Matomo Analytics

Wandelen in de Eifel: 3 wandelroutes in het Nationaal Park
Duitsland

Wandelen in de Eifel: 3 wandelroutes in het Nationaal Park

Geen tijd of zin om ver te rijden, maar zoek je tijdens het wandelen toch graag wat reliëf op? Dan raden wij volmondig de Eifel aan! Dit middengebergte ligt immers maar net over de Belgische en Nederlandse grens, maar de vele heuvels, dalen en bijhorende panorama’s leveren toch prettig wat hoogtemeters op. Wij gingen een weekendje stappen in de regio – een eerste “testreisje” met onze vijf weken oude zoon Fenn – en maakten deze drie mooie wandelingen in het Nationaal Park Eifel.

Nationaal Park Eifel

De Eifel is eigenlijk een enorm uitgestrekte streek en is daardoor heel veelzijdig. In het zuiden liggen bijvoorbeeld de Vulkaneifel en de Hohe Eifel en meer in het westen vind je de Schnee-Eifel. Ons wandelweekendje ging dan weer door in de noordelijke Eifel, waar sinds 2004 een nationaal park werd opgericht met een oppervlakte van 110 km².

Centraal in dat natuurpark liggen de meren van de rivier Rur, inclusief enkele enorme stuwmeren, waarin je kan zwemmen, vissen en zeilen, maar waarrond je dus ook mooie tochten kan ondernemen. Een goed bewegwijzerd wandelwegennet maakt het mogelijk om makkelijk routes uit te stippelen.

Wij verbleven in een appartementje in Einruhr, gelegen aan de oever van de Rur en een ideale uitvalsbasis voor deze drie wandelingen.

1. De panorama’s van de Kermeter – 9 km

Deze wandeling loopt over de Kermeter, een bergrug die uitzichten biedt op zowel de Rursee als de Urftsee met de 58-metershoge Urftstuwdam. Je wandelt op deze route door loofbossen hoog boven het water. Hier en daar krijg je tussen de bomen door een geweldig panorama te zien. Vooral het uitzichtpunt Hirshley vonden we de moeite. En wie spot als eerste een eekhoorn of muisje?!

Aan het begin van de wandeling, vlakbij de ruime parking, start een natuurbelevingspad. Het is een lusje van één kilometer met verschillende interactieve informatiestations en ook een stukje klimbos, erg fijn voor jonge kinderen. Daarna kan de echte wandeling beginnen!

placeswithoutdoors.com

Panorama’s van de Kermeter

Afstand 9km
Duur 2 uur
Hoogtemeters 140m

2. De Wasserlandroute – 10 km

De stuwmeren zijn hét kenmerk van het nationaal park en dus kan een tochtje langs het water niet ontbreken. Voor deze wandeling konden we gewoon aan ons appartement in Einruhr vertrekken. We volgden de oevers van de Obersee, soms door weiden en soms langs het bos. Bij de gemeente Rurberg wezen de routebordjes ons naar de overkant van de Rur. Daar stapten we verder, nog steeds langs het water, tot aan de voet van de gigantische Urftstuwdam.

Hoewel je ook de dam kan oversteken en over het traject van de Eifelsteig terug kan lopen naar Einruhr, kozen wij ervoor om met de boot terug te keren. Het begon immers te hagelen en we droegen nog steeds een pasgeboren baby met ons mee. Bovendien is zo’n boottochtje ook eens fijn! Elk uur vertrekt er een stille, elektrische boot vanaf de Urftstuwdam richting Einruhr, met een tussenstop in Rurberg. De kostprijs van een ticket bedraagt 10 euro per persoon en het tochtje duurt een uur. Je kan zowel op het dek als binnen plaats nemen en er worden aan boord drankjes en snacks verkocht. De vertrektijden kan je hier raadplegen.

placeswithoutdoors.com

De Wasserlandroute

Afstand 10km
Duur 2 uur
Hoogtemeters 145m

3. De kruisweg naar het Mariawaldklooster – 11 km

Onze laatste wandeling startte in het gezellige, levendige stadje Heimbach. Je vindt er veel horecagelegenheden en een burcht, Burg Hengebach, van meer dan tien eeuwen oud. Via een smal en soms steil bospaadje volgden we de kruisweg, die in veertien staties het verhaal van Jezus’ laatste uurtjes vertelt. Zo kwamen we vanzelf uit bij het witte Mariawaldklooster, waar je wat kan eten en kan proeven van het hier gebrouwen trappistenbier. Een fijne stop voor veel wandelaars.

Net voorbij het klooster troffen we al een volgende bezienswaardigheid: een erebegraafplaats waar 414 Duitse soldaten uit WOII liggen begraven. Een serene rustplaats met een uitzicht. Hier doken we het bos weer in en daalden af richting het water van het stuwbekken, dat we volgden tot aan de waterkrachtcentrale.

Het laatste deel van de wandeling loopt op de andere oever. Na een pittige klim richting de Meuchelberg kwamen we op een mooi panoramapad dat ons weer naar de parking in Heimbach leidde. Een fijne, afwisselende tocht!

placeswithoutdoors.com

De Kruisweg

Afstand 11 km
Duur 2 à 3 uur
Hoogtemeters 350m
  • Save

Sommige van onze artikels bevatten links naar diensten die we graag gebruiken en kunnen aanbevelen. Wanneer je een aankoop doet via zo'n link, ontvangen wij een kleine vergoeding, maar wat jij betaalt, blijft hetzelfde!

Meer inspiratie nodig?

De mooiste wandelingen in het Nationaal Park Hoge Kempen

Op 3-daagse langs de Lee Trail

Terug naar de oudheid in Jerash