Matomo Analytics

6 avontuurlijke wandelingen in de Sächsische Schweiz
Duitsland

6 avontuurlijke wandelingen in de Sächsische Schweiz

Eerlijk is eerlijk, wij kwamen eerder bij toeval terecht in de Sächsische Schweiz. Het was de weerkaart van een overig druilerig Europa die ons naar dit nationaal park aan de Duits-Tsjechische grens lokte. Maar wat bleek? Het was een schot in de roos voor onze wandelhartjes! Saksisch Zwitserland telt geen hoge bergtoppen, maar je mag je wel aan een heel bijzonder reliëf verwachten. De rotsen uit zachte zandsteen namen doorheen de eeuwen de gekste vormen aan. Je kan hier wandelen door diepe kloven en dankzij ontelbare trappen, ladders en richeltjes klauter je bovenop al die ‘felsen’. Resultaat: avontuurlijke wandelingen met prachtige panorama’s als beloning! Deze zes wandelroutes vonden wij absoluut de moeite!

1. Bovenop de tafelberg Pfaffenstein – 5 km

Deze eerder korte wandeling start in het gehucht Pfaffendorf, waar een ruime, betalende parking gelegen is. Daar begint ook gelijk de beklimming. Over een verharde weg ga je meteen omhoog, recht op de tafelberg af. De meeste wandelaars blijven die weg ook rechtdoor volgen, want dat is de kortste route naar de Pfaffenstein.

Wij kozen er echter voor om iets vroeger linksaf te draaien en zo de massa de rug toe te keren. We wandelden eerst door een mooie weide, doken dan het bos in en liepen langs de steile rotswanden linksom de tafelberg. Pas aan de andere kant van deze mastodont, voorbij de voet van de Barbarine – een soort piemelvormige, vrijstaande rotspilaar van 42 meter hoog – klommen wij het plateau op.

Via ijzeren trappen door smalle kloven kwamen we uiteindelijk bovenop de Pfaffenstein en konden we genieten van een heel mooi uitzicht. Bovenop lopen nog talloze paadjes die je telkens naar andere uitzichtpunten brengen. Alsof dat nog niet genoeg is, staat in het midden van de tafelberg ook nog een uitkijktoren, zodat je echt niets uit de omgeving moet missen. Je kan je hier gemakkelijk een uurtje bezighouden met verwonderen en foto’s maken!

Om naar de auto terug te keren, kozen we wel voor de korte route. Steile trappen aan de noordkant van het plateau leidden ons opnieuw naar de verharde weg. Aan de parking ligt een fijn pensionnetje met terras. Tijd voor een biertje, zeiden wij!

placeswithoutdoors.com

Pfaffenstein

Afstand 5 km
Duur 2 uur
Hoogtemeters 170m

2. Per tram en te voet naar de Kuhstall – 4 km

Als je de Sächsische Schweiz bezoekt, is de kans groot dat je verblijft in het centraal gelegen stadje Bad Schandau. Hier zijn de meeste toeristische voorzieningen te vinden. Wij kwamen er vooral om het meer dan honderd jaar oude trammetje te nemen. Dit schattige gevaarte neemt je – voor 10 euro pp en in een half uur tijd – mee het Kirnitzschtal in tot aan de Lichtenhainer Wasserfall. Je kan hier ook met de auto geraken, maar dat is natuurlijk minder charmant…

Aan de waterval – die we omwille van bouwwerken niet bezochten – start een wandeling door de bossen naar de Kuhstall. De tocht is goed bewegwijzerd en je bent in een half uurtje boven, dus klasseren we deze wandeling als een makkie, al moet je je niet mispakken aan de vele trappen.

De Kuhstall of koeienstal is een gigantische rotspoort van elf meter hoog en zeventien meter breed waar je onderdoor kan lopen. Het lijkt een beetje op een open grot, want aan de andere kant is een wijds uitzichtpunt. Je kijkt hier uit over bossen zo ver het oog reikt! Zowel links als rechts kan je nog paadjes volgen naar andere uitkijkjes. Sla vooral de hele smalle trap links van de Kuhstall niet over, de ‘Himmelsleiter’. Die leidt je immers bovenop de rotspoort.

Zo’n honderdtal meter voorbij de Kuhstall kan je nog een doodlopend paadje volgen. Op het einde daarvan kruip je door een heel nauw gat om een grotje, Schneiderloch am Kuhstall, te bereiken. Geen must, maar misschien wel leuk voor jonge klimmertjes en de meer avontuurlijke zielen die van een klein uitdaging houden.

