Matomo Analytics

De leukste dagtochten vanuit Huaraz
Peru

De leukste dagtochten vanuit Huaraz

Hoewel de meeste trekpleisters in het zuiden van Peru liggen, is er één heel erg goede reden om vanuit Lima toch even noordwaarts te reizen: de felblauwe, schitterende bergmeren rondom Huaraz. Deze stad te midden van de Andes is helemaal gericht op het bergtoerisme en ziet de avontuurlijke backpackers graag komen. Als liefhebbers van besneeuwde pieken wilden we dit niet missen!

Op grote hoogte

De stad Huaraz ligt op een dikke drieduizend meter boven de zeespiegel en is de ideale toegangspoort tot hikes langs de nog veel hogere toppen die de Andes te bieden heeft. Vijf- en zesduizenders zijn hier geen uitzondering! Dat betekent dat we ons hier als ‘laaglanders’ behoedzaam moesten wapenen tegen hoogteziekte. Door de lagere zuurstofdruk word je hier immers makkelijk slachtoffer van hoofdpijn, moe-, duizelig- en misselijkheid.

Hoewel de Peruanen zweren bij het kauwen van cocablaadjes, namen wij op advies van de huisarts preventief tabletten Diamox. Daarnaast probeerden we ook voldoende pauzes te nemen en vooral heel erg veel water te drinken. De belangrijkste voorzorgsmaatregel lapten we echter aan onze laars… Je moet acclimatiseren! Ga op dag één niet meteen de zwaarste wandeling maken (oeps) en zorg dat je geleidelijk aan gewend raakt aan de hoogte. Wat ‘practice what you preach’ betreft scoorden we dus ondermaats, maar we werden gelukkig niet ziek!

De mooiste daguitstappen

Vanuit Huaraz kan je enkele schijnbaar fantastische meerdaagse hikes doen. De Santa Cruz Trek (vier dagen) en de Huayhuash Trek (acht tot elf dagen) zijn wellicht de bekendste. Daarnaast word je in Huaraz door de tientallen reisbureaus om de oren geslagen met allerlei mogelijke dagtrips. Goed nieuws, wij selecteerden de mooiste!

Laguna Paron

Een excursie naar Laguna Paron vertrekt rond half negen in de ochtend en eindigt tussen zes en zeven uur ’s avonds. Je betaalt zestig sol per persoon voor de tour en vijf sol voor de inkom. Het maakt niet veel uit bij welk agentschap je boekt, want alle toeristen worden op dezelfde straathoek samengebracht en verdeeld over de minibussen. Zet je schrap voor een rit van maar liefst drie uur, waarvan je je de laatste vijftig minuten in een soort reusachtige mensenblender waant. Onderweg maken de bussen een stop in het dorp Carhuaz om de plaatselijke ijssalons te sponseren.

Eens aangekomen, word je meteen getrakteerd op het prachtige turkoois van het meer. Daarachter zie je de besneeuwde Artesonraju, beter bekend als de ‘Paramountberg’, die model staat voor het logo van filmhuis Paramount Pictures. Je kan hier een bootje of kajak huren voor een meer dan idyllische tocht over het meer.

Je leest het goed, je hoeft eigenlijk geen stap te verzetten om het meer te zien. Toch raden we aan om naar het uitzichtpunt te lopen, een tochtje van twintig of dertig minuten bergop. Je staat dan meteen op 4330 meter hoogte. Omdat deze wandeling niet veel inspanning vraagt, is deze uitstap volgens ons perfect als acclimatisatie.

Pastoruri gletsjer

Iets heel anders, maar minstens even geweldig, is een uitstap naar één van de weinig overblijvende gletsjers in de tropen. Tours naar de Pastoruri gletsjer starten rond negen uur ’s ochtends en om vijf uur in de namiddag sta je weer in Huaraz. We betaalden vijftig sol aan de organisatie en nog eens dertig sol om het nationaal park in te mogen.

