Sneeuwwandelingen in de Oostkantons

HomeBestemmingenEuropaBelgiëSneeuwwandelingen in de Oostkantons

We worden in ons Belgenlandje niet al te vaak getrakteerd op sneeuw, maar als er toch een wit pak blijft liggen, is het meestal in de Oostkantons te doen. Deze drie wandelingen liggen allemaal op meer dan vijfhonderd meter hoogte en bieden daardoor de grootste sneeuwgarantie. Laat dat winterwonderland maar komen!

Le Rocher du Bieley (13 km)

Niet alleen verzot op sneeuw, maar ook op panoramische zichten? Dubbel prijs dan met deze wandeling vanuit Büllingen, niet toevallig de hoogst gelegen gemeente van het land. Wij vonden het uitzicht vanop Le Rocher du Bieley heel indrukwekkend, want we konden hier de valleien van drie riviertjes tegelijk inkijken. De ‘Schwalmbach’, ‘Perlenbach’ en ‘Vokkesbach’ kronkelen zo vrolijk in het veld alsof ze speciaal poseren voor de ideale Instagramfoto!

We lieten de auto achter op een kleine parking aan de N658, waar we meteen de bossen indoken. Let wel op, want die bossen behoren tot kamp Elsenborn, een militair oefenterrein.

advertentie

Regelmatig vinden hier schietoefeningen plaats van het Belgische leger en af en toe wordt het domein zelfs gebruikt door andere strijdkrachten uit de EU of van de NAVO. Kijk dus zeker deze kalender na (rode zone)!

Behalve door het bos liepen we ook door meer open vlaktes langs één van de hierboven genoemde riviertjes. Bijna nergens kwamen we andere wandelaars tegen, en dat op een dag waarop de Hoge Venen overspoeld werden door toeristen die de sneeuw wilden zien. Een echte aanrader dus voor sneeuw zonder massa!

placeswithoutdoors.com

Rocher De Bieley

Afstand 13km
Duur 3 uur
Hoogtemeters 170m
Moeilijkheid ★★★★★

La piste des Celtes in Xhoffraix (8 km)

Aan de kerk van Xhoffraix start een waar wandelparadijs, want je treft er vijf grote borden met bewegwijzerde tochten van alle niveaus. Na overleg met ons uiterst uitmuntend gezelschap – de ouders van Robin – kozen wij ervoor om de rode rechthoek met het symbool van de wolf te volgen. Handig om eens een keertje niet op de gps te moeten kijken! De wolf leidde ons op en neer door het bos over avontuurlijke vlonderpaden en trapjes. We volgden een tijdje de oevers van de Pouhon en de Ruisseau de Bayehon, die we op verschillende plaatsen overstaken.

Het is mogelijk om deze route uit te breiden en naar de bekende Cascade du Bayehon te stappen. Daarvoor moet je op het meest noordelijke puntje van deze wandeling even de asfaltweg naar links nemen (in plaats van de scherpe bocht naar rechts) en na 350 meter (bij huisnummer 2) rechts de bordjes met het hert volgen. Zo kom je vanzelf bij de negen meter hoge waterval, die blijkbaar door zeer moedige kajakkers wordt afgevaren. Daar zou ik me nooit aan wagen, maar het extra lusje van vier kilometer lijkt me wel heel erg de moeite!

placeswithoutdoors.com

La Piste Des Celtes

Afstand 8km
Duur 2 uur
Hoogtemeters 180m
Moeilijkheid ★★★★★

De Hoge Venen en de Baraque Michel (11 km)

Ten slotte kunnen we niet om de Hoge Venen heen. Het is de meest bekende sneeuwregio in ons land en het is er op witte dagen dus vaak een drukte van jewelste. Wij vinden dat ‘koppenlopen’ niet altijd aangenaam, maar er is natuurlijk een reden waarom zoveel mensen naar hier komen. Het is er gewoon veel te mooi!

advertentie

Een voor de hand liggende tip, maar we geven hem toch: kom op tijd en wees de massa voor! In de voormiddag is het heel wat minder druk op de wandelpaden en je vermijdt zo ook de file naar huis in de late middaguren. Bovendien geldt dat hoe verder je wandelt, hoe minder volk je tegenkomt…

Parkeerplaatsen zijn talrijk aan de Baraque Michel, een herberg van maar liefst tweehonderd jaar oud, waar je na de wandeling zeker wat moet gaan drinken. Onze tocht strekte zich eerst uit naar het oosten, waar idyllische knuppelpaden de weg door venen en heide mogelijk maken. Daarna staken we de N676 weer over voor meer bos en vooral meer hoogteverschil. Vanop de hoogste stukjes keken we uit over een prachtig wit landschap.

placeswithoutdoors.com

De Hoge Venen

Afstand 10.8km
Duur 3 uur
Hoogtemeters 130m
Moeilijkheid ★★★★★

Heel veel stapplezier!

Gepubliceerd op 

reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Sluiten
X SLUITEN