Matomo Analytics

De mooiste dagtrips vanuit Malaga
Spanje

De mooiste dagtrips vanuit Malaga

Vier dagen in een stad rondwandelen zonder één dag natuur? Dat is niets voor ons! Andalusië bestaat voor bijna een vijfde van zijn oppervlakte uit natuurgebied, en de diversiteit van het landschap is verbijsterend. Malaga blijkt de perfecte uitvalsbasis om deze bijzondere streek te ontdekken! Dit zijn onze drie favoriete dagtrips vanuit Malaga.

Caminito del Rey

Een korte les geschiedenis

De Caminito del Rey, of het koningspad, was jarenlang een van de gevaarlijkste wandelpaden ter wereld. Het pad werd in 1905 geopend voor de werknemers van de nabij gelegen elektriciteitscentrales zodat ze zich gemakkelijk konden verplaatsen door de Gaitanes kloof. Dit pad werd in 1921 gebruikt door koning Alfonso XIII voor de inhuldiging van de Condado de Guadalhorce stuwdam kreeg hierdoor zijn naam.

Doorheen de jaren raakte het koningspad in verval. De stalen constructie kwam op veel plaatsen bloot te liggen door het instorten van de betonnen platen en ook de meeste leuningen braken af. In 1992 werd het gesloten, maar dat hield de vele waaghalzen niet tegen. Bij drie ongelukken in 1999, 2000 en 2010 kwamen 5 klimmers om het leven.

In 2006 maakte de Spaanse regering plannen voor een grondige restauratie die in 2014 is gestart. Een jaar later werd het pad opnieuw geopend en sindsdien kan je er opnieuw in alle veiligheid van genieten. Zonder twijfel één van de meest indrukwekkende dagtrips vanuit Malaga!

Het koningspad

De totale wandelafstand is 8km, waarvan je ongeveer 3.3km aflegt op het koningspad zelf. De paadjes zijn een meter breed en hangen tegen de wand van de kloof, zo’n 100m hoog boven de rivier! Op de meeste plaatsen zie je het originele pad nog onder het nieuwe hangen. Veel hoogteverschil is er niet, dus deze wandeling zou voor iedereen zonder hoogtevrees te doen moeten zijn.

Het eerste deel van de wandeling loop je op ongeveer 45m hoogte door het smalle gedeelte van de Gaitanes kloof. Het galmt er behoorlijk en de kloof biedt onderdak aan veel duiven die zich hier verstoppen voor de vele roofvogels die boven de kloof zweven.

Daarna verlaat je de kloof en volgt een wandeling door een open vlakte, de Valle del Hoyo. Hier kun je even halt houden voor een picknik en genieten van de mooie vergezichten. Onderweg zijn er geen toiletten en kan je geen eten of drinken kopen, dus neem zeker zelf iets mee!

Na de open vlakte volgt dan het laatste en ook spectaculairste stuk. Je wandelt opnieuw door een gedeelte van de Gaitanes kloof, maar deze keer zijn de wanden kaarsrecht en hangt het pad zo’n 100 meter hoog boven de rivier! Hier is het oude wandelpad ook heel goed zichtbaar. Op het einde van dit gedeelte kruis je de kloof via een uitdagende hangbrug. Je kijkt door het rooster dwars de diepe afgrond in!

Vanaf het einde van de Caminito del Rey wandel je nog zo’n 2km tot aan de shuttlebus. Onderweg kom je nog een aantal standjes tegen waar je iets kan eten of drinken.

Hoe geraak je er?

Vanuit Malaga rijd je in ongeveer een uur tot aan de parking van de noordelijke ingang. Voor €2 kan je de wagen hier de hele dag achterlaten. Een shuttlebus brengt je na de wandeling terug naar de parking, die kost €1,55. Houd er rekening mee dat je vanaf de parking nog ongeveer een half uurtje nodig hebt om, via onder andere een tunnel, tot aan de ingang van de kloof te geraken. Vertrek dus op tijd!

Je kan de Caminito del Rey ook in 45 minuten bereiken met de trein vanuit Malaga. Het treinstation El Chorro bevindt zich vlakbij het einde van het wandelpad (acceso sur). Je kan hier voor €1,55 een shuttle nemen die je naar de start (acceso norte) brengt, je kan het pad namelijk maar in één richting bewandelen.

