Matomo Analytics

Op 3-daagse langs de Lee trail
Luxemburg

Op 3-daagse langs de Lee Trail

Hemelvaart. Terwijl Jezuske zijn weg naar God vindt, rijden wij met onze zevenkoppige familie richting ons kleinste buurland, het Groothertogdom Luxemburg. We wagen ons er aan de Lee Trail, een pittige, maar prachtige wandeltocht van 53 kilometer door, langs en ver boven de diep ingesneden vallei van de Sûre.

Trail van topkwaliteit

De Lee Trail voert van Ettelbrück naar Kautenbach en loopt daar over in de Eislek Trail, die de Belgische grens passeert en eindigt in La Roche-en-Ardenne. Beide routes samen vormen de bekroonde Escapardenne Trail. Deze wandeltocht van 159 kilometer is opgenomen in de lijst van “Leading Quality Trails”, een Europees kwaliteitslabel dat enkel onder strenge voorwaarden wordt toegekend. Geen kattenpis dus.

De naam van de trail verwijst naar de leisteen, een gesteente dat in deze streek makkelijk te winnen is en dat de basis vormt van de hoge rotsen langs de route. Die rotsen loop je op en af, op en af, op en af. Totdat je maar liefst 2200 hoogtemeters op je teller hebt staan. Dat maakt de tocht zwaar, maar dankzij de talrijke uitzichtpunten, krijg je voor elke klim een gulle beloning!

Ten slotte is het pad ook waanzinnig goed gemarkeerd met een blauw-wit golfje. De kaart die mijn broers bij elke splitsing bovenhaalden, was dus vooral voor de show…

Lee Trail praktisch

Zowel startplaats Ettelbrück als eindpunt Kautenbach hebben een treinstation. Handig! Meer nog, de stations liggen op slechts veertien treinminuten van elkaar en het openbaar vervoer is gratis in Luxemburg. Je zou dus perfect de route te voet kunnen afleggen en na drie dagen de trein terug naar de auto nemen.

Toch stuurden wij elke ochtend en elke avond twee chauffeurs uit om de auto met onze spullen op te halen. Aanvankelijk waren we dit niet van plan, maar wilden we in hotels en/of accommodaties op campings slapen. Dan hoefden we immers niet te zeulen met tenten, matjes en slaapzakken. Helaas bleek de Luxemburgse horeca niet klaar voor onze plannen. Langs de route zijn maar weinig hotels (of restaurants en cafés) te vinden en alles was reeds weken van tevoren volgeboekt. Omdat we geen lichtgewichttentjes voor de hele familie hebben en een tafel met stoeltjes ons best gezellig leek, kozen we schaamteloos voor deze makkelijke oplossing.

Dag 1: Ettelbrück – Bourscheid (18 km – 700 hm)

Na de start aan het station van Ettelbrück passeerden we al snel het statige monument voor generaal Patton. Daar begon de eerste van vele, vele beklimmingen. Dat betekende gelukkig ook vele schitterende panorama’s, waaronder onze favorieten de Predigtstuhl en Gringlee. Vanop beide uitzichtpunten kijk je uit over de wondermooie vallei van de Sûre, die hoefijzergewijs bochtjes snijdt in het landschap. Het viewpoint Gringlee toont je zelfs het indrukwekkende kasteel van Bourscheid én onze camping voor nacht één!

Camping du Moulin in Bourscheid is prachtig gelegen aan de rivier en wij konden dan ook twee mooie kampeerplekken aan het water scoren. Het was wel erg druk op de camping waardoor de verse pizza’s waarnaar we zo hadden uitgekeken, helemaal op waren. Gelukkig hadden we de auto ter beschikking om ons toch van een welverdiend avondmaal te voorzien.

placeswithoutdoors.com

Lee Trail – Etappe 1

Afstand 20.5km
Duur 5 à 6 uur
Hoogtemeters

Dag 2: Bourscheid – Goebelsmühle (14 km – 500 hm)

Onze uitgestippelde route voor dag twee was heel wat korter. Officieel loopt de tweede etappe van de Lee Trail tot in Hoscheid, maar omwille van de ligging van onze tweede camping, deelden wij de trail anders in en eindigden we in Goebelsmühle.

Toch kwamen we zeker aan onze trekken! We wandelden door weidse weiden, afgewisseld met verschillende bossen vol kleurrijke, wilde bloemen. We klommen naar het plateau van Bourscheid, waarop op het hoogste punt van de hele Lee Trail (505 m) de boom van Napoleon staat. Die was in 1811 gepland ter ere van de geboorte van Napoleons zoon, maar werd in WOII om strategische redenen gebombardeerd.

Na veertien kilometer stapwerk kwamen we aan op Camping du Nord, alweer gelegen aan de Sûre en met een meer gemoedelijke sfeer dan de vorige camping. We hebben hier heerlijk kunnen barbecueën in het zonnetje. Gezelligheid verzekerd!

placeswithoutdoors.com

Lee Trail – Etappe 2

Afstand 14km
Duur 4 à 5 uur
Hoogtemeters

Dag 3: Goebelsmühle – Kautenbach (21 km – 1000 hm)

De derde en laatste etappe was de zwaarste, maar misschien ook wel de mooiste. Hier leerden we de “Lee’s” van de Lee Trail pas echt goed kennen. We beklommen immers de Molberlee en liepen over de smalle kam van deze imposante rotspartij. Onze kuitjes hebben het geweten!

We passeerden het dorpje Hoscheid, liepen langs de Klangwanderweg, een rondje met allerlei ‘muzikale’ installaties, en konden een kaarsje branden bij een Mariagrot. En dan, na maar liefst twintig kilometer, kwam het einde van de Lee Trail in zicht! Vanop een heuvel zagen we het witte kerkje van Kautenbach verschijnen. Hallelujah, we made it!

placeswithoutdoors.com

Lee Trail – Etappe 3

Afstand 25km
Duur 7 à 8 uur
Hoogtemeters
  • Save

Sommige van onze artikels bevatten links naar diensten die we graag gebruiken en kunnen aanbevelen. Wanneer je een aankoop doet via zo'n link, ontvangen wij een kleine vergoeding, maar wat jij betaalt, blijft hetzelfde!

Meer inspiratie nodig?

De Salkantay Trek naar Machu Picchu

Wandelweekend in Luxemburg

Vier panoramawandelingen in de Ardennen