Matomo Analytics

Hoe bezoek je de Dode Zee in Jordanië?
Jordanië

Hoe bezoek je de Dode Zee in Jordanië?

Een zeer bijzonder natuurfenomeen is het, die Dode Zee. Niet alleen ligt ze op de laagste plek ter wereld – zo’n 420 meter onder de zeespiegel – ze bestaat ook uit maar liefst 33 procent zout, waardoor je erop kan drijven! Een must-see én unieke ervaring op jouw rondreis door Jordanië.

Waar moet je zijn om te dobberen op de Dode Zee?

Eigenlijk kent Jordanië geen echte strandcultuur. Daar is wellicht vooral een religieuze reden voor. In het openbaar paraderen in bikini getuigt immers niet van veel eerbied voor de islamitische traditie. Bovendien bestaat de kustlijn aan de Jordaanse kant uit veel rotsen, waardoor de toegang tot het water moeilijk is. Er bestaan enkele openbare strandjes, maar die zijn meestal nogal smerig en er zijn geen douches, terwijl je die na een zout bad echt wel nodig hebt.

Als je iets meer in stijl wil dobberen op de Dode Zee, ben je dus eerder aangewezen op de privéstranden van grote, luxueuze resorts. Die liggen voornamelijk aan de noordkant van de Dode Zee, op slechts een uurtje rijden van de hoofdstad Amman. Normaal zijn wij geen grote fans van resorts, maar aan het eind van een rondreis met heel wat wandeltochten, konden wij wel wat platte rust en luxe verdragen. Ook locatiegewijs, met de luchthaven in de buurt, vonden we dit de perfecte plek om onze vakantie af te sluiten.

Is een verblijf in een luxeresort echt niets voor jou of vind je de kostprijs van de overnachting te hoog, kan je in de meeste hotels ook een dagpas kopen.

Een dagpas voor het Dead Sea Spa Resort kost JOD 20 (€ 26) per persoon en geeft je toegang tot alle zwembaden en het privéstrand. Voor JOD 15 (€ 19) per persoon kan je aanschuiven aan het lunchbuffet. Iets voordeliger is een dagpas voor het Ramada Resort. Deze kost JOD 25 (€ 32.5) per persoon inclusief lunchbuffet.

Bezienswaardigheden in de buurt van de Dode Zee

Enkele kilometers ten zuiden van de resorts vonden wij een paar plekjes met grote zoutblokken in allerlei formaties. Wij vonden dat best speciaal en ook mooi in contrast met het felblauwe water. De kans is groot dat je hier helemaal alleen bent en dus zou je gratis de zee in kunnen, maar omwille van de soms scherpe zoutafzettingen raden we dit niet aan. Wel is het een prima spot om de zonsondergang te aanschouwen. Je vindt de locatie hier.

Een populaire plek voor wandelingen aan de Dode Zee is Wadi Mujib. Dat is een kloof met hoge rotsmuren waarin een rivier stroomt. Al klimmend en klauterend trek je door het water, dat soms zo diep is dat de wandeling veel weg heeft van canyoning. In principe is Wadi Mujib geopend van april t.e.m. oktober, maar in periodes met hevige regen sluit die weer. Daardoor hebben wij de tocht niet kunnen doen.

Tot slot zijn ook de Ma’in hot springs een bezoekje waard. Deze warmwaterbronnen ontstaan op natuurlijk wijze doordat het water uit de hooglanden verwarmd wordt door lavasteen. Bovendien zijn ze erg mooi gelegen, tussen verschillende watervallen en omgeven door de bergen. Goed voor een relaxt wellnessdagje!

De geneeskrachtige werking van de Dode Zee

Zowel het water als de modder uit de Dode Zee bevatten uitzonderlijk veel mineralen die gunstig zouden zijn bij reuma, huidziekten en problemen aan de luchtwegen. Resorts hebben op hun strand meestal een grote kom modder staan. Daarom konden wij het ook niet laten om ons helemaal in te smeren met die bruine smurrie. We weten niet of het echt was of enkel tussen onze oren zat, maar het leek toch alsof onze huid nadien babyzacht was!

Waar overnachten aan de Dode Zee?

Zelf sliepen wij in het Dead Sea Spa Resort. Dat vonden wij “betaalbare luxe”. Het was zeker niet het nieuwste en chicste hotel, maar had wel alles wat we nodig hadden: ruime, nette kamers met zicht op zee, een zwembad en een strandje. Wie het allemaal nog stijlvoller ziet, vind zeker zijn gading in het Mövenpick Resort.

Ramada Resort
  • Save
Dode Zee Ramada Resort

Iets voordeliger resort. Ligt wat verder van de Dode Zee. Privé strand te bereiken met gratis shuttle.

Info & Prijzen ➜
Dead Sea Spa Hotel
  • Save
Dode Zee Dead Sea Spa Hotel

Prima prijs/kwaliteit. Heerlijk ontbijt- en dinerbuffet. Meerdere zwembaden en privé-strand met Dode Zee modder!

Info & Prijzen ➜
Mövenpick Resort
  • Save
Dode Zee Mövenpick Resort

Erg luxueus resort met prachtige infinity pool en privé strand aan de Dode Zee. Ontbijt- en dinerbuffer zijn uitstekend!

Info & Prijzen ➜
  • Save

Sommige van onze artikels bevatten links naar diensten die we graag gebruiken en kunnen aanbevelen. Wanneer je een aankoop doet via zo'n link, ontvangen wij een kleine vergoeding, maar wat jij betaalt, blijft hetzelfde!

Meer inspiratie nodig?

Wandelen op Madeira: Onze 4 favoriete wandelroutes!

De 12 leukste bezienswaardigheden op Gran Canaria

Snorkelen in de Rode Zee bij Aqaba