Matomo Analytics

Wildlife spotten in de Amazone van Peru
Peru

Wildlife spotten in de Amazone van Peru

Kaaimannen, tarantula’s, brulapen en ara’s, … Dat is slechts een hele kleine greep uit de gigantische hoeveelheid wilde dieren die wij konden spotten in de Amazone van Peru. Het Tambopata Nature Reserve is immers een zeldzaam gebied met een extreme natuurlijke diversiteit. Het is gelegen in het zuidoosten van Peru, vlakbij Bolivia en ook niet zo gek ver van de Braziliaanse grens. Onze tijd in het midden van dit reservaat werd dan ook een ervaring die wij nooit meer zullen vergeten.

De Cayman Lodge

Na heel wat research kozen wij voor een verblijf van vier dagen en drie nachten in de geweldige Cayman Lodge. Die ligt op zeventig kilometer van Puerto Maldonado – het laatste beetje beschaving voor de grote jungle – en langs de Tambopata River. We boekten de tour waarmee je zowel Sachavacayoc als Chuncho bezoekt. Die kostte ons 430 euro per persoon, wat behoorlijk veel lijkt, maar dit is een all-in prijs en qua beleving elke cent waard.

Het domein bestaat uit heel wat hutten, een restaurant, een bar en een fijne lounge met hangmatten. Het geheel doet een beetje koloniaal aan en wordt heel goed onderhouden door het vriendelijkste personeel op Aarde. Tussen de hutten zie je agoeti’s al snoepend rondhuppelen en als je geluk hebt, slingert er zelfs een zwerm kapucijnaapjes langs!

Hoewel de locatie dus erg mooi en netjes is, mag je geen al te grote luxe verwachten. Je bevindt je namelijk in het grootste regenwoud ter wereld! Er is geen elektriciteit in de kamers, maar wel een oplaadpunt in het restaurant. Als je gaat slapen, blaas je dus een kaars op zo’n ouderwets houdertje uit. Hoe tof is dat?! Daarnaast kan je niet warm douchen en is er – behalve iets verder, op de ‘geheime’ hotspot van de gidsen – geen internetverbinding.

Dag 1 – Boottocht en nachtwandeling

Reeds om 7 uur ’s ochtends kwam onze nachtbus uit Cusco aan in het busstation van Puerto Maldonado, waar we werden opgehaald door een chauffeur van de organisatie. Die bracht ons even naar het hoofdkantoor, maar nadien ook naar een bank en een plekje om te ontbijten. Rond 12 uur werden we voorgesteld aan onze gids Listen, een topkerel! Samen vertrokken we richting de rivier en ons avontuur in de wildernis kon beginnen…

De boottocht duurde maar liefst twee uur en onderweg werd de lunch ons in een bananenblad voorgeschoteld. Hoe dichter we bij onze bestemming kwamen, hoe vaker Listen door zijn verrekijker keek. En ja hoor, wat hij zag, stelde niet teleur! Op de oever ploeterde een hele familie capibara’s, lagen twee kaaimannen te zonnen en spotten we ook enkele schildpadden!

Na het diner spraken we opnieuw af met onze gids voor een korte avondwandeling. We slopen door het Amazonewoud met onze lampjes en zagen allerlei bijzondere insecten, zoals ‘bullet ants’, wandelende takken en veel vuurvliegjes. Robins ogen raakten snel gewend aan de duisternis, want hij was de eerste die een gekko ontdekte. Even later maakte de gids zelf een foto van een slangetje en vertelde ons hoe ‘lucky’ wij waren. En dan moest het hoogtepunt nog komen… Met een lange grasspriet lokte hij een tarantula uit zijn hol! Whooaaaah!

Dag 2 – Sachavacayoc en kaaimanexcursie

Na het ontbijt vertrokken we samen met gids Listen op wandel richting Sachavacayoc Lake. Het werd een tochtje van zesenhalve kilometer met veel gefluit en geritsel in de bomen. Listen probeerde zijn lokroep uit en dat had effect! Heel wat doodshoofdaapjes passeerden de revue. Ondanks hun enge naam, waren ze superschattig. In het Engels worden ze trouwens veel toepasselijker ‘squirrel monkeys’ genoemd. Terwijl de gids ons toefluisterde “Look! He’s posing!” konden we enkele van deze pareltjes op foto vastleggen.

