Reizen in Oman is niet alleen heel erg leuk, het is eigenlijk ook peanuts. Wij toerden er een dikke week rond op eigen houtje. Lees onze ideale reisroute, hou rekening met onderstaande tips en je bent vertrokken! Stoot je ter plekke toch op een probleem? De Omani zijn zo ongeveer het meest behulpzame volk ter wereld en zullen je gegarandeerd met raad en daad bijstaan.

1. Geen visum nodig voor reizen tot 14 dagen
Het zijn deugnieten, de visummensen… Online bestaat er heel wat verwarring en lees je vaak dat je op voorhand een e-visum moet aanvragen. MAAR!! Sinds december 2020 heb je GEEN VISUM meer nodig om vanuit 103 landen, waaronder België en Nederland, naar Oman te reizen – tenminste als je er niet meer dan veertien dagen verblijft. Toch zijn er nog tal van bureaus die je – tegen betaling uiteraard – een e-visum proberen aan te smeren. Wij hadden dus geen visum en waren toch superwelkom!
2. Reizen door Oman doe je best met een huurauto
Het openbaar vervoer in Oman trekt op niets! De wegen daarentegen zijn toppie en misschien wel in betere staat dan de onze… Bovendien liggen de brandstofprijzen er bijna schaamtelijk laag – een halve euro voor een liter benzine! Huur dus een wagen, bij voorkeur een 4×4, zodat je ook off-road kan rijden. Ook dat laatste bleek niet al te moeilijk te zijn. Slechts één keer reden we ons even vast op een zandstrand… De grootste uitdaging zit hem echter in de zotte verkeersdrempels! Die worden in Oman meestal niet aangekondigd en het zijn toch gigantische joekels… Auwtch.
3. Lekker legaal wildkamperen
In Oman mag je overal je tentje opzetten: op het strand, in het midden van de woestijn of aan de rand van een ravijn. Daarom huurden wij bij de 4×4 ook een daktent via Nomad Tours in Muscat. Zowel slaapzakken en kampeerstoelen als een douchebidon en kookgerief waren inclusief en leverden ons een zorgeloze kampeerweek op.
Bekijk hier onze ideale route voor een avontuurlijke rondreis in Oman


4. Hou rekening met de lokale kledingvoorschriften
Hoewel de Omani ontzettend vriendelijk, gastvrij en tolerant zijn, zijn ze ook wel streng gelovig. Veel mannen, maar vooral vrouwen dragen traditionele kledij, wat neerkomt op zo weinig mogelijk bloot. De temperaturen zijn het hele jaar lekker tropisch en als je in the middle of nowhere gaat wandelen, kan je gerust een shortje dragen, maar wees respectvol op drukkere plaatsen. Als vrouw bedek je uit beleefdheid best minstens je schouders en je knieën.
Deze regel geldt ook als je gaat zwemmen. In verschillende wadi’s kom je eigenlijk alleen toeristen tegen en zie je de meerderheid gewoon in bikini. Op andere plaatsen, zoals Wadi Bani Khalid, wordt echt gevraagd om je te schikken naar de lokale gewoontes. Ik droeg een aanpassende legging en een T-shirt over mijn badpak.


Bezoek je de grote Sultan Qaboos Moskee in Muscat – wat je écht zou moeten doen – dien je als vrouw een hoofddoek te dragen en je volledige ledematen te bedekken. Voor mannen is het net iets eenvoudiger, al moeten ook zij een lange broek dragen.
5. Geweldig lekker eten, maar geen bier
Gezellige restaurants kent men zo goed als niet in Oman. De lokale bevolking heeft zelfs niet de gewoonte om uit eten te gaan en de meeste restaurants worden daardoor uitgebaat door Indiërs. Dat neemt niet weg dat het eten heerlijk is! Meermaals hadden we geen flauw idee wat we bestelden en duidden we gewoon wat aan op de kaart. Geen enkele keer waren we teleurgesteld. Met veel appetijt aten we – met onze handen! – onze borden leeg en zelden betaalden we meer dan twintig euro voor ons vieren!


