|

De mooiste wandelingen in het Nationaal Park Hoge Kempen

Er zijn eindeloos veel opties in het Nationaal Park Hoge Kempen, maar wij kroonden deze vier afwisselende wandelroutes tot onze favorieten!

België heeft slechts één nationaal park en dat ligt in… Limburg. De heimat van mijn lief, maar sinds kort ook mijn habitat. De mensen praten hier raar, het openbaar vervoer is een grote grap en ik denk écht dat het hier harder waait. Maar oh boy, wat is de Limburgse natuur mooi! (En de Limburgers zijn echt heel lief hoor!) Het Nationaal Park strekt zich uit over twaalfduizend hectare en men heeft er 440 kilometer aan wandelpaden uitgestippeld. Een moeilijke keuze dus, maar we kroonden deze routes tot onze favorieten!

1. De Duinengordel in Oudsbergen (16 km)

Onze tocht van zestien kilometer startte aan de begraafplaats van Opglabbeek. Er is daar een ruime parking en we konden meteen de bossen induiken.

Na tweeënhalve kilometer kwamen we al bij het eerste hoogtepunt – in alle betekenissen van het woord: ‘den Oudsberg’. Dit is de hoogste en grootste open landduin van Vlaanderen. Bovenop deze hoop zand sta je plots 85 meter boven de zeespiegel en kijk je uit over een groot deel van het natuurreservaat. We genoten van het uitzicht, overwogen even om een zandkasteel te bouwen, maar trokken uiteindelijk verder door de omliggende heide.

advertentie

Wat ons zo aantrekt in deze route is het gevarieerde landschap. Bossen, prachtige heide en graslanden wisselen elkaar af. In het tweede deel van de wandeling – na zo’n negen kilometer – komen daar ook nog eens spiegelende vennen bij. Niet alleen op ons, maar ook op heel wat fauna en flora oefenen ze een grote aantrekkingskracht uit. We stapten langs het Zwartven, het Schaapsven, het Turfven en uiteindelijk het grotere Ruiterskuilen, waarvan je extra kan genieten op de picknickvlonder over het water.

Wie met kindjes wandelt, kan hen extra motiveren met het Joekelbos. Aan het eind van de wandeling heeft men immers een avontuurlijk speelbos aangelegd als beloning voor de kleine stappers. Meer foto’s van deze wandeling en de duinengordel kan je hier vinden.

placeswithoutdoors.com

De Duinengordel

Afstand 15km
Duur 3 à 4 uur
Hoogtemeters 25m
Moeilijkheid ★★★★★

2. De mijnsteenbergen van Thorpark in Genk (10 km)

Het landschap van deze wandeltopper is er eentje met geschiedenis, want het is het gebied aan de vroegere steenkoolmijn Waterschei. Meer zelfs, de paradepaardjes van deze route zijn eigenlijk twee afvalbergen waarop de niet-gebruikte steenkool werd gedeponeerd.

De start van onze tocht ligt aan Thor Central, het voormalige hoofdgebouw van de mijn. Vanaf daar stapten we door het eerder moerassig Schansbroek, maar dankzij verschillende vlonderpaden bleven onze schoenen grotendeels gespaard van modder.

Na tweeënhalve kilometer kwamen we in een zeer mooi, open gebied met water en met zicht op de twee terrils. De beklimming van die eerste mijnsteenberg van 142 meter vroeg kort en krachtig benenwerk, maar het panorama was echt een zeer royale beloning! Hierboven staat ook een trots steenmannetje, het eindpunt van het ‘Steenmannetjespad’, de kortste route (twee kilometer) vanaf de parking naar boven.

Na de afdaling liepen we rechts langs de tweede terril en trokken we het dennenbos in, dat we een kwartier later alweer verlieten. Plots stonden we met onze voeten in het zand! We deden een klein stukje duin om uiteindelijk langs een breed pad terug te keren naar de auto.

advertentie

Eindigen deden we in de winterbar van Brasserie Lampada, maar het is ook mogelijk om de dag af te sluiten in Restaurant Partaash in het prachtige mijngebouw. Het ademt hier geschiedenis! Meer foto’s van deze wandeling en Thorpark kan je hier vinden.

placeswithoutdoors.com

Thorpark

Afstand 10km
Duur 2 à 3 uur
Hoogtemeters 140m
Moeilijkheid ★★★★★

3. De Mechelse Heide en de Kikbeekbron in Maasmechelen (15 km)

Deze wandeling is het hele jaar door de moeite, maar op haar opperste best in augustus en september. In deze periode staat de heide immers in bloei, wat resulteert in een prachtig – niet te weerstaan – purperen tapijt. Wij startten onze tocht bij een parking aan de cafetaria van Camping Salamander.

