Op wandelvakantie met een baby, hoe doe je dat? We krijgen veel vragen over hoe wij onze tochtjes aanpakken en welk materiaal we gebruiken. Omdat wij ervan overtuigd zijn dat buiten alles beter is en dat frisse (berg)lucht ook voor de allerkleinsten heel gezond is, willen we de stap naar buiten verkleinen met deze – hopelijk handige? – paklijst om te wandelen met een baby. Een kind krijgen zet heel je wereld op z’n kop en alles is anders en nieuw. Toch hoeft dat niet het einde van je sportieve reizen te betekenen. Bereid je grondig voor, zorg voor het juiste materiaal en ga er gewoon voor!
1. Draagzak of rugdrager
Het meest onmisbaar op een wandeltrip met een baby is een draagzak. Wat ons betreft verdient de uitvinder hiervan een standbeeld! We merkten immers al snel dat een kinderwagen niet bij ons past. Met een draagzak kom je overal, ook op de smalste paden met hier en daar een rots om over te klauteren. Een kinderwagen is dan vooral een last.
Al vanaf de eerste dagen kan je je kindje in een draagzak vervoeren. Er zijn speciale modellen voor pasgeborenen, maar wij gebruiken al sinds het prille begin de Ergobaby Omni 360, die geschikt is voor baby’s van 50 tot 71 centimeter. In deze draagzak kan je je kindje zowel op je buik als op je rug en zowel met het aangezicht naar voren als naar je toe dragen. De draagzak heeft een regenkapje en een handig buideltasje. Onze zoon slaapt als een roos in dit ding, maar we raden aan om vooral thuis regelmatig te oefenen zodat ook jouw kindje eraan gewend kan raken.
Zodra je kleintje zelfstandig kan zitten, kan je overstappen op een rugdrager. Ons mannetje is daar nog niet, maar we hebben al wel de Deuter Kid Comfort op het oog. We zijn dus nog geen ervaringsdeskundigen, maar hoorden hier goede dingen over. Belangrijk is dat de rugdrager een zonnekap heeft, net als een zacht kussentje voor je slapende spruit.
2. Draagbare flessenwarmer of thermosfles
Geef je borstvoeding, dan kan je dit en ook volgend puntje overslaan. Je hebt de voeding voor je baby namelijk sowieso op zak. Met flessenvoeding is dat natuurlijk wat anders, al hoeft het niet per se moeilijker te zijn. Wij nemen de draagbare Sheppr flessenwarmer met ons mee en sindsdien gaat voeden op locatie geweldig vlot. Deze flessenwarmer weegt relatief weinig en kan je gewoon via USB opladen, dus ook in de auto. De batterij is erg sterk, want wij zagen die nog nooit onder tachtig procent zakken op onze wandelingen. Dankzij de bijgeleverde adapters passen zo goed als alle babyflessen erop. Ondertussen gebruiken we de flessenwarmer zelfs thuis, zodat ik niet meer uit bed moet. Een geweldig handig hebbeding dus!
Een andere manier om je baby onderweg warme melk te kunnen voorschotelen, is door heet water mee te nemen in een goede thermosfles, zoals deze lichte 420ml Zwilling thermos. Door het water in de babyflessen te mengen met het hete water, bekom je uiteindelijk de gewenste temperatuur. Dit lijkt wat omslachtig, maar onze ervaring is dat je de juiste verhouding snel onder de knie hebt.
3. Melkpoeder en flessen
Natuurlijk kan je niet zonder melkpoeder op pad. Deze neem je het makkelijkst mee in een doseertoren. Daarmee verdeel je vooraf al de porties en hoef je onderweg niet meer te tellen. Wij vinden een doorzichtige toren het handigst. Je opent zo nooit per ongeluk het verkeerde doosje en beperkt het risico op morsen. Zeker bij hevige wind is zo’n accidentje snel gebeurd.