Tickets om zelfstandig door de kloof te wandelen kosten €10 per persoon, je kiest bij het aankopen ervan op welk uur je wilt starten. Je kan er ook voor kiezen om voor €18 een tour te doen met gids. Wij kozen voor die tweede optie omdat de gewone tickets uitverkocht waren. Je krijgt oortjes in zodat je de gids ook vanop een afstand kan blijven verstaan, maar wij vonden dat weinig meerwaarde hebben.

Koop op tijd je kaartjes! De Caminito del Rey is erg populair en vaak al meer dan een maand op voorhand uitverkocht. Kaartjes kunnen enkel online gekocht worden.

Laguna de Fuente de Piedra

Na de Caminito del Rey reden we door naar Laguna de Fuente de Piedra, de grootste laguna van Andalusië en ook de thuisbasis van de tweede grootste flamingokolonie van Europa (na Camarque in Frankrijk). Dit meer bestaat uit ondiep, zout water dat in de wintermaanden wordt aangevuld door regenwater. In de zomer verdampt een groot gedeelte van het zoute water en blijven er zoutkristallen achter. Dit zout werd al ten tijde van de Romeinen ontgonnen, tot in de jaren 1950. Overblijfselen van de oude dijken en kanalen die gebruikt werden om het water af te voeren en vervolgens het zout te laten kristaliseren, zijn nog steeds zichtbaar. De vele watervogels in het gebied maken er nu dankbaar gebruik van om hun nesten in te bouwen.

Op weg naar het bezoekerscentrum stop je eerst even aan het uitkijkpunt Mirador de las Latas voor een mooi uitzicht over het meer. Rijd vervolgens verder via Camino Campillos, dwars door de vele olijfgaarden met zicht op het meer aan je linkerkant. Aan het bezoekerscentrum vind je een aantal plassen waar je met wat geluk de flamingo’s van dichtbij kan bewonderen! Ook hier heb je een uitkijkpunt over het meer en starten een aantal korte wandelingen.

Stop na je bezoek aan Laguna de Fuente de Piedra even in het dorp Fuente de Piedra Pueblo, genoemd naar een beroemde bron met geneeskrachtige eigenschappen. Wij aten hier een hapje en dronken een heerlijke frisse pint alvorens onze weg te hervatten.

El Torcal de Antequera

Onze laatste stop was het natuurreservaat El Torcal de Antequera. Dit gebied werd in 1929 het eerste beschermde natuurgebied in Andalusië en is vooral gekend voor de kalkstenen rotsen die door erosie erg opvallende vormen hebben gekregen. Dit landschap is één van de meest indrukwekkende karstlandschappen in Europa. Je waant je hier op een andere planeet!

Vanop de gratis parking aan het bezoekerscentrum starten twee wandellussen van 1.5km (groen) en 3.5km (geel) lang. De wandelingen kennen weinig hoogteverschil, maar de paden kunnen op sommige plaatsen vrij onregelmatig zijn door stenen en rotsen. Er is ook weinig schaduw, dus zorg voor voldoende water en bescherming tegen de zon!

Onderweg kom je vast een aantal Spaanse steenbokken tegen! El Torcal de Antequera staat ook bekend om zijn vele vogelsoorten, waaronder de vale gier. Vergeet aan het einde van de wandeling ook niet even te stoppen aan het uitkijkpunt Mirador Las Ventillas.

Een auto huren in Malaga

Als je over een auto beschikt kan je deze drie dagtrips prima op één dag doen. Vanuit het centrum van Malaga kan je voor net geen €2 de trein nemen in station Málaga Centro Alameda en ben je op zo’n 10 minuten aan de luchthaven. Even verderop stoppen shuttlebusjes van de verschillende autoverhuurbedrijven. Wij vonden onze huurauto op Rentalcars.com voor net geen €60.

  • Save

Sommige van onze artikels bevatten links naar diensten die we graag gebruiken en kunnen aanbevelen. Wanneer je een aankoop doet via zo'n link, ontvangen wij een kleine vergoeding, maar wat jij betaalt, blijft hetzelfde!

Meer inspiratie nodig?

Via ferrata Ivano Dibona

De mooiste wandelingen in het Nationaal Park Hoge Kempen

De leukste dagtochten vanuit Huaraz