Wandelweekend in Luxemburg

HomeBestemmingenEuropaLuxemburgWandelweekend in Luxemburg

Het Groot-Hertogdom Luxemburg is dan wel een pietepeuterig landje, het bleek een groots wandelparadijs te zijn! Wij ontdekten er deze drie wandelpareltjes.

Het Groot-Hertogdom Luxemburg is dan wel een pietepeuterig landje, het bleek een groooots wandelparadijs te zijn! Met zijn uitzonderlijke landschap is Luxemburg voor ons misschien wel de revelatie van het jaar in de categorie ‘wandelbestemmingen dichtbij huis’. Ideaal voor een weekend of een korte vakantie. Wij verbleven er drie dagen in december en ontdekten zo drie pareltjes van wandelingen.

Sprookjesachtig natuurschoon in Klein-Zwitserland

We brachten ons weekend door in het oosten van Luxemburg, rondom de stad Echternach, nabij de Duitse grens. Deze regio wordt omwille van het golvende reliëf ook Klein-Zwitserland genoemd, maar dat vinden wij toch wel erg bij de haren getrokken. In oktober gingen we nog stappen in de buurt van de Zwitserse Matterhorn en de vergelijking gaat echt niet op… Maar! Dat wil niet zeggen dat we niet onder de indruk waren. Kloven, grotten en allerlei grillige rotsformaties overtroffen ruimschoots onze verwachtingen!

Heel bekend in deze regio is de Müllerthal Trail. Deze langeafstandswandeling bestaat uit drie grote lussen die samen maar liefst 112 kilometer tellen. Dat leek ons iets te overmoedig voor drie dagen, maar we streefden toch naar een gelijkaardige natuurbeleving met deze drie wandelingen. Soms liepen we zelfs over dezelfde paden.

advertentie

Wandeling 1: Het dal van de Our met burcht en kasteel (Vianden)

Deze wandeling start aan een imposant kasteel uit de elfde eeuw in het gezellige stadje Vianden. Dit indrukwekkende slot, dat strategisch op een berg werd gebouwd, is een toeristische attractie op zichzelf, maar wij bewonderden enkel de buitenkant en trokken de natuur in.

Al snel moesten we de Our oversteken over een stuwdam en nadat we een stukje langs het stuwmeer hadden gelopen, begon de klim. We liepen over een grenspad met grandioze panorama’s op het Ourdal.

Ongeveer halverwege de wandeling kwamen we ook nog langs mysterieuze overblijfselen van de burcht Falkenstein. Daar zetten we de afdaling weer in en eenmaal beneden, staken we opnieuw het stuwmeer over.

Aan het eind van de wandeling wachtte er ons alweer een beklimming om terug bovenaan bij het kasteel uit te komen. We werden eraan herinnerd dat de dagen in december wel héél kort kunnen zijn. De laatste kilometer liepen we door het schemerdonker, maar dat leverde wel een feeëriek zicht over Vianden op!

placeswithoutdoors.com

Vallei van de Our

Afstand 12km
Duur 3 à 4 uur
Hoogtemeters 472m
Moeilijkheid ★★★★★

Wandeling 2: Der Felsenweg langs de varkenstallen en de wolvenkloof (Echternach)

Voor wandeling nummer twee lieten we de auto achter in het centrum van Echternach, de hoofdstad van deze regio én blijkbaar de oudste stad van heel Luxemburg. De dansprocessie van Echternach is wereldberoemd, want ze werd opgenomen in de erfgoedlijst van Unesco. Robin liep als kind zelfs tweemaal mee in de optocht.

