Matomo Analytics

Fietsen door Devil
Chili

Fietsen door Devil’s Throat in de Atacama woestijn

Garganta del Diablo of Devil’s Throat… Het klinkt erg gewaagd en gevaarlijk, maar dat is het zeker niet. Deze fietstocht van 18 kilometer is relatief vlak en dus juist erg eenvoudig. Dat neemt niet weg dat de route buitengewoon prachtig is. Devil’s Throat is namelijk een zeer smalle, kronkelige kloof doorheen de Cordillera de la Sal, een bergketen ten noorden van San Pedro de Atacama. Je fietst door de canyon, maar waagt je tegelijk op een buitenaardse plek. Een absolute must tijdens je verblijf in de Atacamawoestijn!

Waar fietsen huren?

Het woestijnstadje San Pedro de Atacama is de absolute place to be voor wie deze regio wil bezoeken. De lange winkelstraat ‘Caracoles’ puilt uit van de horecazaken, souvenirwinkels en toeristische bureaus. Daarnaast kan je er gelukkig ook fietsen huren, zoals bij Latchir Expidiciones. Voor 6000 CLP (€ 6.80) huur je er een kwalitatieve mountainbike, inclusief helm en verplicht mee te nemen fluovestje.

Hoe geraak je er?

Je kan je stalen ros meteen bestijgen in San Pedro de Atacama en fietst dan de stad uit in noordelijke richting. Volg de rivier en na 3,5 kilometer kom je vanzelf bij de ingang van de Catarpevallei. Daar moet je – zoals voor alles in Chili – wel even 3000 CLP (€ 3.40) entreegeld per persoon betalen. De uitgebreide instructies over de route krijg je er wel gratis bij!

placeswithoutdoors.com

Garganta del Diablo

Afstand
Duur 3 à 4 uur
Hoogtemeters

Vanaf hier moet je nog eens 3 kilometer de rivier volgen en af en toe kruisen. Moeilijker wordt het niet, want hoewel links en rechts bergen opdoemen, is dit stuk helemaal plat en dus eenvoudig. Ik zou zeggen ‘a walk in the park’, zij het dat er langs de hele route amper bomen staan, gezien de Atacamawoestijn wel degelijk één van de droogste plekken ter wereld is. Omwille van het gebrek aan schaduw en het dorstige weer, neem je dus best voldoende water met je mee.

Zo heb je uiteindelijk al 6,5 kilometer op de teller wanneer je aan een splitsing komt waar je rechtsaf moet. Enkele honderden meters verder trap je uiteindelijk de echte Devil’s Throat binnen!

In de keel van de duivel

Pas op, rots! Halt, even deze trede op! Nu een trede af… Kop in kas! Scherpe bocht links! Enzovoort. Zo verliep onze doortocht door de kloof. Hoewel het trapwerk ook hier niet zwaar is, maken de vele kronkels in de canyon er wel een avontuurlijk stukje van. En daar houden wij – en wellicht de gemiddelde backpacker ook? – juist heel erg van!

We kwamen op de heenweg geen enkel ander levend wezen tegen. Pas op het einde, aan de andere kant van de kloof, troffen we zowel een aantal fietsers als wandelaars. Hier stapten wij even af, legden onze mountainbikes vast – vergeet dus geen slot te vragen – en gingen te voet verder. Je kan hier immers naar een uitzichtpunt wandelen dat zo’n honderd meter hoger ligt. Het pad is steil, maar laat dat je niet ontmoedigen, want het zicht is fenomenaal!

  • Save

Sommige van onze artikels bevatten links naar diensten die we graag gebruiken en kunnen aanbevelen. Wanneer je een aankoop doet via zo'n link, ontvangen wij een kleine vergoeding, maar wat jij betaalt, blijft hetzelfde!

Meer inspiratie nodig?

Wat te doen in Panama City?

Verblijf in de oase van Huacachina

Driedaagse hike in de Colca Canyon