De busrit zelf schept hoge verwachtingen, want de ooh’s en aah’s vielen veelvuldig onderweg. Het landschap is echt prachtig en je kan het het best bewonderen aan de linkerkant van de bus. (Gebruik je ellebogen bij het opstappen…) We reden door een wondermooie vlakte waarin vele lama’s en alpaca’s stonden te grazen en unieke, vijftien metershoge puyaplanten groeien. Hier en daar stopte de bus zodat we al dit moois van iets dichterbij – zij het in sneltempo… ‘Vamos! Vamos!’ – konden bekijken.

Eenmaal bij de parking start een licht stijgende wandeltocht van twee kilometer. Dat klinkt peanuts, maar niets is minder waar. Wij braken hier ons all time hoogterecord, want we liepen naar 5250 meter! Op die hoogte waren wij buiten adem na elke tien stappen. Toch weigerden we vriendelijk de paarden die ons werden aangeboden, maar weet dus dat dat wel een optie is…

De Pastoruri gletsjer is acht vierkante kilometer groot, maar smelt helaas aan een razend tempo weg. Haast je erheen!

Laguna 69

Misschien wel de mooiste parel in de omgeving is het op 4600 meter gelegen Laguna 69. Dit kan je op verschillende manieren bezoeken, maar wij kozen voor de bijzondere Panorama Trek die Akilpo aanbiedt. Het is een veel duurdere optie dan de traditionele tour (190 sol vanaf zes deelnemers) en je moet er in het holst van de nacht voor opstaan (pick-up om drie uur)… Toch kunnen we deze trekking enorm aanraden!

Momenteel biedt Akilpo als enige de Panorama Trek naar Laguna 69 aan. De prijzen zijn afhankelijk van het aantal deelnemers. Vanaf 6 personen kunnen ze de tour aanbieden voor 190 SOL (ongeveer €49.5) per persoon. Je neemt best van te voren contact op (via e-mail of loop even binnen in het hostel) om aan te geven dat je interesse hebt!

Vóór dag en dauw werden we opgepikt aan het hostel om een lange rit van drie uur naar het startpunt aan te vatten. Dat startpunt was wel meteen heel indrukwekkend, want we kregen een zonsopgang bij de Nevada Huarascan, de hoogste berg van Peru, te zien. De bergtoppen hulden zich in een magische, oranje gloed. Hoewel het ijskoud was, genoten we van een heerlijk (inclusief) ontbijt.

Met gevulde magen startten we aan de tocht, die minder zwaar en gevarieerder was dan de traditionele tours. Omdat ons startpunt veel hoger lag, moesten we slechts 480 meter stijgen in plaats van 800 meter. Bovendien kwamen we – op enkele viscacha’s en hertjes na – niemand tegen en waren we als eerste aan het felblauwe meer. Hier aten we een alweer erg lekkere lunch. De weg naar beneden is dezelfde als die van de traditionele tour (die dus heen en weer hetzelfde pad volgt).

placeswithoutdoors.com

Laguna 69 Panorama Trek

Afstand 12.5km
Duur 7 à 8 uur
Hoogtemeters 480m 1300m

Laguna Churup

De hike naar Laguna Churup is zonder twijfel de zwaarste dagtocht die wij maakten. In vier kilometer moesten we zevenhonderd meter stijgen naar het meer op 4450 meter. Tegen beter weten in, deden wij dit op onze eerste dag op hoogte… Foutje!

Maar vergissen is menselijk en het kwam nu eenmaal beter uit zo. We waren immers ’s ochtends aangekomen met de nachtbus en tegen de tijd dat we ingecheckt waren in het hostel, hadden we de tours gemist. Laguna Churup ligt gelukkig helemaal niet zo ver als de eerder genoemde meren en dus is een private taxi betaalbaar. We lieten ons voor 120 soles afzetten aan de parking. De chauffeur bleef er op ons wachten en bracht ons later moe, maar voldaan terug naar Huaraz. Verder gaven we nog dertig sol uit als toegangsgeld.

Met het openbaar vervoer tot aan Laguna Churup geraken kan ook. Er vertrekt elke ochtend rond 7u een collectivo in het centrum van Huaraz die je op 45 minuten naar het startpunt in Pitek brengt. De kostprijs is 20 SOL heen en terug per persoon. Het busje vertrekt terug naar Huaraz rond 13u, maar vraag dit voor de zekerheid even aan de chauffeur.