De voormalige grind- en zandgroeves hebben midden in het natuurreservaat twee grote vijvers achtergelaten en onze route loopt daar mooi langs en tussendoor. Na de natuurpracht van de heide, volgt een stuk door het bos en ergens halverwege moet je de E314 onderdoor. Dek hier even je oren af, want we begrijpen dat de geluiden van druk verkeer je even helemaal uit ‘the zone’ kunnen halen, maar we beloven dat je op de rest van de wandeling hier geen last van ondervindt.

Aan de andere kant van de snelweg kom je terecht in de wonderlijke vallei van de Kikbeekbron. Wie geluk heeft, komt hier wilde fjordenpaarden tegen. Opnieuw wisselen bos en heidelandschap zich af en kijk je uit op een grote plas met heel veel leven: de Kikbeekbron. Let wel op, want omdat dit begrazingszone is, zijn honden hier niet toegelaten.

placeswithoutdoors.com

De Kikbeekbron

Afstand 15km
Duur 3 à 4 uur
Hoogtemeters 140m
Moeilijkheid ★★★★★

4. Het pronkstuk van het Nationaal Park: Connecterra/Terhills (9,7 km)

Voorspelbaar, maar deze parel kan toch absoluut niet ontbreken in dit lijstje. Niet voor niets is Terhills – dat niet zo lang geleden nog Connecterra heette – het uithangbord van het Nationaal Park en eigenlijk van de hele provincie Limburg. Het vergezicht op de ‘lange terril’ wordt het mooiste panorama van Vlaanderen genoemd en dat is niet eens overdreven.

De auto kan je achterlaten op de ruime parking bij Maasmechelen Village, want de route start net achter dit outletcentrum. Tot voor kort betaalde je nog inkomgeld aan de toegangspoort, maar nu wandel je hier helemaal gratis.

advertentie

Voor één keer stippelden we zelf geen tochtje uit, maar raden we gewoon heel erg de paarse route van 9,7 kilometer aan. Zo loop je meteen de oude schatbok van de voormalige mijn van Eisden tegemoet. Je kan de schacht beklimmen en ondertussen de fototentoonstelling meepikken.

Het mooiste panorama van Vlaanderen tref je al in het begin van de wandeling en zodra je boven bent, zal je het landschap – de grote plas met daarachter de tweelingterril – vast herkennen vanuit de boekjes. Na een steile afdaling stap je langs het water en door het gloednieuwe Terhills Resort van Center Parcs. Ben je de huisjes voorbij, is het tijd voor de volgende klim! Door het bos loopt een verrassend steil pad naar de toppen van de tweelingterril, die alweer een imposant uitzicht bieden. De rest van de route ligt langs de grote plas. Verschillende bankjes geven de gelegenheid om er ten volle van te genieten!

placeswithoutdoors.com

Connecterra

Afstand 10km
Duur 2 à 3 uur
Hoogtemeters 150m
Moeilijkheid ★★★★★

reacties

 1. Dag Jasmine en Robin,

  ik kwam vandaag jullie facebook-pagina tegen!
  Prachtige beelden en tochten die jullie maken!! Echt de moeite om zelf op verkenning te gaan! Inspirerende en waarheidsgetrouwe foto’s en een aangenaam verslag!!
  wijzelf promoten heel erg graag de wandelroutes in het Nat. Park Hoge Kempen én die van Rivierpark Maasvallei..!
  We baten sinds 10 jaar een B&B uit in Meeswijk (laatste dorpje van Maasmechelen, dichtbij Dilsen- Stokkem) en hebben arrangementen i.f.v. de Langeafstandswandelingen in het NPHK (Trail) en die van Rivierpark!

  Tip: de rode en paarse wandellus (elk 11 km, in het gebied Pietersheim en La Butte aux Bois, en de combinatie ervan, zijn ook echt de moeite! Uiteraard kan je daar ook nog veel andere lussen maken/ ontdekken!

  We gaan jullie pagina’s alleszins volgen, en delen!

  Hartelijke groeten, Annick & Frank, B&B Haerlekijn Maasmechelen. http://www.facebook.com/www.haerlekijn.be

  De Trail van het Nat. Park wordt vanaf Pinksteren minstens 100 km en verbindt de 9 toegangsgspoorten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Sluiten
X SLUITEN