Wat voor sommigen misschien wat aanpassing vraagt, is het feit dat je nergens in Oman alcohol kan verkrijgen. Geestrijke dranken zijn ten zeerste verboden om religieuze redenen. Sluit je de dag toch echt heel graag af met een glaasje wijn of verteer je de hitte enkel met een frisse pint, kan je dit wel in de ruimbagage meesmokkelen. Nuttig je drankje dan wel echt subtiel, zodat je niemand schoffeert.
6. Betalen met rial en baisa
De munteenheid in Oman is de rial en één rial bestaat uit duizend baisa. De rial is één van de weinige munten ter wereld die meer waard zijn dan de euro, namelijk ongeveer 2,24 euro. Hoewel de meeste dingen in Oman veel goedkoper zijn dan hier, riskeer je je toch te miskijken, bijvoorbeeld wanneer je probeert af te dingen voor een souvenir.

Een extra moeilijkheid is dat er verschillende biljetten met dezelfde waarde circuleren in Oman. Ze zijn allemaal geldig, maar ze zien er dus anders uit, wat maakt dat je er in één week tijd onmogelijk aan went. Of het ontbrak ons gewoon aan de nodige feeling…
7. Een Omaanse SIM-kaart aankopen
Roamen met je eigen abonnement is natuurlijk reteduur vanuit Oman. Wil je toch verbonden blijven met het thuisfront of occasioneel een fotootje plaatsen op de sociale media, ben je aangewezen op de wifi in hotels. Wij kwamen geen enkel restaurant met wifi tegen.


Een betere oplossing is de aankoop van een Omaanse SIM-kaart. Dit kan op de luchthaven, meteen links in de aankomsthal. Omantel en Ooredoo zijn de twee bekendste operatoren. De eerste heeft de goedkoopste aanbiedingen, de tweede zou een beter signaal geven op afgelegen plaatsen. Wij gingen voor Omantel en kunnen echt niet klagen. Voor OMR 5 konden we 10 dagen gebruik maken van 5Gb, wat meer dan genoeg bleek.
8. Het tijdsverschil
’s Zomers is het in Oman twee uur later dan bij ons. In de wintertijd schilt het al drie uur. Waar je daarnaast ook rekening mee moet houden, is dat het in Oman veel sneller donker is. Dat komt omdat Oman dichter bij de Evenaar ligt dan België. Dit houd je best in het achterhoofd als je ‘s avonds nog een leuk plekje wil zoeken om je tentje op te slaan of wanneer je plant om de zonsondergang te bewonderen.


9. Supermarkten in Oman
Net als bij ons bestaan er in Oman supermarkten in alle soorten en maten. Onze overduidelijke favoriet is echter de LuLu Hypermarket. Deze gigantische winkel heeft echt alles waar je naar op zoek bent en heeft bovendien een hele grote versafdeling. Als je niet in de mogelijkheid bent om op restaurant te gaan, bijvoorbeeld in de woestijn of in de bergen, kan je daar kiezen uit een hele resem aan verse, kant-en-klaar bereide maaltijden. Heerlijke salades, sterk gekruide rijstgerechten, hummus en labneh in alle smaken, … Het water loopt alweer in onze mond!
10. Vrijdag = vrije dag
Voor de Omani is vrijdag een rustdag, waardoor heel wat bezienswaardigheden gesloten zijn voor het publiek. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de Grote Moskee in Muscat. Een must-do voor vrijdag is echter wel de wekelijkse geitenmarkt in Nizwa!


Tenslotte plan je je reis naar Oman ook best niet tijdens de Ramadan. In die periode zijn de meeste restaurants overdag gesloten en kan je eigenlijk nergens uitgaan van de normale openingstijden.