Matomo Analytics

Rainbow Mountain zonder tourbus
Peru

Rainbow Mountain zonder tourbus

Rainbow Mountain. Een gigantische hit op Instagram en toegegeven, hij stond ook bij ons hoog op de verlanglijst. Het zal dan ook niet verbazen dat er dagelijks meer dan duizend nieuwsgierige bezoekers zich een weg banen naar deze ‘berg van zeven kleuren’ en dat het er een drukte van jewelste kan zijn. Hoe kan het dan dat wij bijna helemaal alleen op de top stonden?! Je leest het hieronder.

Één van Peru’s topattracties

Tot enkele jaren geleden lag de Montaña Vinikunka nog met zijn volle 5036 meter verstopt onder een dikke laag sneeuw. Door de klimaatopwarming kwam hij echter geleidelijk aan piepen en sinds 2016 rijden er elke dag honderden tourbussen af en aan. Rainbow Mountain is dan ook één van de absolute topattracties geworden vanuit Cusco, dat 140 kilometer verderop ligt.

En dat vinden wij helemaal terecht! Aanvankelijk probeerden we onze verwachtingen nog wat te temperen. We wisten immers dat veel affiches van Rainbow Mountain door de handen van overijverige Photoshoppers zijn gegaan. We dachten dan ook dat de kleuren helemaal niet zo duidelijk zouden zijn. Maar weet je… We waren echt onder de indruk! Het was mooi weer en dat maakte dat wij heel afgetekende regenboogstrepen zagen. Een meer passende naam zouden we zelf niet kunnen bedenken!

Die kleuren zijn trouwens een gevolg van de afzetting van gesteenten gedurende miljoenen jaren! De rode strepen bevatten ijzeroxide, het groen komt van kopersulfaat en de gele kleur toont zwavel… Dankjewel Wikipedia.

Rainbow Mountain op eigen houtje bezoeken

Je kan Rainbow Mountain makkelijk bezoeken met een tourbus. In elke straat in het centrum van Cusco zitten zeventwintig touroperators waarbij je een dagtocht kan boeken. Dat kan zelfs heel last minute en je krijgt onderweg ontbijt en lunch. Dat klinkt misschien erg handig, maar weet dat deze bussen al tussen vier en vijf uur ’s ochtends vertrekken en dat heel, heel, héél veel mensen exact hetzelfde doen. Bij Rainbow Mountain zal je dus over de koppen kunnen lopen en voor dat ene perfecte Instagramplaatje zal je toch je ellebogen moeten gebruiken…

Wij zijn dan ook ontzettend blij dat wij Rainbow Mountain op alternatieve wijze konden ontdekken. Wij contacteerden immers een lokaal taxibedrijf voor een privéritje. Dat klinkt duur, maar als je de prijs kan delen met andere reizigers, valt het reuzegoed mee. We betaalden 400 soles voor zes personen (of 300 soles voor vier personen) aan Inka Transfer Tours (WhatsApp +51 921 134 104). Het entreegeld van 25 sol per persoon is natuurlijk nog niet inbegrepen.

Heb je een privéchauffeur kunnen strikken, dan kies je natuurlijk zelf je vertrekuur. Wij spraken om acht uur ’s ochtends af. We waren ruim drie uur onderweg en dus konden wij rond elf uur aan de wandeling starten. Op dat moment was het nog druk op de parking, maar alle andere toeristen stapten de berg af en maakten zich klaar voor de terugrit. Stilaan verdween de massa en keerde de rust terug over dit fantastisch mooie landschap!

De tocht omhoog…

De wandeling was absoluut niet te onderschatten! In drieënhalve kilometer moet je ongeveer driehonderd meter stijgen. Dat zouden we ergens anders met de vingers in de neus doen, maar niet op vijfduizend meter hoogte. Hoho. Het eerste stuk steeg nog rustig, maar de laatste kilometer was echt steil. Take it easy en wees op je hoede voor hoogteziekte. Het is trouwens ook mogelijk om het eerste stuk te paard af te leggen!

Onderweg zie je heel wat alpaca’s en lama’s grazen, die je vanaf de zijlijn uiterst schattig staan aan te moedigen. Geweldig om te zien! Houd wel wat afstand, zowel uit beleefdheid als om je tegen mogelijk spuug te behoeden. Bovenop de berg, met zicht op Rainbow Mountain, staan meestal nog enkele alpaca’s. Helaas versierd als een kerstboom en soms zelfs met een kleurrijke zonnebril op hun snoet… Ieder zijn ding, maar wij vonden het vooral heel zielig en schonken er geen aandacht aan om dit soort ‘toerisme’ niet aan te moedigen.

Hoe hoger we klommen, hoe kouder het werd. Ondanks de inspanning konden we onze jas en handschoenen goed verdragen. Zeker op de top vingen we veel wind. Wees erop voorbereid!

placeswithoutdoors.com

Rainbow Mountain

Afstand
Duur 3 à 4 uur
Hoogtemeters

Een mooie extra

Na Rainbow Mountain zin in nóg meer verwondering? Neem op de terugweg dan een omweg langs Valle Rojo, de rode vallei aan de andere kant van de berg. Het uitzicht is daar werkelijk prachtig!

Je komt er door op de terugweg, na de trapjes van het steilste stuk, naar links af te slaan. Ergens halverwege de flank houden enkele locals je tegen om toegangsgeld, zo’n 20 soles pp, te betalen.

  • Save

Sommige van onze artikels bevatten links naar diensten die we graag gebruiken en kunnen aanbevelen. Wanneer je een aankoop doet via zo'n link, ontvangen wij een kleine vergoeding, maar wat jij betaalt, blijft hetzelfde!

Meer inspiratie nodig?

Wandelen in Oman: Jabal Stairway Trail

Tocht over de Gornergletsjer

Wandelen in de Eifel: 3 wandelroutes in het Nationaal Park