7-daagse rondreis door Oman: de ideale route

HomeBestemmingenAziëOman7-daagse rondreis door Oman: de ideale route

De perfecte planning voor een week in Oman. Zwem in paradijselijke wadi’s, beklim een duin in de woestijn en wandel je vrij in het Hadjargebergte!

Het Sultanaat Oman in het Arabische Schiereiland… Niet meteen de meest voor de hand liggende vakantiebestemming, maar toch een aanrader van jewelste! Bovendien is reizen er heel eenvoudig en perfect te doen op eigen houtje. Huur een 4×4 met daktent en je bent vrij om te gaan en staan waar je wil. Wij stippelden deze afwisselende route uit in de hoop meer avonturiers te inspireren. Inpakken en wegwezen dus!

Dag 1: Wadi Al Arbeieen – Bimmah Sinkhole – Fins Beach

Na de pick-up van je huurauto in Muscat ga je meteen de baan op richting Wadi Al Arbeieen. Hier wacht je een heel sportieve wandeling door de rivierbedding. Lees: klimmen en klauteren over de rotsen en af en toe met je voeten door het water. Reken ongeveer vijf uur voor deze tocht (inclusief zwempartij). Wadi Al Arbeieen is niet heel bekend, waardoor je de kloof helemaal voor jezelf hebt.

advertentie

Nog tijd over? Neem dan zeker een kijkje bij het Bimmah Sinkhole, een zinkgat met heel helder turquoise water, waarin je een frisse duik kan nemen.

Overnachten doe je op het strand van Fins (coördinaten: 22.891389, 59.222566). Je vindt hier de zogenaamde ‘blow holes’ waar het water de lucht in wordt geblazen. Heb je geluk, dan passeert ’s ochtends een kudde geiten de revue!

Dag 2: Wadi Shab – Wahiba Sands

Een nieuwe dag, een nieuwe wadi, maar wel één van een heel ander kaliber. Wadi Shab is een pak toeristischer, maar daar is ook een reden voor: het is er namelijk beeldschoon. Nadat je met een bootje de rivier over wordt gezet, loop je veertig minuten tot aan de eerste plas. Vanaf daar zwem je door verschillende poelen om uiteindelijk langs een smalle doorgang een grot mét waterval in te peddelen. Een uitzonderlijke ervaring!

Helemaal verfrist, kruip je achter het stuur voor de reis naar de woestijn: de Wahiba Sands. Zorg dat je op tijd aankomt om bij daglicht een mooi plekje uit te kiezen en de zonsondergang te bewonderen. Nadien kan je niet anders dan vredig in slaap vallen onder een wonderlijke sterrenhemel.

Dag 3: Wahiba Sands – Wadi Bani Khalid – Hadjargebergte

Pik een hoge duin uit, beklim hem en geniet van het indrukwekkende uitzicht. Je waant je hier echt in een sprookje van Duizend-en-één-nacht. Het zand wegspoelen doe je op de volgende halte: Wadi Bani Khalid. Deze paradijselijke wadi, waarvoor je deze keer niet moet wandelen, leent zich perfect voor een zwempartij. Je kan hier bovendien lekker lunchen.

advertentie

Nadien maak je de oversteek naar het Hadjargebergte in het noordwesten van Oman. Parkeer de auto ergens bovenop een bergflank en wapen je tegen de veel lagere temperaturen dan in de rest van het land (coördinaten: 23.169043, 57.410667).

Dag 4: Wandeling in het Hadjargebergte (W10h + W8)

Smeer de beentjes in, want vandaag is het wandeldag! De route start handig vanaf de slaapplaats en bedraagt ongeveer 13 kilometer. Het pad is goed gemarkeerd, maar let op voor enkele splitsingen. Je wandelt eerst over pad W10h, volgt dan een stukje van W8 naar rechts om na een kilometer links af te slaan op weg naar een viewpoint. Daarna kom je terug via dezelfde weg.

Na de wandeling rijd je door naar het Jebel Shams Resort, waar je tegen betaling gebruik kan maken van de sanitaire voorzieningen. Aan de overkant van de weg kan je een stukje off-road rijden op zoek naar een slaapplaats (coördinaten: 23.209174, 57.204793).

Dag 5: Balcony Walk – Fort Bahla – Jibreen Castle – Nizwa

Tijd voor de bekende Balcony Walk (W6)! Deze wandeling loopt voortdurend langs het randje van een 1500-metersdiepe kloof. Spectaculaire zichten verzekerd! Na 3,5 kilometer, aan het einde van het pad, ligt een grote plas water waarin je eventueel kan zwemmen. Daarna neem je hetzelfde pad terug richting auto.

Na een sportieve voormiddag is het tijd voor wat cultuur! Breng een bezoek aan fort Bahla en Jabreen Castle. Vooral dat laatste is heel erg de moeite. Beide bouwsels liggen op de weg naar Nizwa, de vroegere hoofdstad van Oman, waar je de avond doorbrengt. Overnachten doe je net buiten de stad (coördinaten: 22.925650, 57.545995).

Dag 6: Nizwa – Jabal Stairway Trail

Vroeg opstaan vandaag, want iedere vrijdag start reeds om zeven uur ’s ochtends de geitenmarkt van Nizwa. Van heinde en verre komen mannen en vrouwen in traditionele klederdracht om hun geiten en ander vee te verhandelen. Een authentieke belevenis!

Je kan na de geitenmarkt nog wat rondslenteren in de soeks van Nizwa en daarna een ander, meer oostelijk gedeelte van de bergen intrekken. Een aanrader, maar wel een zeer stevige, uitdagende wandeling, is de Jabal Stairway Trail.

advertentie

Moe, maar voldaan, trek je terug richting Muscat en neem je afscheid van de 4×4 en vooral van het tentje. Na zes dagen zonder sanitair, is het heerlijk om in een comfortabel hotelbed neer te ploffen.

Dag 7: Muscat

De laatste dag van de reis bezoek je de hoofdstad te voet en per taxi. De eerste stop is de grote Sultan Qaboos Moskee, die je als niet-moslim enkel tussen 8 en 11 uur kan bewonderen. Daarna breng je een bezoek aan het Al Alam Palace, één van de woningen van de sultan. Links en rechts daarvan liggen de forten Al-Mirani en Al Jalili. Tenslotte kan je de kustboulevard afwandelen naar de wijk Muttrah, waar vooral de soek de moeite is. De meeste winkels in de soek openen om 16u.

Extra: Ras Al Jinz Turtle Reserve – Sur

Ben je langer dan zeven dagen in Oman, zou je op de tweede dag na het bezoek aan Wadi Shab kunnen doorrijden naar Raz Al Jinz Turtle Reserve. Jaarlijks komen daar meer dan 20.000 schildpadden hun eieren begraven. Je kan er een schildpaddentoer boeken en met een gids de schildpadden gaan bekijken voor zonsopkomst. Als je daarna vertrekt richting de Wahiba Sands, kan je een tussenstop maken in Sur, een havenstad waar de witte huizen mooi afsteken tegen de helderblauwe Golf van Oman.

Gepubliceerd op 

reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Sluiten
X SLUITEN