Matomo Analytics

Wandelen op Madeira: Onze 4 favoriete wandelroutes!
Portugal

Wandelen op Madeira: Onze 4 favoriete wandelroutes!

Aloha! Gegroet vanuit het Hawaï van Europa: het Portugese eiland Madeira, bekend als de geboorteplaats van CR7, maar vooral als het wandeleiland bij uitstek. Het milde klimaat, de exotische bloemenpracht en het ruige, bergachtige landschap maken van Madeira een parel voor avontuurlijke stappers. Daar rekenen wij onszelf graag bij! We wandelden op Madeira heel wat kilometers bij elkaar en kroonden deze vier wandelroutes tot de mooiste hikes van het eiland!

Wandelen op Madeira

De unieke natuur van Madeira

Het eiland Madeira staat bekend om zijn unieke natuurlijke schoonheid. Van weelderige groene landschappen tot indrukwekkende kliffen die uitsteken boven de azuurblauwe zee, Madeira heeft het allemaal. Wat dit eiland echt bijzonder maakt, zijn de uitgestrekte levada’s, historische irrigatiekanalen die kronkelen door de bergen en valleien en een netwerk van wandelpaden vormen. Deze routes nemen je mee op een avontuur door de eeuwenoude laurierbossen, langs adembenemende watervallen en naar verborgen lagunes.

De beste reistijd

De beste reistijd voor wandelen op Madeira valt typisch tussen de late lente en vroege herfst, van april tot oktober. Tijdens deze maanden zijn de temperaturen mild en aangenaam, variërend tussen 18°C en 25°C, waardoor het perfect weer is om de vele wandelpaden van het eiland te verkennen. Neem zeker altijd een regenjas mee. Een bui valt nooit uit te sluiten en het weer op het eiland kan snel omslaan. Ga je wat hoger de bergen in dan zijn een dikke trui en een windjack vaak geen overbodige luxe! Meer details kan je vinden op klimaatinfo.nl.

Onze favoriete wandelingen op Madeira

PR1: Van Pico do Areeiro naar Pico Ruivo

De PR1 verbindt twee van de drie hoogste pieken van Madeira, dus je kan wel raden dat hier de meest verbluffende uitzichten te vinden zijn. Dit is echt dé hike van het eiland, dus wie hier niet passeert, was niet in Madeira! De wandeling start bovenaan de Pico do Areeiro (1818m), die je gewoon met de auto kan bereiken. Wij lieten onze gehuurde Citroën achter op de parking bij het bezoekerscentrum (mét restaurant!) en lieten ons vanaf dan leiden door wegwijzers, die het pad erg goed markeerden.

We ondervonden meteen aan den lijve dat het een pittige tocht zou worden. Vanaf de start liepen we over trappen, zowel metalen ladders als ingehouwen treden in de rotsen. Deze tocht was een kuitenbijter van jewelste! Gelukkig werden we onderweg afgeleid door machtige panorama’s, steile – soms zelfs verticale – afgronden en spannende tunnels. Die tunnels zijn best spectaculair en een lampje kan handig zijn, want hoewel we aan het eind meestal wel een streepje licht zagen, hulde een groot deel van deze rotsgangen zich in het duister.

Met acht stevige kilometers in de benen en een voldaan gevoel in de rest van ons lijf bereikten we Pico Ruivo. Met zijn puntje op 1862 meter is deze berg het dak van Madeira. Het uitzicht hier zal wellicht heel cool, sensationeel, magnifiek en nog zeven andere superlatieven zijn, maar toen wij hier stonden, keken we op een muur van mist. You win some, you lose some…

Wij lieten ons echter niet zomaar van onze melk brengen, want we moesten de hele weg nog terug wandelen. Nog massa’s natuur om ons op te verlekkeren! In totaal hadden we vierenhalf uur nodig om de PR1 heen en weer te lopen, goed voor duizend hoogtemeter!

placeswithoutdoors.com

Pico do Arieeiro

Afstand
Duur 4 à 5 uur
Hoogtemeters 1150m

PR6: Levada das 25 Fontes

De Levada das 25 Fontes is zonder twijfel een van de meest populaire wandelingen op Madeira. En met reden! Deze route voert je door een betoverend landschap met watervallen, tunnels, en een overvloed aan bloemen en planten.

