Matomo Analytics

Actief citytrippen in Ljubljana
Slovenië

Actief citytrippen in Ljubljana

Al dankt het land zijn aantrekkingskracht vooral aan de prachtige natuur, als je op rondreis bent in Slovenië, kan je de hoofdstad niet overslaan. Ljubljana is bovendien een kleine, maar erg gezellige stad waar je heel wat actieve dingen kan doen. Wij vinden een bezoek aan Ljubljana dan ook echt wel een aanrader en zo’n kort citytripje was een fijne afwisseling op onze reis. Welke bezienswaardigheden mag je niet missen? Welke activiteiten zijn een must?

1. Te voet of per step?

Ten eerste moet je weten dat Ljubljana één van de kleinste hoofdsteden van Europa is. Het historische centrum bezoek je dan ook makkelijk te voet. Toch zijn er daarbuiten ook plaatsen waar je toch wat verder voor moet lopen, bv. de wijk Metelkova, waarover hieronder meer. Daarom hebben wij ook een dagje gebruik gemaakt van de elektrische deelstepjes, die je in Ljubljana op elke straathoek ziet staan. Stiekem deden we dat niet alleen om afstanden te overbruggen, maar ook gewoon omdat we het steppen zelf leuk vinden. Zo kan je in het Tivolipark naar hartenlust rondjes racen. Download de Bolt-app op je telefoon en je bent in een wip vertrokken!

2. De klassieke bezienswaardigheden van Ljubljana

Het bekendste bouwwerk van de stad is ongetwijfeld het kasteel Ljubljanski Grad, dat op een 376 metershoge heuvel gebouwd is. Je krijgt er dus een mooi uitzicht over de rode daken van Ljubljana bij. Je kan het kasteel bezoeken met de kabelbaan, wat op zich al een attractie is. Wij gingen enkel bergop met de lift en daalden daarna te voet weer naar het centrum af. Zo’n one way ticketje kost €3,30 en voor een return ticket betaal je €6,00. Daarnaast kan je ook een audiogids of een rondleiding bijboeken.

Het historische centrum is gebouwd rondom het Prešerenplein (Sloveens: Prešernov Trg) met de roze Franciscanerkerk. Die laatste heeft een prachtige gevel! Geregeld vinden er op dit plein concerten of andere evenementen plaats. Tegenover de kerk liggen vlak naast elkaar drie bruggen over de rivier Ljubljanica. Vroeger was er maar één brug, maar omdat het zo’n drukke plek was, bouwde men in 1932 zowel links als rechts een extra voetgangersbrug bij.

Meer westwaarts vind je over diezelfde rivier nog twee bruggen die een bezoekje waard zijn. De eerste die je tegenkomt, is de Slagersbrug (Sloveens: Mosarski Most). Hier stonden vroeger de beenhouwers met hun vleeskramen, maar vandaag is ze vooral bekend omwille van de duizenden slotjes die geliefden eraan vastmaakten. Zo’n honderd meter verder bots je uiteindelijk op de Drakenbrug (Sloveens: Zmaski Most) met – hoe kan het ook anders – vier drakenbeelden. De draak is dan ook het symbool van de stad geworden.

Ten slotte is ook de centrale markt op het Trekovplein een niet te missen stop tijdens je bezoek aan Ljubljana. Met uitzondering van zondagen worden hier bijna onophoudelijk fruit, groenten, bloemen, streekproducten, brood en zoveel meer verkocht. Vooral de bakjes rood fruit zijn door toeristen erg gegeerd. De markt heeft ook een overdekt gedeelte met stenen bogen, waaronder vandaag vooral cafeetjes hun intrek hebben genomen. Gezelligheid troef!

3. Verken de rivier Ljubljanica vanuit boot of kajak

Ze snijdt het centrum mooi doormidden en is een grote meerwaarde voor het stadsbeeld: de rivier Ljubljanica. Het is heel aangenaam om langs het water te struinen en hier en daar een terrasje te doen. Nog leuker is het om de rivier op te gaan! Dat kan eenvoudig met één van de vele boottochten die aan de oevers worden aangeboden. Zo’n tocht duurt meestal 60 minuten en kost €14 per persoon. Maar het kan ook actiever! Het is namelijk mogelijk om een kajak te huren en al peddelend doorheen de stad te varen. Neem een kijkje bij deze kajakclub en huur je eigen bootje al vanaf 15 euro. Alle hens aan dek!

4. Een verborgen, kunstige parel: de wijk Metelkova

Dit miniwijkje was vroeger een militaire kazerne, maar vandaag is het overgenomen door vooral zeer eigenzinnige kunstenaars. De gebouwen staan vol graffiti en zijn versierd met allerlei bijzondere constructies. Echt een lust voor het oog! Bovendien zijn er in sommige oude legerbarakken kleine nachtclubs gevestigd en kan je er ’s avonds dus helemaal losgaan.

De overheid wil het geheel eigenlijk slopen, maar daar willen de ‘bezetters’ niks van weten. Dat ze hier hun intrek hebben genomen, leunt een beetje aan bij illegaliteit, maar het stadsbestuur knijpt een oogje toe. Gelukkig, want de street art hier mag je niet missen.

5. Goed eten en een lekker drankje doen

Zoals het een echte hoofdstad betaamt, bulkt het ook in Ljubljana van de horecazaken. Voor ons staken er drie met kop en schouders bovenuit:

  • Nebotičnik is een wolkenkrabber met op de twaalfde verdieping een leuke bar. Een cocktail op zeventig meter hoogte, daar zeggen wij geen nee tegen! Bovendien serveren ze hier ook ontbijt, lunch, diner én een panorama om ‘u’ tegen te zeggen.
  • Bij Cantina Mexicana zit je altijd goed! Er is een groot terras, maar ook binnen is er veel ruimte en waan je je meteen in Midden-Amerika. De fajita’s, burrito’s en enchiladas zijn verrukkelijk!
  • De chef van Gostilna Vida heeft er een kunst van gemaakt om eerlijke, seizoensgebonden en gezonde gerechten ook overheerlijk te maken. Je kan er de hele dag terecht: ’s ochtends voor shakshuka of eggs benedict, ’s avonds voor de allerbeste poké bowls.

Overnachten in Ljubljana

Hoef je je niet te bekommeren om parkeerplaats, raden we deze iets hippere accomodaties aan in het hartje van de stad.

Guest House Pri Vodniku
  • Save
Ljubljana Guest House Pri Vodniku

Eenvoudige kamers. Uitgebreid ontbijt. Goede locatie, op 2km wandelen van het centrum. Gratis parkeren!

Info & Prijzen ➜
Barbo Palace Apartments
  • Save
Ljubljana Barbo Palace Apartments

Prachtige appartementen in een klassiek gebouw in het centrum van de stad. Eigen keuken.

Info & Prijzen ➜
City Hotel Ljubljana
  • Save
Ljubljana City Hotel Ljubljana

In het hartje van de stad. Uitgebreid ontbijt. Mooie, moderne kamers. Dakterras met zicht op kasteel.

Info & Prijzen ➜
  • Save

Sommige van onze artikels bevatten links naar diensten die we graag gebruiken en kunnen aanbevelen. Wanneer je een aankoop doet via zo'n link, ontvangen wij een kleine vergoeding, maar wat jij betaalt, blijft hetzelfde!

Meer inspiratie nodig?

Tips voor je bezoek aan Cusco

Terug naar de oudheid in Jerash

Wat te doen in Arequipa, Peru?