Matomo Analytics

Snorkelen in de Rode Zee bij Aqaba
Jordanië

Snorkelen in de Rode Zee bij Aqaba

Voor wie het nog niet doorhad: Jordanië heeft echt alles! Want al is het maar met een kort stukje, het land grenst ook aan de Rode Zee en daar kan je naar hartenlust duiken en snorkelen. De koraalriffen bij Aqaba behoren immers tot de allermooisten van het Rode Zeegebied. Bovendien is het water er lekker warm, want zelfs in de winter zakt de watertemperatuur zelden onder de twintig graden. Een paar dagen hier vertoeven kan een zeer aangename afwisseling zijn tijdens je vakantie in Jordanië.

Waar verblijven in Aqaba?

De stad Aqaba is in de eerste plaats een havenstad, die lange tijd beheerst werd door industrie. Pas sinds de jaren negentig verschoof de focus deels naar toerisme en heeft men o.a. een strandpromenade aangelegd om het vakantiegevoel aan te scherpen. Verder valt er in het centrum van Aqaba niet zo erg veel te zien. Wij kozen dan ook voor een verblijf buiten de stad, zo’n 15 kilometer zuidelijker, bij het zogenaamde ‘South Beach’. Hier liggen immers alle mooie duik- en snorkelplekjes.

Ook zijn de hotels hier beter afgestemd op het verkennen van de onderwaterwereld. Wij sliepen bijvoorbeeld in een kamer van hotel Arab Divers Aqaba. Deze accommodatie heeft een eigen duikschool, verhuurt al het materiaal dat je nodig hebt en kan je dan ook uitgebreid advies op maat geven. Het ligt op twintig minuten wandelen van het prachtige rif Japanese Garden, waarover hieronder meer.

Restaurants zijn nog niet zo talrijk aanwezig nabij South Beach. Je zou daarvoor wel naar het centrum van Aqaba kunnen afzakken, maar wij reden steeds naar het dichterbij gelegen Tala Bay. Dat is een enorm groot, chique en ommuurd complex met veel fancy resorts, meerdere zwembaden en een eigen haventje. Voor een overnachting hier moet je vrij diep in de portemonnee tasten, maar de restaurants zijn wel betaalbaar en gezellig. Vermeld aan de slagboom dat je enkel komt om te eten en men legt je uit waar je binnen kan parkeren.

Waar snorkelen in Aqaba?

De kleurige onderwaterwereld bij South Beach is een waar paradijs voor duikers en snorkelaars. Zelf hebben we (nog?) geen duikdiploma, maar dat hadden we ook niet nodig om te genieten van de lange, ondiepe riffen vlakbij het strand. Zowel Rainbow Reef als Japanese Garden liggen op slechts twintig meter van de waterkant en zijn wondermooi. We zagen er sponzen, koralen en vissen in allerlei maten en kleuren en uiteindelijk zelfs een zeeschildpad!

Iets verder het water in ligt het wrak van de Cedar Pride, een schip dat in 1985 tot zinken werd gebracht na een brand. Het ligt op tien meter diepte en hoewel het dus vooral interessant is voor duikers, kan je het bij gunstige omstandigheden ook goed zien liggen tijdens het snorkelen.

Als dit soort wrakstukken je interesseren, moet je hierna zeker een kijkje nemen bij de M42 Duster Tank (op zes meter diepte) en het C-130 Hercules Aircraftwreck (op twaalf meter diepte). Beiden zijn door de duikgrage koning Abdullah bewust op de zeebodem gelegd. Ze liggen een kilometer zuidelijker dan Japanese Garden, dus je kan er gewoon over het strand heen lopen.

placeswithoutdoors.com

Snorkelen in Aqaba

Kortom, hier heb je verschillende bijzondere onderwaterbezienswaardigheden bij elkaar! Vanaf ons hotel konden we er zelfs te voet naartoe, maar parkeren kan gratis bij het Aqaba Marine Park Visitor Centre, waar ook een koffiebar en sanitair voorhanden zijn.

  • Save

Sommige van onze artikels bevatten links naar diensten die we graag gebruiken en kunnen aanbevelen. Wanneer je een aankoop doet via zo'n link, ontvangen wij een kleine vergoeding, maar wat jij betaalt, blijft hetzelfde!

Meer inspiratie nodig?

Bezoek aan de San Blas eilanden

Wandelen op Madeira: Onze 4 favoriete wandelroutes!

Hoe bezoek je de Dode Zee in Jordanië?