Matomo Analytics

Wat te doen in Arequipa, Peru?
Peru

Wat te doen in Arequipa, Peru?

Bienvenido a Arequipa! Deze gezellige stad ligt in het zuidwesten van Peru op 2325 meter boven de zeespiegel. Ze wordt bewaakt door drie gigantische vulkanen, waaronder de prachtige “El Misti”, die de witte tufsteen aanleverde waaruit de meeste gebouwen in de stad zijn opgetrokken. Daarom wordt Arequipa ook wel eens de Ciudad Blanca van Peru genoemd, een statige naam voor een al even majestueuze stad. Bovendien is het er alle dagen mooi weer. Dankzij het koude woestijnklimaat schijnt de zon hier bijna non-stop. De nachten zijn erg fris, maar overdag is het altijd warmer dan 20°C. Zonnebril in de aanslag en ontdekken maar! Wij verzamelden de beste tips voor Arequipa hieronder.

1. Plaza de Armas

Dit centrale plein is het hart van de stad en wordt geheel terecht de mooiste ‘Plaza de Armas’ van heel Peru genoemd. Het wordt omringd door heel fraaie gebouwen, zoals het bisschoppelijk paleis en de kathedraal van Arequipa. Je kan flaneren onder de zuilengalerijen of vanop een bankje onder de palmbomen spelende kinderen in het oog houden en de vele dagelijkse passanten begluren (een guilty pleausure van ons allemaal, toch?) De hele omgeving rond het plein is autovrij en je vindt er vele leuke terrasjes en rooftopbars. Loop zeker eens door het smalle straatje net achter de kathedraal, de Pasaje de la Catedral. Hier bestel je hét nationale drankje van Peru, de pisco sour. Wist je trouwens dat ook het Museo del Pisco hier om de hoek ligt?

2. Monasterio de Santa Catalina

Dit klooster, opgericht in 1579, is misschien wel de belangrijkste toeristische trekpleister van Arequipa. Het lijkt wel een aparte wijk in de stad, een labyrint van kleurrijke steegjes, patio’s en kamertjes vol bloemen. Als één van de grootste kloosters ter wereld bood het onderdak aan minstens 400 nonnen tegelijk. Het entreegeld bedraagt 40 sol en je kan er makkelijk meer dan een uur op je eentje ronddwalen. Daarnaast kan je ook een gids volgen die je alles vertelt over hoe de nonnen hier woonden, kookten, wasten en hun handgemaakte producten met elkaar uitwisselden. Een must-visit als je in Arequipa bent!

3. De vulkaan El Misti

Maar liefst 5822 meter hoog is hij, deze bekendste vulkaan in Peru, die als een rijzige bewaker over de stad heerst. Een snelle excursie naar Wikipedia leerde ons dat El Misti meer dan 12000 jaar oud is en zijn laatste grootste uitbarsting zich in de 15e eeuw dateerde. Het mooiste uitkijkpunt om hem te bewonderen vind je in Yanahuara, een iets hoger gelegen wijk die je makkelijk per Uber of zelfs gewoon te voet vanuit het centrum van Arequipa kan bereiken.

Heb je wat meer tijd en veel zin in avontuur? Dan kan je Mister Misti ook beklimmen! In Arequipa vind je verschillende organisaties die een tweedaagse tocht aanbieden naar de top. Op dag één wandel je dan naar basecamp op 4800 meter om er je tentje op te zetten. De tweede dag sta je vóór dag en dauw op om de laatste rechte lijn naar de top in te zetten. Hoe stoer is dat?! Voor meer info kan je o.a. op de website van Pablo Tour terecht.

4. Mercado San Camilo

Zoals elke zichzelf respecterende stad in Peru heeft ook Arequipa een grote, overdekte markthal waar de geuren en kleuren je al van ver overmeesteren. San Camilo is zo’n typische, erg levendige mercado. Het fruit ligt er torenhoog gestapeld en ziet er bovennatuurlijk lekker uit. Men heeft het persen van fruitsap hier tot een kunst verheven, dus trakteer jezelf op zo’n hypergezonde beker. Verder vind je hier ook allerlei ander etenswaar, handwerk, souvenirs, hoeden, textiel, enzovoort. Open van 6 tot 18 uur.

