Één van de leukste wandelbestemmingen in Peru was voor ons zonder twijfel de Colca Canyon. Deze kloof is de op één na diepste ter wereld en tegelijk het woongebied van de grootste vogel ter wereld, de Andescondor… Alleen maar superlatieven dus voor deze prachtige gril van de natuur! Wij deden er een driedaagse wandeltocht waar we zo van genoten dat we hem aan iedereen willen aanraden. Althans aan iedereen met een flinke conditie, want het is geen hike voor doetjes!
- In dit artikel
- Cabanaconde en Cruz del Condor
- Dag 1: Cabanaconde ➔ Llahuar
- Dag 2: Llahuar ➔ San Juan de Chucco
- Dag 3: San Juan de Chucco ➔ Cabanaconde
- Hoe geraak je in Cabanaconde?
- Overnachten in de Colca Canyon
Cabanaconde en Cruz del Condor
Onze driedaagse startte in Cabanaconde, een nog zeer authentiek stadje aan de rand van de canyon. Je vindt er niet veel hotels, restaurants of andere toeristische voorzieningen en net daarom vonden wij het er heerlijk. Omdat er maar een handjevol degelijke verblijfplaatsen zijn, boek je je slaapplaats best tijdig in het hoogseizoen. Wij hebben alleen maar goede woorden voor Homestay Pachamama.
Op veel plaatsen in de Colca Canyon kan je enkel cash betalen. In Cabanaconde is er geen bankautomaat, dus zorg dus zeker dat je voldoende cash geld bij je hebt voor je vertrekt!
Ondanks de beperkte toeristische instelling, ligt Cabanaconde slechts dertien kilometer van een absolute must-see: het Mirador Cruz del Condor. Voor je de driedaagse aanvat, moet je echt eerst even naar dit fantastische viewpoint boven de kloof. Tussen acht en elf uur ’s ochtends kan je hier de condors als koningen over de canyon zien vliegen. Gezien hun spanwijdte van drie meter is dat zeer indrukwekkend! Aanvankelijk prezen we ons al gelukkig dat we om de paar minuten zo’n gigantische vogel in de verte zagen zweven. Later werden we getrakteerd op een heuse show en zagen we er tien tegelijk!
Je geraakt bij Cruz del Condor met de collectivo richting Chivay. Die kan je om het half uur nemen op het dorpsplein van Cabanaconde en kost je nog geen 10 sol. Om weer terug te keren, houd je een collectivo in de andere richting aan. Wij bleven misschien iets te lang – en met open mond – naar de condors staren, want toen wij rond elf uur terug wilden, kwam er maar geen collectivo voorbij. We liftten dan maar mee in de laadbak van een veewagen… Minstens even goed!
Let op! Bij Mirador Cruz del Condor moet je verplicht een ticket voor de hele Colca Canyon aankopen. Dit ticket is een hele week geldig, maar is – naar Peruaanse normen – best prijzig, nl. 70 sol. Wij werden tijdens onze driedaagse niet gecontroleerd, maar je hebt het in principe ook nodig om in de Colca Canyon te mogen afdalen. Ga je niet (eerst) naar Mirador Cruz del Condor, kan je het ticket ook kopen bij degene die je onderweg controleert.
Dag 1: Cabanaconde ➔ Llahuar (12 km)
Condors, check. Tijd om zelf een ‘show’ te geven en de wandeling aan te vatten. Vanaf het centrale plein in Cabanaconde stap je in westelijke richting het dorp uit richting Mirador Achachihua. Hier begint de bewegwijzering naar Llahuar, al is er eigenlijk maar één weg, recht de kloof in!
Je bagage kun je meestal gratis achter laten in het hotel of hostel waar je verblijft. Neem alleen de essentiële dingen mee in een dagrugzak, dat maakt zeker de hike terug omhoog heel wat minder vermoeiend!
Een paar goede knieën – en anders een paar goede wandelstokken – zijn voor deze tocht goud waard, want je stapt dus de hele tijd naar beneden. Pas nadat je onderaan de canyon de Rio Colca hebt overgestoken, gaat de weg een eindje bergop. Na anderhalve kilometer neem je de afslag links, naar Llahuar. Deze dag was een opwarmertje!