We daalden af langs de andere kant van de berg en namen het trammetje weer richting Bad Schandau. Alweer een leuk tochtje!

placeswithoutdoors.com

Kuhstall

Afstand 4 km
Duur 1 à 2 uur
Hoogtemeters 130m

3. Prachtige panorama’s op de Schrammestein en Carolafelsen – 13 km

Met voorsprong de langste, maar ook met even veel voorsprong de mooiste tocht die wij maakten in de Sächsische Schweiz was die over de Schrammestein en Carolafelsen. We parkeerden de auto op een gratis parking in Ostrau en wandelden meteen op ons doel af: gigantisch hoge rotsen met loodrechte flanken. Gaan wij daar dadelijk echt bovenop staan?!

Jazeker! Een ingenieus netwerk van allerlei mogelijke trappen en ladders brengt de vele wandelaars naar de top. Het was hier helaas druk en niet iedereen had een zelfzekere tred, waardoor op dit stukje zelfs wachtrijen ontstonden. Nog meer omdat sommige stappers de bordjes i.v.m. éénrichtingsverkeer negeerden en zo iedereen ophielden… Een jammer nadeel, maar dat pakten we er graag bij zodra wij het panorama bovenop zagen! WAUW, je kan hier de hele regio overzien!

Toen we de Schrammestein achter ons lieten, werden de paden gelukkig rustiger. Wellicht keren de meeste toeristen hier terug. Wij daarentegen bleven op hoogte en wandelden doorheen bossen richting het volgende hoogtepunt: de Carolafelsen. En geloof het of niet… Dit uitzicht vonden we nóg mooier! De rotsen zijn hier wat ruiger en je kan hier ook de Schrammestein bewonderen. Echt heel, heel, heel erg de moeite.

Nadien was het tijd om af te dalen. Dat deden we langs de ‘Wilde Hölle’, een smalle kloof waardoor je soms moet klauteren langs beugeltjes… Avontuurlijk, maar op zich zeker niet gevaarlijk, al vonden we dat met ons twee maanden oud zoontje in de draagzak toch een beetje spannend. Maar eind goed, al goed. We hadden er een magnifieke tocht opzitten!

placeswithoutdoors.com

Schrammestein & Carolafelsen

Afstand 13 km
Duur 4 à 5 uur
Hoogtemeters 405m

4. Verborgen parel Kipphornaussicht – 6,5 km

Schmilka is een gehucht bij Bad Schandau en het laatste plaatsje voor de grens met Tsjechië. Wij hadden hier ons appartementje. Het centrum bestaat eigenlijk maar uit één korte straat, maar die is wel reuze-gezellig. Alles wat je hier kan eten, drinken, kopen, … is biologisch. Interessanter voor ons is dat je hier natuurlijk ook op wandel kan vertrekken. En zo geschiedde!

Deze route verschilt een beetje van de wandelingen hierboven. We stonden niet op spectaculaire rotsformaties, liepen niet door kloven en bleven vooral in de bossen deze keer. Wel deden we alweer veel, heel veel trappen. We hadden zelfs het gevoel dat deze beklimming de zwaarste was van allemaal. In een afstand van twee kilometer stegen we meteen vierhonderd meter. We stonden volledig in het zweet!

Eenmaal boven, zagen we niet meteen de mooie panorama’s die we intussen gewend waren… Maar dat duurde gelukkig niet lang. Driehonderd meter verderop ligt – een beetje van de weg af – het Kipphornaussicht. En dat is geweldig! We waren er helemaal alleen en konden ons aan een heel idyllisch geplaatste picknicktafel zetten. De bijzondere rotsen van de Schrammesteine en de verschillende tafelbergen zagen we in de verte, maar daarnaast moet dit uitzichtpunt het vooral hebben van de Elbe, die hier met veel sier een grote bocht maakt. Een nog onontdekt plekje, denken we!

Afdalen deden we met één voet in Tsjechië en de andere in Duitsland, want we liepen over de grensweg. Zo kwamen wij uiteindelijk terug in Schmilka. En wat dachten wij? Opnieuw terrasje doen!

placeswithoutdoors.com

Kipphornaussicht

Afstand 6.5 km
Duur 2 uur
Hoogtemeters 410m

5. Rotsboog Pravčická Brána (Tsjechië) – 8,5 km

Omdat we zo dicht bij Tsjechië verbleven, konden we het niet laten ook eens over de grens te gaan piepen. Technisch gezien heet dit gebied niet meer Saksisch, maar Boheems Zwitserland. Dat hield ons gelukkig niet tegen, want ook hier kan je mooi stappen, bijvoorbeeld naar de grootste natuurlijke brug in Europa, de Pravčická Brána.