5. Mummie Juanita

Ongelooflijk, maar waar! Meer dan 500 jaar geleden werd een onfortuinlijk Incameisje ‘verkozen’ als één van de mooiste en slimste kinderen van heel het Incarijk. Ze moet slechts 12 à 15 jaar zijn geweest, maar toch werd ze geofferd aan de goden en zielsalleen achtergelaten op de top van een 6000 meter hoge vulkaan, de Ampato. De grote hoogte en de koude zorgden ervoor dat ze in perfecte staat bewaard werd en bij haar ontdekking in 1995 zelfs haar spieren, bloed en organen intact waren. Deze unieke mummie, die de naam Juanita kreeg, kan je bekijken in het Museo Santuarios Andinos in Arequipa, vlakbij het Plaza de Armas. Het entreegeld bedraagt 25 sol. Opgelet, op maandag is het museum dicht en op zondag sluit het reeds om 14 uur.

6. Lekker eten bij Zig Zag

In Arequipa vind je heel veel toffe bars en restaurantjes. Onze persoonlijke favoriet is Zig Zag aan het Plaza San Francisco. Hier nuttigden wij de meest chique, exclusieve maaltijd van onze reis door Peru, maar we betaalden slechts een appel en een ei. Het restaurant is heel gezellig ingericht, inclusief haardvuur én een wenteltrap van de hand van Gustave Eiffel! In deze bijzondere setting proefden we voor het eerst alpacavlees en dat was heerlijk. Je kan er zowel een echte steak als gedraaide alpacaballetjes bestellen. Écht lekker, zelfs voor de niet-zo’n-grote-vleesfan. Bovendien werden we er als de koning en koningin ontvangen… Dat mag toch ook wel eens, niet?

Hoe geraak je in Arequipa?

De meeste mensen stranden in de grote busterminal ‘Terrapuerto’, een kleine vier kilometer van Plaza de Armas. Ze komen meestal van Cuzco, dat ongeveer 10 uur rijden is, of Ica (Huacachina), dat zeker 12 uur verder ligt. Daarnaast is Arequipa ook een vaste stop voor mensen die naar de Colca Canyon willen. Daarvoor neem je vanaf  ‘Terrapuerto’ de bus naar Cabanaconde, dat zo’n 6 uur rijden is. Wij startten daar een heel mooie driedaagse wandeltocht!

Het busvervoer in Peru is vaak goed geregeld en de bussen zijn meestal erg luxueus! Wij boekten al onze busreizen snel en eenvoudig via busbud.com. Cruz del Sur en Civa (Excluciva) zijn volgens ons de meest betrouwbare en comfortabele vervoersmaatschappijen.

Overnachten in Arequipa

Behalve met veel hippe bars en restaurants, verwent Arequipa toeristen ook graag met heel toffe accomodaties. Zelf sliepen wij bij Le Foyer en konden vooral het ontbijt op het dakterras erg appreciëren. Aan de ene kant keken we uit op de kathedraal en aan de andere kant bewonderden we de vulkanen. Ontdek deze en andere ho(s)tels op wandelafstand van Plaza de Armas!

Le Foyer
  • Save
Arequipa Le Foyer

Erg centrale ligging met mooie rooftopbar en heerlijk ontbijt. Leuke kamers met goed bed en douche.

Info & Prijzen ➜
Selina Arequipa
  • Save
Arequipa Selina Arequipa

Hostel met mooie tuin en zwembad dicht bij het centrum. Goed restaurant. Ze organiseren gratis wandeltours.

Info & Prijzen ➜
Plaza Central
  • Save
Arequipa Plaza Central

Geweldige locatie op Plaza Central. Mooi koloniaal gebouw met moderne kamers.

Info & Prijzen ➜
  • Save

Sommige van onze artikels bevatten links naar diensten die we graag gebruiken en kunnen aanbevelen. Wanneer je een aankoop doet via zo'n link, ontvangen wij een kleine vergoeding, maar wat jij betaalt, blijft hetzelfde!

Meer inspiratie nodig?

Rainbow Mountain zonder tourbus

Wat te doen in Paracas, Peru?

Tips voor je bezoek aan Cusco