dus heel authentiek. Bovendien is het eten er spotgoedkoop. Afsluiten doe je met een fruitsapje dat men hier vers voor je perst.

4. Qorikancha / Coricancha / Inti Kancha tempel

De juiste schrijfwijze is ons nog steeds een raadsel, maar we hebben deze tempel in het midden van de stad wel met interesse bezocht. Het was voor de Inca’s immers de allerbelangrijkste heilige plaats op Aarde, want de tempel was gewijd aan de god van de zon. Hier werd de band tussen mens en god het meest tastbaar en dus had men de hele ruimte bekleed met goud. Dat goud hebben de Spanjaarden al heel snel opgeëist en grote delen van de tempel moesten plaatsmaken voor een klooster.

Vandaag breng je dus eigenlijk een bezoek aan het klooster Santo Domingo. Toch werd een deel van de Incamuren bewaard en die kan je nu dus nog steeds bekijken. Opnieuw kan je de vernuftige bouwstijl bewonderen. De toegangsprijs bedraagt 15 soles.

5. Al dan niet meerdaagse uitstappen vanuit Cusco

Cusco is de perfecte uitvalsbasis om de grootste paradepaardjes van Peru te ontdekken. De stad ligt immers 140km (of drie uur rijtijd) van de fameuze en absoluut te bezoeken Rainbow Mountain. Lees hier hoe je deze Instagramhit kan bezoeken zonder tourbus.

Een andere must-see in de regio van Cusco is de Sacred Valley, het heilige dal van de Inca’s. Het is een vallei die gevoed wordt door vele rivieren en dus bijzonder vruchtbaar is. De Inca’s maakten daar dankbaar gebruik van en dat zie je vandaag nog steeds. Je kan er immers allerlei archeologische overblijfselen vinden van hun succesvolle terrasbouw. Bezoek bijvoorbeeld de mysterieuze amfitheaters van Moray. Zelf vonden we vooral de de zoutmijnen van Maras een hele mooie bezienswaardigheid.

Last, maar uiteraard niet least: Machu Picchu. Ook voor dit wereldwonder moet je in Cusco zijn. Er zijn tal van manieren om Machu Picchu te bezoeken en wij kozen voor de vijfdaagse Salkantay Trek. Alle info over deze hike kan je hier vinden.

  • Save

Sommige van onze artikels bevatten links naar diensten die we graag gebruiken en kunnen aanbevelen. Wanneer je een aankoop doet via zo'n link, ontvangen wij een kleine vergoeding, maar wat jij betaalt, blijft hetzelfde!

Meer inspiratie nodig?

De 12 leukste bezienswaardigheden op Gran Canaria

Wat te doen in Panama City?

De Soča Trail: wandelen langs de mooiste rivier van Slovenië