Wat wij zo leuk vonden aan deze wandeling was dat we hier bijna helemaal alleen waren en we de tocht op eigen houtje konden ondernemen. Geen grote drukte en geen gehaast. Heerlijk! Bovendien waren sommige stukken van de route best avontuurlijk. Hier en daar hing zelfs een kabel waarmee we onszelf omhoog hezen. De trail is overigens goed gemarkeerd. Geen enkele reden om niet te gaan!

Heb je na de klim nog energie over? Dan kan je nog een extra 2.5km en 200 hoogtemeters toevoegen aan je hike en naar Laguna Churupita wandelen. Als je van Mirador Churup komt wandel je naar beneden tot aan het meer en neem je het pad naar links.

placeswithoutdoors.com

Laguna Churup

Afstand 7km
Duur 3 à 4 uur
Hoogtemeters 670m

Hoe geraak je in Huaraz?

Huaraz ligt misschien een beetje uit de richting als je de typische reisroutes in Peru bekijkt. Toch geraak je er heel makkelijk met de bus vanuit Lima! Wij namen rond tien uur ’s avonds een nachtbus van Civa en waren om zeven uur ’s ochtends ter plaatse. Het model Excluciva heeft zetels die je 180 graden plat kan leggen. We sliepen als roosjes!

Al onze busreizen boekten we snel en eenvoudig via busbud.com. Cruz del Sur en Civa zijn de meest betrouwbare en comfortabele vervoermaatschappijen in Peru. Een 160° zitje bij Cruz del Sur boek je al vanaf 25€. Een luxueuzere Exclusiva 180° stoel boek je bij Civa vanaf 35€.

Overnachten in Huaraz

Huaraz leeft van het toerisme en de keuze aan accommodaties is dan ook enorm. Zelf verbleven wij in Hotel Valery, dat we zeker aanraden aan wie een basic kamer zoekt. De drie nachten in dit hotel waren de goedkoopste van onze hele rondreis door Peru. Verwacht hier dus geen luxe, maar wel een ruime, propere kamer met een heerlijk warme douche – wat achterafgezien niet zo vanzelfsprekend is in Zuid-Amerika!

Hotel Valery
  • Save
Huaraz Hotel Valery

Prima budgethotel met goede prijs/kwaliteit verhouding. Erg eenvoudig ontbijt inbegrepen. Uitstekende ligging.

Info & Prijzen ➜
Akilpo B&B
  • Save
Huaraz Akilpo B&B

Comfortabele bedden. Heel vriendelijk personeel. Organiseren tours, waaronder de Panorama Trek. Heerlijk ontbijt.

Info & Prijzen ➜
Churup Guest House
  • Save
Huaraz Churup Guest House

Mooie ruime kamers. Uitstekend ontbijt inbegrepen. Rustige locatie, iets verder van het centrum.

Info & Prijzen ➜

Toffe adresjes in Huaraz

Geen vakantie zonder lekker eten en dus gingen wij op zoek naar toffe eettentjes. Voor ontbijt en lunch bezochten we het veelgeprezen Café California. Het eten was er lekker, de sfeer gezellig en de bediening zeer vriendelijk.

Daarnaast ontdekten wij een soort walhalla voor fruitfreaks, nl. Fruti Frutita. Ze hebben er fruit in alle vormen en maten, voor geen geld. Hun fruitsappen zijn hemels!

Voor het diner was Inka Frut onze favoriet, een heel klein restaurantje op een klein pleintje. Ze serveren er heerlijke burrito’s!

  • Save

Sommige van onze artikels bevatten links naar diensten die we graag gebruiken en kunnen aanbevelen. Wanneer je een aankoop doet via zo'n link, ontvangen wij een kleine vergoeding, maar wat jij betaalt, blijft hetzelfde!

Meer inspiratie nodig?

Op 3-daagse langs de Lee Trail

Verken de jungle van Boquete

Wandelen in de Eifel: 3 wandelroutes in het Nationaal Park