Dat Maastricht – of Mestreech, zoals men daar zegt – een geweldige stad is, wisten wij al langer. We wonen er niet zo ver vanaf en komen er dus wel vaker over de vloer. Onlangs trokken we echter de stad in met een nieuwe missie. We wilden een stadswandeling door Maastricht maken die behalve de alom bekende trekpleisters ook haar groene kant laat zien. En dat lukte aardig! Wij stippelden deze wandelroute uit die de belangrijkste bezienswaardigheden combineert met stedelijke natuur. Hieronder vind je een korte beschrijving van een aantal stops die wij bijzonder vonden. Download het kaartje en ontdek net als wij dat Maastricht groener is dan je denkt.
Parkeren in een stad, dat is gedoe! Gelukkig vonden wij net buiten de singel voldoende parkeergelegenheid in de Ambachtsweg/Volksbondweg. Je betaalt hier slechts 1,80 euro per uur met een maximaal dagtarief van 7,80 euro. Dat is heel wat goedkoper dan de grote parkings en je zit meteen op de wandelroute.
Het Jekerkwartier
Waar kan je een groene stadswandeling beter starten dan in het stadspark?! Inderdaad. Ten zuiden van het centrum strekt zich een groene gordel uit van verschillende parken, verbonden met elkaar door de rivier de Jeker. Op mooie dagen liggen de Maastrichtenaren hier op picknicklakens te zonnebaden.
Een bijzondere bezienswaardigheid in het park is de Berenkuil (1), die sinds de jaren 1920 effectief verschillende beren huisvestte. Zo wilde men meer toeristen naar de stad lokken. Ondanks geregelde protesten omwille van dierenleed verhuisde de laatste beer pas in 1993. Ondertussen is de kuil een kunstwerk geworden. Je vindt er nu een beeld van een liggende giraf, getroost door een jonge vrouw, en twaalf beelden van uitgestorven diersoorten. Naast de kuil bevindt zich een ronde plaat met een stoel. Als je die laat draaien, beweegt de arm van het meisje liefkozend over de giraffennek.
Doorheen het stadspark bots je op verschillende restanten van de tweede middeleeuwse stadsomwalling met waltorens (2). De wandeling leidt je bovenop één van die stokoude muren. Beeld je gerust in dat je een dappere ridder in harnas bent, want die liepen hier in de veertiende eeuw rond op exact dezelfde plek!
Twee rijen statige bomen leiden je over de Grote Looiersstraat wat meer de stad in. Daar komen we opnieuw middeleeuwse stadswallen tegen langs Klein Grachtje (3). Deze zijn onderdeel van de eerste middeleeuwse omwalling en zijn nog een eeuw ouder. Zowel op de wal als tegen de gevels van de huizen in dit schattige straatje zijn veel bloemen en planten te bewonderen.
Nog meer historie vinden we bij de Bisschopsmolen (4) uit de elfde eeuw. Deze watermolen is nog steeds operatief en maalt het graan voor de ambachtelijke bakkerij die naast de molen gelegen is. Binnenin de molen kan je het mechanisme zien draaien terwijl de heerlijke geur van vers gebak je neus prikkelt. Aarzel niet om een stukje Limburgse vlaai te proeven in het smaaklokaal!
Via een ander waterrad, de Leeuwenmolen, lopen we het oostelijk deel van het park in. We steken er nog een paar keer de Jeker over en komen uit bij de enige overgebleven stadspoort in Maastricht en tevens de oudste van zijn soort in heel Nederland, de Helpoort (5). Binnenin kan je een vestingmuseum bezoeken en vergeet zeker niet even te poseren bij de vijf kanonnen die om het muurtje zijn opgesteld.
Wyck over het water
Tijd om een nieuw deel van Maastricht te gaan ontdekken! Via de Hoge Brug (6) steken we de Maas over naar Wyck, een hippe, bruisende buurt waar het barst van de koffiebars en vintagewinkels. De brug is uniek omdat ze geen enkele pijler in het water heeft en dus letterlijk boven de Maas hangt. Zo wordt de scheepsvaart niet gehinderd. Omwille van de nodige doorvaarthoogte, koos men voor een zogenoemde ‘luie trap’. Als je die beklimt, weet je meteen waarom die door veel Maastrichtenaren verwenst wordt…
In Wyck (zeg: “Wiek”) komen we terecht op Plein 1992 (7). Dit plein is niet erg speciaal, maar aan de naamgeving hangt wel een fijn weetje vast. Het is immers genoemd naar het jaar waarin in Maastricht een belangrijk EU-verdrag werd ondertekend, waarin de komst van de euro werd beslecht. Op het plein kan je dan ook op zoek naar enkele bronzen tegels met euroteken.
Flaneer lekker over de autovrije Stenenwal voor een mooi uitzicht over de Maas, maar slenter ook eens door de smalle, gezellige straatjes van deze buurt. De Kattenstraat is één van onze favorieten, want hoe smal het straatje ook is, elke gevel is gedecoreerd met planten of kleine boompjes.
Uiteindelijk loop je via de Wycker Brugstraat, vol winkels en populaire horecazaken, terug richting de Maas en de oudste brug van Nederland, de Sint-Servaasbrug (8). Deze werd in de dertiende eeuw gebouwd met geld van aflaten. Iedereen die geld doneerde voor de brug, kreeg een aflaat voor veertig dagen! Oorspronkelijk telde de brug negen bogen, waarvan er nu nog zeven overblijven. Voor de meest kitsch souvenirs moet je bij de kiosk aan het einde van de brug zijn.
