Matomo Analytics

De mooiste wandelingen in de Algarve
Portugal

De mooiste wandelingen in de Algarve

Een honderdvijftig kilometerslange kuststrook. Talloze paradijselijke baaien. En het hele jaar door een zonnig klimaat. Allemaal ingrediënten die de Algarve tot de ideale bestemming voor een luie strandvakantie maken. Toch is er ook voor de meer actieve vakantieganger meer dan genoeg te doen. Zo kan je hele mooie wandelingen volgen, zowel over de stranden en langs de kliffen, als in het heuvelachtige binnenland. Zin om te gaan wandelen in de Algarve? Wij testten heel wat wandelroutes uit en zetten onze favorieten hier op een rijtje.

1. Strand- en klifwandeling bij Praia da Falesia

Tien kilometer ten oosten van Albufeira, net voorbij Olhos de Água, ligt een prachtig strand met hoge, rode, goud- en koperkleurige rotsen. De kliffen lijken hier heel erg op Bryce Canyon in Amerika, maar dan in het klein.

De parking ligt vlakbij de kust, dus je moet enkel de toeristen in zwembroek en met frigobox en opblaasflamingo volgen om bij de trap naar het zandstrand te komen. Honderd meter verder verlaat je dat strand alweer via een andere trap omhoog. Daar start een pad dat je over de kliffen heen loodst. Zo’n drie kilometer lang word je hier getrakteerd op weidse vergezichten over de Atlantische Oceaan. Wees voorzichtig, op veel plaatsen gaat de afgrond loodrecht naar beneden!

Langs het pad kom je geregeld houten trappen tegen waarmee je naar het strand kan afdalen. Je kan deze wandelroute dus zo lang maken als je zelf wilt. Wij keerden terug ter hoogte van het Adriana Beach Resort en zetten dan de terugweg in over het strand. We liepen in de branding, ontsnapten net aan golven die toch veel dichter kwamen dan verwacht en genoten van een warme avondzon.

placeswithoutdoors.com

Praia da Falesia

Afstand 5.5km
Duur 1 à 2 uur
Hoogtemeters 100m

2. The Seven Hanging Valleys Trail

Deze bewegwijzerde wandeling is één van de bekendste in de regio en je zal de paadjes dus moeten delen met heel wat andere reislustigen. De reden daarvoor ligt voor de hand: het is er wondermooi. Ondanks de drukte mag je deze trail dus echt niet missen.

Starten doe je aan alweer een buitengewoon mooi strand, Praia da Marinha. Er is een grote parking voorzien. Vanaf hier volg je gewoon de geel-rode markeringen westwaarts en kijk je je ogen uit. Je wandelt langs indrukwekkende rotsformaties, zowel op het strand als in zee, en hier en daar zie je zelfs bogen, gevormd door de enorme kracht van het water.

Na twee kilometer kom je bij de befaamde Gruta de Benagil, één van de paradepaardjes van de Algarve. Je kan de grot hier van bovenaf bewonderen, langs een gat in het ‘plafond’. Je kan echter niet in de grot, want die is enkel te bereiken langs het water! Je ziet door de opening dan ook kajaks en SUP’s liggen op het kleine strandje binnenin. Hoe je Gruta de Benagil met een kajak kan bereiken lees je hier.

Op kilometer vijf passeer je nog een mooie vuurtoren en na zes kilometer kom je op de eindbestemming aan: Praia de Vale Centianes. Trakteer jezelf op een grote pint of ander lekkers in het restaurant op het strand, je hebt het verdiend!

Het is uiteraard mogelijk om de route in de omgekeerde richting terug te stappen. Wij gingen voor de makkelijke oplossing en lieten een Uber komen. Het ritje naar de parking duurde slechts twaalf minuten en kostte ons €6,50.

placeswithoutdoors.com

Seven Hanging Valleys

Afstand 7.5km
Duur 2 uur
Hoogtemeters 105m

3. Naar het hoogste punt langs de Foia Hike

Verandering van spijs doet eten en daarom raden we aan om ook eens een wandeling in het binnenland van de Algarve te maken. De omgeving is hier totaal anders. De groene heuvels staan vol kurk-, eucalyptus- en pijnbomen. In de zomer ontsnap je hier aan de hitte, maar ook aan de drukte, want het binnenland doet soms verlaten aan.

Het hoogste punt van Zuid-Portugal is de Pico da Foia. Toegegeven, een berg van 902 meter klinkt niet echt imposant, maar vanaf dit dak van de Algarve krijg je wel een uitzicht in alle windrichtingen. Bij helder weer zie je alle kuststeden liggen, zelfs het uiterst westelijk gelegen Sagres.

Op dit hoogste punt geraak je eigenlijk met de auto, maar wij gingen uiteraard liever te voet. Parkeren deden we langs de weg op de Estrada da Foia. Daar pikten we in op een bewegwijzerde route en volgden de geel-rode markeringen doorheen de bossen. Later sloten we aan op de langeafstandswandeling Via Algarviana, een route van 240 kilometer die het binnenland van oost naar west doorkruist.