Deze wandeling start aan een grote, betalende parking in Hřensko. Vanaf hier moet je eerst een kilometer langs de weg stappen, waarna je het bos in duikt. Helaas is er niet veel bos meer te zien… Een zware brand in 2022 heeft hier lelijk huisgehouden, met een kaal landschap als gevolg. Dat maakte de wandeling aanvankelijk iets minder idyllisch, maar naarmate we meer stegen, werd de omgeving ook weer groener.

Tussen al dat groen door, botsten we uiteindelijk op een enorme rotsboog. De Pravčická Brána is 16 meter hoog en heeft een spanwijdte van maar liefst 26 meter! Heel erg mooi en zeker een bezoek waard, maar we waren niet de enigen die dat vonden… Het krioelde er een beetje van het volk en de ticketmolentjes, snackbar en vele picknicktafels maakten het Eftelinggevoel compleet.

Toch vinden we deze natuurlijke brug zeker de moeite. Je kan een eindje voorbij de boog stappen en een rustiger plekje opzoeken. Er zijn meerdere uitkijkpunten aangelegd. Mooie views, check!

placeswithoutdoors.com

Pravčická Brána

Afstand 8.5 km
Duur 2 à 3 uur
Hoogtemeters 300m

6. Mariina Skala, hut op eenzame hoogte (Tsjechië) – 5,5 km

We hebben één van de spectaculairste plekjes tot laatst bewaard: Mariina Skala, een houten hutje dat bovenop een rots werd gebouwd en vanwaar je in alle windrichtingen op een waanzinnig zicht wordt getrakteerd. Het oorspronkelijke ‘schuilhuisje’ werd al in 1856 gebouwd, maar na een brand in 2005 kreeg het zijn huidige vorm.

Parkeren deden we in het dorpje Jetřichovice. Links van een zeer “Wes Anderson-achtig” gebouw, gingen wij het bos in en bestegen we – alweer – vele treden. Als je goed kijkt, kan je het hutje hier en daar al tussen de bomen spotten en na twee kilometer is links een afslag om ernaartoe te klimmen. En nu… zet je op de bank, relax en geniet! Het uitzicht is prachtig en ook héél erg wijds. Je ziet hier echt wel kilometers en kilometers ver!

Nadat je heel erg hebt genoten, moet je nog een stukje verder lopen. Een kilometer later ligt er immers alweer een mooi uitzichtpunt, Vilemínina vyhlídka, vanwaar je Mariina Skala ziet liggen. Ook hier staan banken, een perfecte picknickplek!

Afdalen deden we eerst nog langs smalle paadjes, maar daarna liepen we over een bredere kiezelweg. Zo gingen de meters snel vooruit en kwamen we alweer voldaan weer bij de auto.

placeswithoutdoors.com

Mariina Skala

Afstand 5.5 km
Duur 2 uur
Hoogtemeters 250m

Andere bezienswaardigheden in Sächsische Schweiz

Hoewel de regio volgens ons vooral een wandelparadijs is, zijn uitstapjes naar deze plekjes ook aan te raden:

  • De Bastei Brücke trekt duizenden bezoekers per dag en dat is geheel terecht. Het is een 76-meterslange brug uit zandsteen die eigenlijk gewoon op en zelfs door de rotsen werd gebouwd. Bovendien leidt de brug naar een kasteelruïne, al was die gesloten tijdens ons bezoek.
  • Festung Königstein is een paradijs voor liefhebbers van burchten en kastelen. Het is immers één van de grootste vestingen in Europa en ligt bovenop een tafelberg. De bouw zou reeds begin dertiende eeuw zijn gestart.
  • Wij deden een uitstapje naar Praag. Vanaf de grens is dat namelijk ‘maar’ een kleine twee uur rijden.
  • Tot slot zijn de Duitse steden Pirna en Dresden en het Tsjechische Děčin zeker een bezoekje waard. Het ene is al wat groter dan het andere, maar alle drie deze steden staan vol sierlijke, vaak kleurrijke gebouwen, ze tellen vele gezellige pleintjes en ze verwelkomen allemaal de Elbe door het stadscentrum.
  • Save

Sommige van onze artikels bevatten links naar diensten die we graag gebruiken en kunnen aanbevelen. Wanneer je een aankoop doet via zo'n link, ontvangen wij een kleine vergoeding, maar wat jij betaalt, blijft hetzelfde!

Meer inspiratie nodig?

De Triglav beklimmen in twee dagen

Driedaagse hike in de Colca Canyon

Wat te doen in de Dolomieten?