Het pad start in Rabaçal en kronkelt langs de Levada das 25 Fontes, een eeuwenoud irrigatiekanaal. Onderweg geniet je van spectaculaire uitzichten over de vallei en de omringende bergen. Het hoogtepunt van de wandeling is wellicht de eindbestemming: 25 Fontes, wat “25 bronnen” betekent. Hier stroomt water uit 25 kleine watervallen in een poel met helderblauw water. Een idyllische plek om te picknicken, te zwemmen, of gewoon te genieten van de rust en schoonheid van de natuur.

Je kan deze wandeling combineren met de PR6.1, en zijsprong van ongeveer 800m die je naar een uitkijkpunt op de Risco-waterval brengt. Onderstaande GPX combineert de PR6 en de PR6.1.

placeswithoutdoors.com

Levada das 25 Fontes

Afstand 9.8km
Duur 3 à 4 uur
Hoogtemeters 490m

PR8: Vereda da Ponta de São Lourenço

Iets helemaal anders dan! Madeira kent geen massatoerisme omdat er geen zandstranden te vinden zijn. De overgang tussen eiland en oceaan bestaat uit grillige rotsen en gevaarlijke kliffen. Dat ervaarden we ten volle tijdens deze wandeling naar het meest oostelijke puntje, Ponta do Furado, op het ‘schiereiland’ van Madeira. Het ene viewpoint na het andere: overal kijk je op een woeste zee met hoge golven die stukslagen op spectaculaire rotsformaties.

We maakten onze tocht iets langer dan door de Portugese uitstippers voorzien is en parkeerden aan Miradouro do Caniçal. Meteen een fotogeniek plaatsje! We liepen hier nog een paar honderd meter terug naar Miradouro do Rosto. Vanaf daar startten we met onze verkenning van de noordelijke kustlijn. Zo kwamen we pas later op de bewegwijzerde PR8-route, maar vermeden we dat we dezelfde weg heen en terug moesten lopen.

Op het verste punt van deze wandellus trakteerden we onszelf op een heerlijke verfrissing in Casa do Sardinha om daarna de route nog een keer uit te breiden. We liepen achter deze bar immers de heuvel op voor het mooiste zicht van de dag. En zo kwamen wij uiteindelijk aan een wandeling van negen en een halve kilometer (in plaats van zeven). Weer een goedgevulde middag en heel wat bevallige plaatjes voor in ons fotoalbum!

placeswithoutdoors.com

Pico do Furado

Afstand
Duur 3 à 4 uur
Hoogtemeters 430m

PR9: Levada do Caldeirão Verde

Wie nog twijfelt of ‘het Hawaï van Europa’ wel een passende bijnaam is voor Madeira, moet zeker de PR9 lopen. We doorkruisten hier een soort jungle, passeerden talrijke watervallen en konden niet genoeg krijgen van de felgroene bergflanken. Misschien is zelfs de vergelijking met Jurassic Park niet overdreven…

De wandeling start aan het Parque das Queimada, waar we de auto konden parkeren. Vanaf het begin volgt de route één van de vele levada’s, het vernuftig aangelegde netwerk van irrigatiekanaaltjes uit de achttiende eeuw. De levada loopt zelfs door vier tunnels, die wij dus ook – soms gebukt en bijna steeds met zaklamp – door moesten en die we toch een avontuurlijke meerwaarde vonden.

De grootste belevenis van de dag was echter de passage door een waterval. Wij bezochten Madeira in een uitzonderlijk natte periode, tijd voor de watervallen om helemaal ‘loco’ te gaan… Het wandelpad was maar heel smal, er lag een diepe afgrond langs en de enige optie was om door de waterstroom te lopen! Om de schade zoveel mogelijk te beperken, hebben we ons hier zelfs half uitgekleed: schoenen uit, sokken uit, en ja, broek uit. We verstopten alles onder onze regenjas, trotseerden het water en kwamen niet bij van het lachen.

Ondanks deze extra uitdaging vonden we de wandeling van twaalf kilometer niet moeilijk. De route is redelijk vlak, dus we maakten bijna geen hoogtemeters. Niet op vlak van conditie, maar wel qua panorama’s was dit alweer een vijfsterrenwandeling!

placeswithoutdoors.com

Levada do Caldeirao Verde

Afstand
Duur 3 à 4 uur
Hoogtemeters 185m
  • Save

Sommige van onze artikels bevatten links naar diensten die we graag gebruiken en kunnen aanbevelen. Wanneer je een aankoop doet via zo'n link, ontvangen wij een kleine vergoeding, maar wat jij betaalt, blijft hetzelfde!

Meer inspiratie nodig?

De mooiste wandelingen in het Nationaal Park Hoge Kempen

De GR21 in Normandië

De mooiste wandelingen in de Algarve