Gelukkig hoefden wij niet te dansen, want meteen bij het verlaten van de stad botsten we op een stevige kuitenbijter. Via trappen kwamen we uiteindelijk boven bij een mooi uitzichtpunt over de stad en haar ontzaglijke basiliek en abdij. We liepen een heel stuk langs – bijna loodrechte! – afgronden en kwamen uiteindelijk bij een rotsformatie die de naam ‘varkensstallen’ heeft gekregen. Het is een kloof van driehonderd meter lang waar boeren vroeger hun varkens instuurden zodat ze zich te goed konden doen aan eikels en beukennootjes.

advertentie

Na een afdaling kruisten we de rivier de Sauer, waarna we terechtkwamen in de tuinen van het barokke kasteel Weilerbach, dat ons meteen een “Wes Anderson-gevoel” gaf. Daarna was het nogmaals klimmen geblazen! We stegen doorheen een bos langs een steil ravijn en kwamen zo bij nog meer bizarre rotsen met alweer speciale namen, zoals Labyrint en Perekop. Deze ‘bezienswaardigheden’ maken ook onderdeel uit van de Mullerthal Trail.

Het meest indrukwekkende stukje van de wandeling kwam echter helemaal op het eind. De Gorges du loup of Wollefschlucht is echt spectaculair en bijna een monument te noemen! De rotswanden torenen hier maar liefst vijftig meter de lucht in. Met trapjes kan je deze natuurlijke muren beklimmen, al is dit absoluut niets voor mensen met hoogtevrees.

Toen wij hier aankwamen, was het alweer donker! Verdorie… We zijn hier dus gepasseerd zonder echt te weten wat we zagen en liepen met koplampjes door richting Echternach. We merkten wel dat dit stukje natuurpracht de moeite was en beslisten daarom de volgende ochtend even terug te gaan. Er hing een geheimzinnige mist rond de rotsen, wat het geheel een sprookjesachtige sfeer gaf en we verwachtten elk moment een kabouter of een fee te zien opduiken.

placeswithoutdoors.com

Der Felsenweg 1

Afstand 22km
Duur 5 à 6 uur
Hoogtemeters 688m
Moeilijkheid ★★★★

Wandeling 3: Consdorfer Mühle met de betoverende waterval (Consdorf)

Dag drie bracht ons nog meer verwondering. Vanaf Camping La Pinède in Consdorf liepen we een stukje van de tweede lus van de Mullerthal Trail. Hier wandelden we van de ene kloof de andere in! We vonden hier en daar zelfs natuurlijke tunnels waarlangs we de rotsen konden doorsteken. Zalig avontuurlijk…

Een andere reden waarom je deze wandeling eigenlijk niet kan missen, is de schilderachtige waterval Schiessentümpel of Schéissendëmpel. Wat een pareltje! Het houten bruggetje erover is zo idyllisch. Voor de zoveelste keer dat weekend waanden wij ons in een sprookjesland.

placeswithoutdoors.com

Consdorfer Muhle

Afstand 12km
Duur 2 à 3 uur
Hoogtemeters 350m
Moeilijkheid ★★★★★

Gepubliceerd op 

reacties

  1. Hoe volgen we de wandeling….? Bordjes of kleurenpalen zou wel handig zijn . Is de mogelijkheid er …?

    • Hoi Luc! De wandelkaartjes zijn twee dagen niet beschikbaar door een technisch probleem. Dit is ondertussen opgelost, je kan alle routeinformatie inclusief GPX nu terugvinden in de blogpost.

  2. Hallo, ziet er allemaal prachtig en avontuurlijk uit! Heb wel een vraagje, zijn deze wandelingen, en in het bijzonder de derde, aan te raden met een hond? Zonder in gevaarlijke situaties terecht te komen?
    Alvast heel hard bedankt voor de info!

    • Dag Conny, bedankt voor je interesse! Wij hebben zelf geen ervaring met het wandelen met honden, dus kunnen we je waarschijnlijk niet het beste advies geven. Hij of zij zal in ieder geval wel fit moeten zijn omwille van het hoogteverschil en de vele trapjes die je in de kloven op en neer moet. Ik geloof wel dat honden overal welkom zijn, zij het aangelijnd. Veel plezier!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Sluiten
X SLUITEN