Matomo Analytics

Terug naar de oudheid in Jerash
Jordanië

Terug naar de oudheid in Jerash

Zo’n vijftig kilometer ten noorden van Amman ligt één van de best bewaard gebleven Romeinse steden ter wereld, het oude ‘Gerasa’. Vandaag wordt de stad Jerash genoemd en kan je er wandelen tussen, onder en door spectaculaire ruïnes. Eerlijk gezegd hadden wij geen heel grote verwachtingen, maar we waren uiteindelijk helemaal overdonderd door de schoonheid van deze plek. Echt niet overslaan dus!

Wat is er te zien?

De eerste steen werd al in de 2e eeuw v.C. gelegd, maar ook in de 9e eeuw was ‘Gerasa’ nog een bruisende metropool. Dat betekent dat je hier overblijfselen van een stad ziet die meer dan duizend jaar onafgebroken heeft gefloreerd. Het moet daarenboven een heel rijke stad geweest zijn en er leefden op haar hoogtepunt minstens 20.000 mensen.

Vandaag staat er nog uitzonderlijk veel overeind van het vroegere centrum. Zo zie je delen van de stadsmuur met torens en een grote zuidelijke én noordelijke stadspoort. Vlakbij de ingang ligt een enorme hippodroom en iets verder zie je meteen de eerste van een hele reeks tempels. Heel erg tot de verbeelding sprekend is het grote forum met maar liefst 56 zuilen eromheen. Vanaf dat gigantische plein loopt de ‘Cardo Maximus’, een geplaveide, met zuilen omzoomde hoofdstraat door de stad. Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, kan je ook twee prachtige amfitheaters bezoeken. Vooral het zuidelijke theater is waanzinnig mooi!

Omdat je over de authentieke straten wandelt en er nog zoveel rechtstaat, heb je niet veel fantasie nodig om je een echte Romein te wanen. Het is nu nog prachtig, hoe indrukwekkend moet het in de oudheid dan niet zijn geweest?!

Tips voor je bezoek aan Jerash

De meeste toeristen bezoeken Jerash als dagtrip. Onder andere vanuit Amman of de regio van de Dode Zee komen ze met grote bussen aan. Wij vonden het echter makkelijk om de stad met onze eigen huurwagen te bezoeken. Het verkeer is veel minder druk dan in Amman en je hoeft je geen zorgen te maken over parking. Vlakbij de ingang zijn immers verschillende gratis parkings goed aangeduid.

Hoewel aan de kaartjesverkoop veel gidsen staan te popelen om je rond te leiden, kan je Jerash prima zonder ‘begeleiding’ bezoeken. Veel ruïnes spreken voor zichzelf, maar hier en daar staan ook bordjes met de belangrijkste informatie en een plattegrond. Als je de hele site hebt afgewandeld, heb je vijf à zes kilometer in de benen.

Neem absoluut voldoende zonnecrème mee in de stad! Er is weinig beschutting, dus je loopt de hele dag in de volle zon. Je kan natuurlijk ook steeds voor de ‘full experience’ gaan en je een oosterse sjaal laten aanbinden. Ze verkopen die maar al te graag in de bazaar aan de ingang.

Zoals gezegd wordt Jerash vooral bezocht door dagtoeristen. Op de historische site na, is de stad dus niet echt afgestemd op veel reizigers. De mogelijkheden qua horeca zijn dan ook beperkt. Je vindt naast de parking het Old Roman Restaurant, waar je ’s middags samen met de hele buslading kan aanschuiven voor een buffet voor 7 JOD. Hoewel wij een ander idee hebben over gezelligheid, is het eten wel heel lekker.

De toegang tot Jerash is bij de Jordan Pass inbegrepen. Losse tickets kosten 10 JOD (€ 13) per persoon.

Een wandeling in Jerash

Wij parkeerden onze auto dicht bij de zuidelijke ingang en wandelden zo onder de triomfboog van Hadrianus door Jerash binnen. Volg je onze wandelroute dan mis je geen enkel hoogtepunt.

placeswithoutdoors.com

Jerash

Afstand 6km
Duur 2 à 3 uur
Hoogtemeters 60m

Overnachten in Jerash

De hotels in Jerash zijn op één hand te tellen. Wij kunnen The Blue House Gerasa ten zeerste aanraden. Dit hostel heeft een gezellige binnentuin en twee (dak)terrassen. Daar aten wij, bij gebrek aan restaurants, een kebab die we een beetje verderop afhaalden. Maar geen klachten, want we keken uit op de ruïnes en het diner was lekker en goedkoop!

The Blue House
  • Save
Jerash The Blue House

Eenvoudige kamers met gedeelde badkamer. Heerlijk ontbijt! Gezellige binnentuin en dakterras.

Info & Prijzen ➜
Hadrian's Arch
  • Save
Jerash Hadrian’s Arch

Locatie met zicht op Jerash. Propere, ruime kamers. Gratis parking. Heerlijk ontbijt en diner.

Info & Prijzen ➜
Full Panorama
  • Save
Jerash Full Panorama

Vlakbij de ruines. Aantal kamers met balkon en zicht op het Romeins theater. Gratis parking.

Info & Prijzen ➜

In de omgeving van Jerash

Twintig kilometer ten noordwesten van Jerash ligt Ajloun Castle. Dat was in de middeleeuwen een uitvalsbasis voor islamitische troepen in hun strijd tegen de kruisvaarders. We hebben het kasteel zelf niet bezocht, maar lieten ons vertellen dat de weg ernaartoe heel mooi is. Niet zo zeer het kasteel zelf, maar vooral het uitzicht over de Jordaanvallei moet erg de moeite zijn. Ajloun Castle ligt dan ook op 1250 meter hoogte.

  • Save

Sommige van onze artikels bevatten links naar diensten die we graag gebruiken en kunnen aanbevelen. Wanneer je een aankoop doet via zo'n link, ontvangen wij een kleine vergoeding, maar wat jij betaalt, blijft hetzelfde!

Meer inspiratie nodig?

De 12 leukste bezienswaardigheden op Gran Canaria

De leukste dagtochten vanuit Huaraz

Wat te doen in Arequipa, Peru?