Net als vele andere Belgen en Nederlanders sliepen wij in één van de hutjes van Llahuar Lodge. Je kan er een eenvoudige maaltijd krijgen, maar vooral de thermale baden aan de rivier zijn het paradepaardje van deze accommodatie.
placeswithoutdoors.com
Cabanaconde – Llahuar
Dag 2: Llahuar ➔ San Juan de Chucco (13 km)
We gaan het zeggen zoals het is: deze etappe hadden we serieus onderschat! Omdat de hele route door de canyon loopt, hadden we ons aan een vlakker parcours verwacht. Potverdekke, niet dus! De eerste vijf kilometer is het eigenlijk non-stop stijgen, tot aan Mirador Apacheta. In de blakende zon was dat geen sinecure en in de minuscule gehuchtjes Paclla en Belen konden we geen verkoeling vinden.
Bij het viewpoint namen wij dus een lààànge pauze. Daarna volgden we twee kilometer de smalle, stoffige autoweg – gelukkig bergaf! Hier moet je goed op de kaart kijken om de rechtse afslag richting Sangalle niet te missen. Sangalle is ook een populaire stop bij trekkers, maar we lazen dat het er erg druk kan zijn en dat er vooral veel hotels met zwembaden, gericht op zogenaamde party-go’ers zouden zijn. Daarom sloegen we vlak voor het dorp af naar San Juan de Chucco, onze eindbestemming. Het was een zware dag, maar het was ook o-zo mooi!
En dan maken we graag even reclame voor de geweldige Colibri Lodge! Hoewel niet duurder dan gemiddeld, sliepen wij hier in één van de mooiste kamers van heel onze reis. Vooral het enorme bed had na zo’n zware dag een grote aantrekkingskracht op ons! Maar we gingen niet slapen voor we het heerlijke driegangenmenu achterover hadden geslagen. De gastfamilie kookt bijna uitsluitend met producten die ze zelf hebben verbouwd. Niets dan lof!
placeswithoutdoors.com
LLahuar – San Juan
Dag 3: San Juan de Chucco ➔ Cabanaconde (10 km)
Dat dag drie een uitdaging zou zijn, wisten we op voorhand. Je moet immers de steile flanken van de canyon overwinnen om terug uit de kloof en in Cabanaconde te geraken. Loop San Juan de Chucco uit in oostelijke richting om dan de brug over de Rio Colca over te steken.
Hier start een helse beklimming! In minder dan vijf kilometer moet je meer dan duizend hoogtemeters winnen. De zon staat vol op deze bergwand en dus is het – naast een kleurtje pakken – vooral puffen geblazen. Om de paar honderd meter namen wij een noodzakelijke pauze. Gelukkig zijn de uitzichten werkelijk magnifiek! Vervelen zal je je hier niet doen. We zagen zelfs af en toe nog een condor overvliegen!
Eens uit de kloof mag je gerust zijn; het laatste stuk terug naar Cabanaconde is bergaf. Ideaal om uit te bollen van een lekker uitdagende, maar wondermooie trekking!
placeswithoutdoors.com
San Juan – Cabanaconde
Hoe geraak je in Cabanaconde?
De dichtstbijzijnde grote stad in de omgeving is het koloniale Arequipa, op 160 kilometer. De bussen van Reyna, Andalusia of Milagros doen er zes uur over, vertrekken om elf uur in de voormiddag en kosten je 50 sol enkele rit.
Je kan ze helaas niet online boeken en dus is het handig om, zodra je in het busstation van Arequipa aankomt, meteen een zeteltje te reserveren vooraleer je van de stad gaat proeven. Het busstation ligt immers wat verwijderd van het centrum en zo hoef je niet speciaal op en af te gaan en ben je toch zeker van je plek.
In Cabanaconde kan je op het dorpsplein een ticket kopen voor je terugweg naar Arequipa. De bus vertrekt om tien uur in de ochtend, waardoor je om vier uur ’s middags weer in Arequipa staat.
Meer weten? Lees hier al onze artikels over Peru
Overnachten in de Colca Canyon
Het aantal plaatsen waar je kan overnachten in en rond de Colca Canyon is beperkt, reserveer dus zeker voor vertrek een plekje! Wij kozen Homestay Pachamama als uitvalsbasis in Cabanaconde. Heerlijke bedden, een goed restaurant en ze geven je met plezier alle informatie en tips die je nodig hebt om aan je trek in de Colca Canyon te beginnen. In Llahuar kunnen we Llahuar Lodge warm aanbevelen, wie ligt er niet graag in hotsprings naast de Colca rivier na een lange dag hiken! Verder niets dan lof voor de Colibri Lodge in San Juan de Chucco. Prachtige, moderne kamers met gigantische bedden, een heerlijk avondmaal gemaakt met enkel lokale producten en de vriendelijkste eigenaar!