Daarnaast heb je ook het juiste aantal babyflesjes nodig, vooraf gevuld met flessenwater. Glazen flesjes zijn het best voor het milieu, maar wegen natuurlijk wel wat meer. Daarom hebben wij er enkele van plastic voor op wandeltocht. Intussen eet onze zoon op vaste tijdstippen en weten we perfect hoeveel flesjes we nodig hebben. In de auto bewaren we dan altijd nog een extra fles. We belanden na een wandeling immers graag op een terras en zo kan het al wel eens later worden dan verwacht.
4. Lichtgewicht picknicklaken
Een picknicklaken lijkt op het eerste zicht misschien vooral een luxe item, maar wij zouden het toch echt niet graag missen. Niet alleen krijgen we zelf geen natte poep, maar we kunnen er vooral met een gerust gevoel ons zoontje op neerleggen. Tijdens het wandelen zit hij stil in de draagzak en dus laten we hem tijdens de pauzes graag lekker vrij trappelen. Ook voor hem is bewegen belangrijk! Bovendien dient het als matje om luiers te verversen.
Gelukkig hoeft een picknicklaken niet zwaar te zijn. Wij zijn lovend over het lichtgewicht picknickkleed van Rabbit Travels. Het is waterdicht, past bijna in je broekzak en is met 140×150 centimeter ruim genoeg voor minstens twee volwassenen en een baby.
5. UV-werende paraplu
Door regen en door wind, maar toch het liefst met de zon erbij. Wat de weersomstandigheden ook zijn, wij nemen steeds onze paraplu van Knirps met UV- en hittebescherming met ons mee. De draagzak heeft een regenkapje, maar bij hevige regen schuilen we toch liefst onder de paraplu. En minstens even vaak gebruiken wij hem bij erg warm en zonnig weer, maar dan als parasolletje. In de draagzak dicht tegen mama of papa aan kan het namelijk erg warm worden en is verkoeling welkom. Zeker als we langere tijd in de volle zon lopen, vinden we het fijn om onze zoon in de schaduw te zetten.
6. Luiers en vochtige doekjes
We moeten je teleurstellen… Ook op wandeltochten lopen luiers vol. Meer uitleg hoeven we daar niet over te geven, want vuile luiers, dat wordt vanzelf je specialiteit als jonge mama of papa natuurlijk. Dus: luiers en vochtige doekjes niet vergeten!
7. Wetbag
Wat doe je dan met die vuile luiers onderweg? Gooi ze alsjeblief niet de struikjes in, maar neem ze mee tot je een vuilbak tegenkomt in een wetbag. Wij hebben er een heel kleintje dat ik ooit kreeg bij wasbare borstkompressen, maar je kan een grotere gebruiken waarin je naast luiers ook vuile kleertjes kan bewaren. De wetbags van Without Lemons hebben heel vrolijke motiefjes en kan je in verschillende formaten bestellen.
8. Speen en speenkoord
Voor de meeste baby’s onmisbaar: het tutje! Hoewel hij het na enkele minuten meestal weer uitspuugt, valt ook onze zoon het makkelijkst in slaap met een tutje, ook op wandelingen. Om het zeker niet te verliezen, hangen we het met een speenkoord vast aan een riem van de draagzak.
9. Reservekledij en tetradoek(en)
Een ongelukje is snel gebeurd. Daarom gaan wij nooit zonder tetradoeken en reservekledij op stap. Daarnaast bestaat ons reservesetje ook uit een extra laagje tegen de koude. Zeker als je in de bergen op wandel bent, slaat het weer onderweg wel eens om. Muts, extra sokken of warme sloffen en eventueel handschoenen brengen dan soelaas.
10. Zonnecrème, zonnebril en zonnehoedje
En last, but not least, want een babyvelletje is o-zo gevoelig: bescherming tegen de zon. Een zonnecrème met factor 50 (bij voorkeur zonder parfum zoals die van Naïf) is geen overbodige luxe, net als een zonnehoedje. Dankzij de brede rand van ons Ducksday zonnehoedje blijven ook de ogen beschermd, al kan de combinatie met een zonnebril zeker geen kwaad. Kies er eentje met UV-filter, zoals die van Maesy of IZIPIZI, die zijn nog superschattig ook!