Na vijf kilometer bereikten we het letterlijk en figuurlijk hoogtepunt van de dag: de Pico da Foia. In het eenvoudig restaurant bovenop de top aten we een kleine snack en wachtten we tot de donkere wolken verdwenen en we uiteindelijk toch zicht kregen op de kustlijn. Zo konden we voldaan de terugweg aanvatten. Die ging soms erg steil omlaag. Niet ideaal voor de gevoelige knieën, maar we waren toch blij dat we het lusje in deze richting liepen.

placeswithoutdoors.com

Pico da Foia

Afstand 7.5km
Duur 2 uur
Hoogtemeters 315m

4. Lagos Coast Walk naar Ponta da Piedade

Lagos is één van de tofste steden van de Algarve, maar net buiten de stadsmuren troffen we nog een grotere must aan, nl. Ponta da Piedade. Op deze landtong zijn de rotsen veruit het ruigst en ze rijzen als stenen torens op uit zee. Je kan ze bewonderen tijdens een boottocht, maar je geraakt er ook te voet vanuit Lagos en wandelt dan langs verschillende prachtige baaien.

Hoewel er een soort houten vlonderpad met verschillende viewpoints is aangelegd, zochten wij liever zelf onze weg en liepen we wat dichter bij de zee. Dat was niet alleen avontuurlijker, maar zo zagen we veel meer van de stranden, mysterieuze grotten en de gele, zandstenen rotsen.

Wanneer je bijna het verste punt hebt bereikt, kan je, ter hoogte van de vuurtoren, afdalen langs de Passeio às grutas. Dat moet je echt doen! Je komt dan uit bij het woeste water, dat afhankelijk van het zonlicht turkoois tot kobaltblauw is. Alleen kleine bootjes kunnen zich een weg banen tussen de vingers, poorten, bogen, pieken en torens die de natuur hier heeft gevormd.

Ten slotte is het meest zuidelijke puntje van de landtong een geweldige plek om de zonsondergang te aanschouwen. De terugweg moet je dan in het schemerdonker afleggen, wat niet erg is, omdat de route over de asfaltweg toch heel wat minder inspirerend is. Het is dan uitkijken naar een terras in Lagos!

placeswithoutdoors.com

Lagos Coast Walk

Afstand 7.5km
Duur 2 à 3 uur
Hoogtemeters 200m

5. Het einde van de wereld bij Cabo de São Vicente

Cabo de São Vicente is het meest zuidwestelijke puntje van het hele Europese vasteland en is dus zeker een bezoekje waard. Lange tijd dacht men dat de bewoonde wereld hier stopte en dat idee kan je wel volgen als je een wandeling maakt op dit zestig metershoge rotsplateau. De kliffen zijn bijna loodrecht en worden continu belegerd door de kolkende golven van een zeer woeste Atlantische Oceaan. De sfeer is hier heel anders dan aan de pittoreske baaien meer oostwaarts.

Parkeren kan aan het Forte de Beliche, naar verluidt de woonplaats van Hendrik de Zeevaarder. Vanaf hier stap je eerst in noordelijke richting naar de andere kant van deze smalle landstrook. Daarna volg je verder de kustlijn richting de vuurtoren, waarvan de stralen tot wel honderd kilometer ver nog te zien zijn op zee. Helaas stond de toren in de stellingen tijdens ons bezoek.

Bij de kaap staan verschillende kramen, waarbij je onder andere de ‘letzte Bratwurst for Amerika’ kan bestellen bij de gelijknamige snackwagen. Daardoor aangesterkt, kan je terugwandelen over de weg of verder langs de kustlijn. Je maakt de tocht hier weer zo lang of zo kort als je zelf wil.

placeswithoutdoors.com

Cabo de Sao Vicente

Afstand 7.5km
Duur 2 à 3 uur
Hoogtemeters 150m

Overnachten in de Algarve

Tapada Do Gramacho
  • Save
Silves Tapada Do Gramacho

Rustige, vrij centrale ligging. Geweldige gastvrijheid. Heerlijk ontbijt. Gerestaureerde traditionele boerderij.

Info & Prijzen ➜
Casa Luma B&B
  • Save
Lagos Casa Luma B&B

Centraal gelegen, in het centrum van Lagos. Gratis parking dichtbij. Heel gastvrije eigenaars. Uitstekend ontbijt.

Info & Prijzen ➜
Casa Jardim Oasis
  • Save
Lagoa Casa Jardim Oasis

Rustig gelegen in het hart van de Algarve. Grote tuin met zwembad. Uitstekend ontbijt.

Info & Prijzen ➜
  • Save

Sommige van onze artikels bevatten links naar diensten die we graag gebruiken en kunnen aanbevelen. Wanneer je een aankoop doet via zo'n link, ontvangen wij een kleine vergoeding, maar wat jij betaalt, blijft hetzelfde!

Meer inspiratie nodig?

Wandelweekend in Luxemburg

De GR21 in Normandië

Bezoek aan de Wadi Rum woestijn