De binnenstad met drie historische pleinen
We duiken het centrum-centrum in, een walhalla voor shop-a-holics. De typische winkelstraten en twee grote winkelcentra slaan we bewust over, maar dat geldt niet voor de elegante Stokstraat. Hier vind je geen grote ketens, maar wel luxeboetiekjes voor kledij, juwelen of chocolade. Oh, en smaakvolle wijnbars! Nu dus vooral een chique buurt, al was dat ooit anders en woonden hier vroeger vooral arbeiders. Wij werden verliefd op arbeidersjongen Pieke oet de Stokstraote (9). Met zijn hond Mao zit hij onder een boom zelfgemaakte zeep te verkopen. Vandaag zou het trouwens geluk brengen om de zeep aan te raken…
En dan wandelen we de hoek om en komen we op het kleinste, maar gezelligste van de drie historische pleinen in de Maastrichtse binnenstad: het Onze Lieve Vrouweplein (10). De talloze terrassen zijn hier nooit leeg. Het is dan ook aangenaam vertoeven onder de bomen en in de schaduw van de basiliek. Die laatste kan je bezoeken en vele toeristen branden er een symbolisch kaarsje.
De Bredestraat brengt ons vervolgens naar het gigantische, met bomen omzoomde Vrijthof (11). Dit moet wel de bekendste plaats van Maastricht zijn. Het plein vormt het decor voor talloze evenementen, zoals concerten, carnavalsfeesten en de jaarlijkse kerstmarkt. Ook hier zijn de terrassen heel gegeerd. Dit is de place-to-be voor iedereen die graag ‘mensjes-kijkt’, want tussen de tafeltjes door is er veel passage. Gun ten slotte ook de Sint-Janskerk een blik. Vooral haar mooie, rode kleur spreekt ons erg aan.
Vlakbij het Vrijthof ligt de allermooiste boekhandel van het land, Boekhandel Dominicanen (12) in de Dominicanerkerk. Je leest het goed, dit is een authentieke, gotische kloosterkerk uit de dertiende eeuw vol met boeken. Je hoeft geen boekenworm te zijn om dit toch indrukwekkend te vinden. Bovendien kan je aan het voormalige altaar genieten van koffie met gebak. Een belevenis op zich!
Een stadswandeling is geen stadswandeling zonder de Markt (13) aan te doen. In het midden van de Maastrichtse Markt staat het stadhuis met torentje. Daarin hangen maar liefst 49 klokken! Elke woensdag wordt het stadhuis omringd door marktkraampjes met groenten, fruit, verse vis of streekproducten. Elke zaterdag gaat er een vlooienmarkt door. Je hoort het, het is er een heel levendige bedoeling!
Het Staten- en Sphinxkwartier in het noorden
We laten de grote drukte weer achter ons en kiezen terug wat kleinere straatjes en doorgangen. Graag willen we de Brandweerkantine (14) voorstellen. Tot midden jaren 1990 reden hier nog dagelijks de brandweerwagens in en uit, maar nu is er o.a. een horecazaak gelegen. Als je op het terras geniet van ontbijt, lunch of diner, kijk dan ook eens omhoog, want daar prijkt nog de oude brandweertoren.
Via nog meer doorsteekjes komen we terecht in het hart van het Sphinxkwartier. Hier waren in de industriële tijd fabrieken gevestigd. De oude fabriekspanden zijn recent opgewaardeerd en hebben een nieuwe functie gekregen, zoals een cinema of interieurwinkel. Loop eens door de Sphinxpassage (15). Dat is een 120 meterlange galerij waarin je alles te weten komt over de Maastrichtse keramiekindustrie. En misschien is de Bolt rooftopbar op het dak ook iets voor jou?
Zo kom je uiteindelijk helemaal in het noorden van de stad terecht bij het Bassin (16). Rondom deze kleine binnenhaven zijn verschillende restaurants en cafés gevestigd vanwaar je de boten in en uit ziet varen. Nu is de haven enkel in gebruik voor pleziervaart, maar ooit was het een belangrijke schakel voor de fabrieken in de buurt.
De ruige achtertuin van de stad
Vanaf het Bassin volgen we een stukje de Zuid-Willemsvaart, het kanaal dat helemaal doorloopt tot in ’s Hertogenbosch. We komen vanzelf bij een volgende merkwaardige plek: De Krul (17). Dit is een voormalige afrit van de Noorderbrug die nu vooral dienst doet als uitkijkpunt en daarnaast gebruikt wordt als etalage voor verschillende kunstvormen. Zeker even de beklimming waard!
Zo zijn we plots het Frontenpark (18) ingelopen. Zoals je ziet, is dit geen typisch park met nette grasperkjes en mooi aangeplante struikjes, maar eerder een woest natuur- en landschapspark. We wandelen tussen en bovenop achttiende en negentiende eeuwse vestingswerken, zoals bastions en bunkers. Daarnaast ontdekken we sporen uit het industriële verleden. Wie ziet bijvoorbeeld de schoorsteen van de voormalige rubberfabriek? Of de gascilinder van de oude cokesfabriek? Door jaren van verwaarlozing heeft de natuur hier vrij spel gekregen. Net zoals wij het graag hebben!
En zo eindigen we deze stadswandeling door Maastricht zoals we begonnen zijn: in het groen. Hopelijk hebben jullie er even veel van genoten als wij!
placeswithoutdoors.com
Stadswandeling Maastricht
Overnachten in Maastricht
Aan hotels is er in Maastricht zeker geen gebrek! Hotel Monastère is een erg stijlvol hotel. Je slaapt er in een 14e-eeuws klooster in de buurt van de Markt. Dichtbij het centraal station, in het hippe Wyck, ligt het al even hippe Green Elephant Hostel. Je kan er kiezen voor een privékamer of de gezelligheid van een slaapzaal opzoeken. Logeer je liever midden in het centrum, dan is Boutique Hotel Sint Jacob, gelegen op amper 100m van het Vrijthof, een prima keuze.