Aan het meer van Sachavacayoc lagen houten kano’s klaar. We mochten in eentje plaatsnemen en Listen kroop achterin met zijn peddel. Geruisloos dobberden we over het water en speurden we de omgeving af. Alweer met succes, want we spotten veel bijzondere vogels, zoals een toekan, ‘stinky birds’ en meerdere slangenhalsvogels. Daarnaast hadden we geluk, want zelfs een grote, rode brulaap en een nachtaapje lieten zich even zien. En we moesten heel goed kijken, maar zagen ten slotte ook deze goed gecamoufleerde vleermuizen op een rijtje hangen!

Ook voor deze avond was een activiteit voorzien. In het pikkedonker kropen we een bootje in en voeren over de Tambopata River. We moesten slechts een honderdtal meter verder en daar lichtten de ogen van de eerste kaaiman al op in het water! Ongelooflijk hoe dicht we bij deze reptielen kwamen. We konden ze bijna aanraken!

Dag 3 – Chuncho Clay Lick en Condenado Lake

De dag begon vroeg… Héél vroeg! Om 4 uur ’s ochtends zaten we alweer op de boot. Hoewel het overdag plakkerig en heet is in het Amazonewoud, waren we nu heel dankbaar voor het warme deken dat Listen ons toereikte. Het was nog donker, we waren moe, het was koud en de tocht duurde twee uur. Wat een ontbering – héhé. We hadden dit voor geen goud willen missen hoor! Om 6 uur kwamen we immers aan bij één van de hoogtepunten van de vierdaagse: de Chuncho Clay Lick.

Samen met toeristen van andere organisaties namen we plaats op meegebrachte krukjes op de oever van de rivier. Er werden gigantische verrekijkers uitgehaald en ook het ontbijt werd klaargezet. En nu wachten… De eerste vogels die aan de kleiwand aan de overkant kwamen knabbelen, waren parkieten in felgroene en blauwe kleuren. Het werden er meer en meer en dan plots vloog er één grote ara tussen deze parkieten. Later nog één… En nog één… Voor we het wisten werd de hele wand bedekt met prachtige papegaaien in de mooiste kleuren. Wat een pracht!

Tegen lunchtijd waren we al terug in de Cayman Lodge en in de namiddag stond een tochtje naar Condenado Lake op het programma. Dit hadden we zelf toegevoegd aan de oorspronkelijke planning en we betaalden een kleine meerprijs. We moesten eerst vijf kilometer wandelen en werden alweer vergezeld door aapjes, deze keer waren het slingerapen en nog meer doodshoofdaapjes.

Dit meer van Condenado vonden we veel mooier dan dat van Sachavacayoc, al hebben we weinig extra wildleven gespot. We voeren met de kano tussen het riet en op sommige plaatsen was de doorgang maar heel smal. We hoopten hier misschien waterslangen te zien, maar die bleven verstopt. Dan maar gewoon enorm genieten van de natuur en de rust om ons heen. Er was hier immers in de verste verte geen andere mens te zien.

Dag 4 – Heerlijk relaxen

Op de laatste dag waren er geen uitstapjes voorzien. Eerst leek dat ons jammer, maar eigenlijk was het heerlijk om gewoon te ontspannen. Na enkele weken backpacken en aan een hoog tempo van de ene in de andere verwondering vallen – want dat is Peru! – was het hemels om gewoon een paar uur in de hangmat te liggen en een boek te lezen. Het bezoek van enkele apen en nog meer bijzondere vogels, maakte het helemaal zalig. Pas in de namiddag namen we afscheid van de Amazone van Peru, maakten we de boottocht terug naar Puerto Maldonado en maakten we ons klaar voor… het Titicacameer!

  • Save

Sommige van onze artikels bevatten links naar diensten die we graag gebruiken en kunnen aanbevelen. Wanneer je een aankoop doet via zo'n link, ontvangen wij een kleine vergoeding, maar wat jij betaalt, blijft hetzelfde!

Meer inspiratie nodig?

Dutch Mountain Trail in 4 dagen + tips

Wat te doen in de Algarve? 5 sportieve activiteiten!

Wat te doen in Paracas, Peru?